Ауторски текст Политика

Прлаиновић, олош и зашто је бесан на РТС?

У Србији је у пуном јеку брутална кампања против Радио-телевизије Србије и њених радника, у којој таблоиди и “медији” блиски Александру Вучићу, сатанизују директора Јавног сервиса и новинаре који су извештавали са Олимпијаде.

corax

Кампања је кренула након што је ватерполиста Андрија Прлаиновић, у директном преносу РТС-а, након освајања златне медаље, изразио незадовољство због тога што држава систематски занемарује ватерполо.

Премијер је проценио, да су критике једног фантастичног ватерполисте, неопходан услов и довољан повод да сазове ванредну конференцију за новинаре и “казни” критичаре.

Вероватније је, у ствари, да премијер није издржао да не сазове медије и искали емоције, због изречених критика на националној телевизији у “прајм тајму”.

На мети премијеровог беса нашао се репортер РТС-а и цео јавни сервис, јер је премијер довољно лукав да се не бреца директно на златног олимпијца.

Премијерови критичари названи су “олошем”. Није било баш сасвим јасно коме је све са списка познатих “мрзитеља” залепљена етикета “олош”, али је сасвим очигледно да се највише односила на јавни сервис, јер се повишеним тоном највећим делом говорило о њима.

Неопходно је да остане забележен бар део премијерових претњи:

“Што се ниси одрекао високих дневница па да их уложимо у базене? Потрпао си паре за одлазак у Бразил у своје џепове, а ниси се одрекао за базене за које тврдиш да недостају? Право је грађана да знају колике су дневнице појединих људи с јавног сервиса, колико троше на такси. О некима на јавном сервису ме је срамота и да говорим. Сви грађани их плаћају да би они ширили мржњу према појединцима или Влади само зато што не мислимо као они. Поштујем што су јавни сервис, нажалост, поједини уредници се понашају као политичке персоне, сами сте сведоци томе, видите шта раде у програму. А ја имам право као личност да се са тим не слажем”.

Андрија Прлаиновић је спортиста и има право, као и сваки грађанин у демократској земљи, да каже своје мишљење. Репортер РТС-а има право али и обавезу да пренесе мишљење једног сјајног спортисте.

Премијер не само да не сме да се тако изражава, употребљава неприличне речи попут “олош” и прети јавном сервису, него има и посебну одговорност да поштује законе.

По Закону о јавном сервису, премијер не сме политички да притиска ову институцију тако што ће да пита шта ради, како извештава и колико троши новца.

Зато су тему преузели премијерови таблоиди и кренули у још једно, жестоко блаћење јавног сервиса и његовог главног и одговорног уредника.

Циљ је не само елиминисати сваку случајну критику, него од јавног сервиса направити још једну “пинковску” платформу за глорификацију.

Ово није први пут да се премијер љути и притиска РТС. Сетимо се само скорашњег примера кад у Дневнику у пола осам није био прва вест, већ је то место заузео “генијалац из Хрватске”.

Није први пут ни да премијер уз помоћ армије таблоида напада новинаре који му нису по вољи. Силина напада којој су изложени уредници и новинари са јавног сервиса, међутим, овај пут је занимљива због тајминга и вероватно неће стати док премијер не постане задовољан.

Завршени су избори из којих је премијер изашао знатно слабији него раније, а ушло се у кампању за председничке изборе који ће за премијера бити пресудни и којих се плаши јер ће на њима изгубити власт.

Премијер који нема никакве резултате и одржава се једино уз помоћ контролисаних медија, намерава да јавни сервис претвори у свој блатоид да би повећао шансе на изборима.

Слаб премијер жели да од јавног сервиса направи нешто попут Пинка и тако, уз потпуну контролу и медијски мрак, уђе у трку за председничке изборе.

Досадашње улагивачко извештавање јавног сервиса, па чак и кукавичко ћутање после бруталних напада и увреда на конференцији за новинаре, премијеру није довољно јер је његова политичка позиција све слабија.

Премијер процењује да му ништа мање од еуфоричног залагања, лагања и прегалаштва Жељка Митровића не омогућава опстанак на власти.

Зато ће и урадити све да РТС преобрази у Пинк. На нама је да му то не дозволимо.

Стефан Плавшић
студент
члан покрета “Доста је било”, Београд

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • DJB svim silama treba da zaštiti RTS od ološa Vučića. Ako se desi isto što i sa RTV neću da plaćam ni ovih 150 dinara pretplate. Za sad su zaslužili tih 150 dinara. To što im država daje ostatak novca iz budžeta je takođe iz naših džepova, a ološ Vučić se ponaša kao da im odvaja iz usta.

  • Ja mislim da apsolutno nisu zaslužili tih 150 dinara. Iz bezbroj razloga. Kao prvo, svaki dnevnik počinje i završava se sa Vućićem. Kao drugo, nema nikakvih političkih sučeljavanja, lideri opozicionih stranaka nikada nisu pozivani da gostuju u bilo kojoj emisiji. Kao treće, voditelji u autorskim emisijama (Olivera Kovačević, ona druga Olivera) su nepripremljene za temu koju pretenduju da obrađuju, O. Kovačević je neobrazovana osoba prizemnih stavova i ispod svakog nivoa za jednu nacionalnu televiziju. Kao četvrto, program na trećem kanalu, koji je tobože kanal za kulturu, više liči na neki pastiš od raznoraznih neusklađenih sadržaja, bez ikakvog reda, ikakvog sistema, s kvalitativno neujednačenim sadržajem. Kao peto, po ko zna koji put se repriziraju prastare i bezvredne serije. Mogla bih ovako do sutra da nabrajam. A da ne pričam o narodnoj muzici najprizemnijeg nivoa koja se stalno vrti na drugom kanalu, o tome da nema nikakvih ozbiljnih emisija iz kulture, o tome da vesti izgledaju kao iz doba Miloševića, odnosno da u njima nema ničega što bi moglo biti negativno za vladajuću garnituru. Nacionalni servis bi morao da ima edukativnu ulogu a ne da se ulaguje i prilagođava onom nepismenom i primitivnom delu Srbije.

 • Premijer AV je obicna kukavica.
  Da ima bar malo hrabrosti pozvao bi OLOS NA JAVNI DIJALOG i rekao im u lice sta misli o njima.
  U tom slucaju bi ipak morao da kaze imena i prezimena OLOSA i – da im objasni razloge zbog kojih ih je nazvao olosem.
  Da li se ovako nesto desava u bilo kojoj demokratskoj drzavi na svetu?
  Nesrecna Srbija.

 • Prvi ministar vlade Srbije gubi bitku za bitkom na političkom polju:
  1. Pozitivna reakcija većine građana na delovanje opozicionih poslanika u Skupštini.
  2. Konačni izveštaj misje OEBS-a koji je skoro u celosti potvrdio navode DJB i većine opozicionih partija o neregularnosti i nedemokratičnosti proteklih izbora
  3. Sadšnji pokušaj sa javnim servisom ima velikih izgleda da bude sledeća bitka koju će izgubiti. Građani, opozicione partije i deo članstva njegove partije su otvoreno negodovali na njegov uvredljivi i pritiskajući intervju. Pre aprilskih izbora odmah bi usledile smene i ostavke u RTS-u. Sada toga nema jer se javnost pobunila protiv takvog uvredljivog nastupa. “Disciplinovanje” RTS-a nije uspelo u prvom pokušaju a što vreme protiče sve manje je izgleda da će se to desiti.
  4. Njegov najavljeni nastup na konferenciji Klintonovih je naišao na osudu znatnog dela javnosti. Taj deo javnosti daleko prevazilazi pristalice DJB i drugih kritički raspoloženih političkih snaga prema Vučiću. On kao ličnost polako gubi poverenje i šarolike koalicije koju je pred izbore prikupio ovakvim svojim delovanjem. Njegovi ishitreni, izuzetno lični i neobuzdani nastupi pokazuju da on nije ličnost sa kapacitetom da vodi izvršnu vlast Srbije

