Западна Србија Политика Саопштењe

Објавити биографије свих јавних функционера

Грађани Шапца не знају ко управља њиховом имовином и какве квалификације и радно искуство имају људи који са одговорних положаја доносе одлуке у наше име. Само 9 од 129 општинских функционера објавило је јавно податке из пословне биографије, а за 76 функционерских позиција није чак јавно објављено ни име лица која су на њих постављена или именована.

biografija

Покрет „Доста је било“ у Шапцу анализирао је јавну доступност података о стручним квалификацијама и радном искуству укупно 129 функционера у надлежности локалне самоуправе. Подаци до којих смо у анализи дошли указују на нетранспарентно пословање јавне управе и јавних и друштвених предузећа, на шта грађани Шапца имају право.

Анализиране су биографије функционера у 9 јавних предузећа, 2 дирекције, 12 институција које су у надлежности локалне самоуправе и градској управи, што укупно броји 129 функционера. Поред овога, такође недостају и пословне биографије 10 градских већника, али и 6 помоћника градоначелника, док су биографије градоначелника и његовог заменика јавно објављене. На основу анализе утврђено је да је само једно јавно предузеће испунило основне услове транспарентности објавивши пословне биографије свих својих функционера. Анализом су обухваћене функције директора, њихових заменика и чланова надзорних одбора, односно, начелника, шефова и руководилаца унутар градске управе.

Руководиоци јавних предузећа, инстутиција и одељења градске управе располажу новцем и имовином грађана, те је од великог значаја омогућити увид јавности у њихове квалификације за обављање ових одговорних функција. Јавност података о стручности функционера представља први корак ка транспарентности и усвајању примера добре праксе који су дали резултате у свим развијеним друштвима. Само она друштва која негују критичку функцију јавности постижу резултате у виду смањења злоупотреба и унапређења квалитета јавних услуга. Потпуна транспарентност је једини начин сузбијања корупције.

Покрет се залаже за политику потпуне транспарентности рада у јавном сектору. У правцу унапређења рада локалне самоуправе иницираћемо отварање дијалога са градоначелником на ову тему, како би се на сајтовима јавних институција и предузећа у најкраћем року објавиле пословне биографије свих функционера, систематизације радних места и мерила учинка за сваког од њих. Први корак у том правцу биће инсистирање на јавном објављивању радних биографија свих 129 функционера.

Подсећамо да је покрет „Доста је било“ у јулу 2015. године упутио захтев Влади Републике Србије да јавно објави 160 пословних биографија јавних руководилаца које је именовала у тајности. Након што на захтев није одговорено, покрет је поднео захтеве за информацијама од јавног значаја, на које је Влада одбила да одговори. Покрет је из тог разлога поднео чак 34 тужбе против Владе Републике Србије, од којих су неке већ пресуђене у корист покрета, док за остале очекујемо исту пресуду. Покрет се такође залаже и за јавно објављивање свих јавних финансија, сваког месеца за претходни месец. Само на тај начин могуће је искоренити корупцију и спречити партократксе интересе у јавном сектору.

Прес тим покрета „Доста је било“ у Шапцу

Ознаке

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар