Energetika Saopštenje

Krivična prijava protiv Nikole Petrovića

Lider pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv Nikole Petrovića, direktora Elektromreža Srbije i kuma premijera Aleksandra Vučića, zbog sumnje da je izvršio krivična dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom.

elektro-mreza-srbije-ems

Prijava je podneta zbog osnovane sumnje da je Petrović sa pozicije direktora EMS-a 2013. godine sa privrednim društvom „AAA-1 Rent“ doo zaključio štetne ugovore o četvorogodišnjem zakupu  dva automobila marke BMW.  Cena zakupa vozila, koje je EMS po isteku perioda zakupa trebalo da vrati vlasniku, iznosila je 145.200,00 evra, dok bi za kupovinu tih istih novih vozila po kataloškoj ceni, koji bi trajno ostali u vlasništvu EMS-a, trebalo izdvojiti 107.580 evra.  Za zloupotrebu službenog položaja koja je pričinila štetu veću od 1,5 miliona dinara zaprećena je kazna od 2 do 12 godina zatvora.

Tokom sprovođenja ove javne nabavke na pismeni zahtev firme „AAA-1 Rent“ doo naručilac EMS je za 24 časa promenio uslove iz konkursne dokumentacije. Prvobitni kriterijum da potencijalni prodavac poseduje flotu od minimalnih 1.500 vozila smanjen je na 275 vozila. Osim što su kriterijumi prilagođeni firmi „AAA-1 Rent“ doo na ovaj način prekršene su odredbe Zakona o javnim nabavkama kojima je propisano da naručilac, po isteku roka predviđenog za podnošenje ponuda, ne sme da menja niti da dopunjuje konkursnu dokumentaciju.

Ove mahinacije Vučićevog kuma dokumentovane su u službenom izveštaju antikorupcijskog tima tadašnjeg Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine koji je formirala ministarka Zorana Mihajlović. Izveštaj sastavljen još u julu 2013. godine i završio je u fioci jer ministarka Mihajlović nije imala smelosti da se sprotstavi direktoru EMS-a Nikoli Petroviću.

Pokret „Dosta je bilo“ očekuje da tužilaštvo na ovom primeru javnosti pokaže da nije pod uticajem izvršne vlasti i da su pred zakonom svi jednaki bez obzira na to što je reč o kumu premijera Aleksandra Vučića.

Prilog
Krivična prijava protiv Nikole Petrovića

Oznake
DJB Mladi

DJB Mladi

20
Ostavite komentar

avatar
2500
15 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
SavetnikBaneBoskolinaZoran Recent comment authors
najnoviji najstariji
Neko
Gost
Neko

Pokazaće tužilaštvo nažalost da su neki jednakiji, i samo će da ćuti kao i za sve.

Gane Budimirović
Gost
Gane Budimirović

Odlično.
Idemo sada na kupovinu polovnih pumpi za ispumpavanje rudarskog kopa Tamnava. Situacija je takođe 1/1.
P.S.
datum na kraju prijave je pogrešan – 31.09.2016.

Dragoljub
Gost
Dragoljub

Kum nije dugme.

Pera
Gost
Pera

Vrh ledenog brega. Datum prijave je 31.9.2016. – budućnost je pred vama 🙂

Bane
Gost
Bane

Cudo vi dusebriznici ne primetiste da septembar nema 31 dan…

Rade
Gost
Rade

Drago mi je da stalno pokrecete nove teme i pitanja.
Bilo bi dobro pokreni i pitanje Zakona o javnim nabavkama, kojim su Naprednjaci gromoglasno najavljivali da ce godisnje ustedeti milijardu evra, koja ce iskoristiti za razvoj Srbije.
Pokrenite i raskrinkajte lazi i prevare, sa nekim konkretnim pokazateljima a koje su vezane za javne nabavke. Tu se trose nezakonito i nelegalno ogromna sredstva.

Tibor
Gost
Tibor

U tužbi je napravljena greška i nije mi jasni kako je tužilaštvo prihvatilo takvu grešku. Datum prijave je 31.09.2016. što je u ovom trenutku u budućnosti (verovatno omaškom) i prijavu treba hitno urediti kako ne bi bila odbačena.

istina
Gost
istina

Dajte tendere firme Prointer … koja 2 automobila pa ljudi kradu destine miliona evra da li ste vi pri sebi. Pronađite tendere navedene kompanije i firme WinWin odnosno Alti i dajte to u javnost.