 • Stefane…
  Ne nasedajte na tu reziranu scenografiju napada na RTS!
  To samo uskoumnima deluje kao da Vucic napada RTS. Oni su njegovi od prvog dana i rade posao za njega a reziser samo hoce da mi svi poverujemo kao da je RTS nezavisan pa sada on njih napada. Jednostavni test RTS nezavisnosti pada u vodu jer nije ugostila lidera senzacionalnog DJB koja je postala 4 stranka po snazi a to nece nikada dok je Vucic na vlasti. Tekst gore je nepotreban jer delujete naivno.
  Toliko.

  • Bravo…vrlo inteligentno!Vrlo malo ljudi moze da shvati poentu Vucicevog napada na RTS!RTS nije dovoljno pro-Vucicev kao Pink,Studio B…zato zasluzeno dobija kritike dragog premijera!RTS mora posto ima veliki uticaj u gledanosti da svakih 26 sekundi svoga programa na svim svojim kanalima pominjati pozitivno lik i delo druga A.V. boljeg od Tita!Ovi zaposleni mucenici sa RTS ovako moraju da se pravdaju sa sve”Zutim Bujketom”kako vole da ga zovu najavljivaci “drzavnih udara”…da nisu oni anti vladini vec pro vladini…samo u kulturnom izdanju!Od 2012. do danas mozda 4 dnevnika nisu pocela…”Danas je PPV…ili Danas je Premijer..A.V….ustao na levu nogu”…p.s.”drz mu nance glavce”!

 • Sasvim je očigledno da premijer ne trpi ni najmanju kritiku i da na svakoj konferenciji za štampu ratuje sa nekim nevidljivim neprijateljem, stalno odgovara nekim “zlim momcima”. To je dobra tehnika da se uzbegnu odgovori na neprijatna pitanja i prilično prepoznat manir u našoj političkoj istoriji. Jedan od uslova za demokratiju i slobodne izbore su i slobodni mediji. Slobodu treba osvajati i braniti, Javni servis treba tako ustrtojiti da svi relevantni politički činioci mogu da iznesu svoje stavove.To je moguće uvođenjem posebnog političkog ili parlamentarnog kanala.

 • RTS je pod potpunom Vučićevom kontrolom. Taj “ološ” je samo napravio grešku u poslu. objavivši izjavu jednog vaterpoliste. Mediji su glavno i jedino oružje Vučića. Nema rezultata a okružen je nesposobnom, ali poslušnim kadrom. Stalno me kopka kako razbiti medijsku blokadu. Mora da postoji neki način.

 • Ovo je predstava….Vučić KAO napade RTS da bi ispalo ta je RTS protiv njega, ukoliko RTS “nije po volji Vučiću” onda nema kontrole medija i cenzure…..cela priča je providna ali koliko vidim prolazi. Za vreme predizborne kampanje Vučić jedino nije najavljivao vremensku prognozu, RTS je Vučiću itekako po volji ali se pravi predstava. Nema potrebe da DJB brani RTS od Vučića već da zahteva od javnog servisa prostor za sebe kao parlamentarnu stranku.

 • Sa RTS-om i treba da se briše patos, Miloševića su godinama održavali na vlasti a ovoga će, toliko su bez integriteta. I ova predstava, kobajagi kritika i prozivka to je za narod koji se prima na likove koji su kao bez dlake na jeziku i svakome sve saspu. Generalno, Srbi do obožavanja vole tu vrstu političara, onanišu kad on nešto kao odbrusi zapadu a u realnosti je kod Merkelove: Ljubim ruke, milostiva gospoja! I zato što RTS pravi kulise za to pozorište i obezbeđuje statiste, ne treba ih žaliti ni sekund!