Sumadinac
Gost
Sumadinac

Zar je bitno koliko neko krade dokle god se krade? Odakle njemu pravo da ukrade i 5 evra, a kamoli da namesta sebi desetine hiljada? Sve kradje trebaju da se sankcionisu, sto je nemoguce dok i picousti ne zavrsi prvo sa bilo kojom javnom funkcijom pa posle ako nas bude sreca progledala i iza resetaka.

kizza
Gost
kizza

Tužilaštvo će odbaciti ovu prijavu. Naravno, ne zbog grešaka u datumima kojih ima, nego zato što „tema“ nije, nažalost, stručno obrađena. Evo primera:
– „Prvobitni kriterijum da potencijalni prodavac poseduje flotu od minimalnih 1.500 vozila smanjen je na 275 vozila.“ Ovo ne može biti nešto što je prepreka ostalima da učestvuju na tenderu, naprotiv.
– „Tokom sprovođenja ove javne nabavke na pismeni zahtev firme „AAA-1 Rent“ doo naručilac EMS je za 24 časa promenio uslove iz konkursne dokumentacije.“ Naručilac ima pravo da promeni uslove iz konkursne dokumentacije (naročito, kao što je ovo gorenevedeno, kada izmenom dozvoljava većem broju ponuđača da učestvuju) PRE isteka roka za dostavljanje ponuda, i da pri tom produži rok – a upravo je tako i učinjeno.
– „Cena zakupa vozila, koje je EMS po isteku perioda zakupa trebalo da vrati vlasniku, iznosila je 145.200,00 evra, dok bi za kupovinu tih istih novih vozila po kataloškoj ceni, koji bi trajno ostali u vlasništvu EMS-a, trebalo izdvojiti 107.580 evra.“ Pa, ovo je potpuno u skladu sa tržišnim cenama rentiranja vozila ali, NARAVNO, po uslovima kakvi su navedeni u konkursnoj dokumentaciji, dakle iznajmljivanje na 4 godine, troškovi održavanja padaju na ponuđača, itd itd…

Dragi prijatelji, ovo niste baš najbolje uradili, što bi prost narod rek’o „od punog džaka p***** vi ste se za k**** uhvatili“. Neko ovde pominje da treba gledati tendere firme Prointer… ma, kasno je sada jer je primarna akumulacija kapitala za njih završena… oni sada mogu komotno da rade „pošteno“, bez nabijanja cena u dogovoru sa državnim kupcima.

Preporuka: Ako hoćete da lovite mutne radnje na tenderima, a ima ih naravno, treba da angažujete bolje stručnjake za tu oblast.

Sumadinac
Gost
Sumadinac

Zasto bi neko u periodu kada treba racionalno da se trose pare iznajmio na 4 godine dva auta za pare kojima je mogao da kupi tri ta ista auta za stalno? O cemu mi pricamo ovde? To je jasna zloupotreba polozaja

Darko
Gost
Darko

U potpunosti se slažem. Ovaj trud neće uroditi ničemu radi ulazanih propusta. Lekcija naučena i gurajte dalje.

Bosko
Gost
Bosko

Pravo je pitanje zasto mora biti BMW. Da li se zbog ovakvih troskova povecava cena struje? Stvarno dno dna.

al zamalo
Gost
al zamalo

gde sme protiv nikole…!?…pa on lapa bre po sto soma evrica nedeljno sad ce da ga jure zbog nekih kola..

Milan
Gost
Milan

Odlično DJB!
Samo tako!
Pozdrav 🙂

Kum
Gost
Kum

Taj čovek je zlo koje uništava EMS….
Reč je o dva BMW-a koja svakog dana mogu da se vide u dvorištu Direkcije u Kneza Miloša 9-11….
Za sebe je iznajmio braon sedmicu sa blinkerima (?), a za njegovu nepismenu zamenicu crnu peticu….
Treba da se izjasni i Agencija za borbu protiv koripcije, da li je primereno situaciji u Srbiji da direktor državnog preduzeća dugoročno iznajmljuje dva super luksuzna i prestižna automobila…..Domaći Fijat 500L vam je ispod časti, šta…?
Jel su to mere štednje o kojima na sva usta govorite….??
A pored spomenutih firmi, treba se pozabaviti i firmom ROAMING koja odjednom radi milionske poslove za EMS….
Napipaće taj sud, kad tad…..

Savetnik
Gost
Savetnik

Ispitaj poreklo vlasnika Prointer, Win Win … Slobodan Kvgic hitno na poligraf…Kazu obavesteni isao u osnovnu Veljko Dugosevic, zatim saradnik u Sestoj gimnaziji i nekoliko godina na ETF na pretvaracima i pogonima da li je diplomirao nema dokaza…imao kucicu na divlje u Kaludjerici i sobice negde na periferiji Beograda…Ispitaj poreklo imovine momentalno

Zoran
Gost
Zoran

Izdajem stojadina crne boje, sa zatamnjenim staklima, malo baca ulje i ispada iz treće, ništa strašno ako se u drugoj navuče do 80, ako je Vlada zainteresovana, izdao bi im ga za 2-3 miliona dinara godišnje, na bilo koji vremenski period duži od 10 godina, uz njihovo održavanje, naravno. Mogu da nabavim i Juguća, prodaje komšija Rade.

lina
Gost
lina

Sramotno, a ti narode idi peške kad nemaš ni za autobus i šalji decu peške u školu putevima i stranputicama.

Savetnik
Gost
Savetnik

EMS je unisten davno, jos kada su ovi od Bugojna dosli na celo kompanije.
Izvesni Ika i Suma koji su sa kumovskim vezama uz izbeglicki status sve prigrabili i smenjuju kvalitetne inzenjer iz Beohrada i Srbije po firmi.
Sve se zna sta se desava u EMS, mogu kako hoce ali ne i dokle hoce….
Savetnik