Beograd Saopštenje

Odbornici "Dosta je bilo" oštro protiv oduzimanja poslovnog prostora Zemunu

U sredu, 31. avgusta 2016. održana je IV sednica novog saziva SO Zemun. Kao i svaki put do sada, i na ovoj sednici najaktivniji su bili odbornici pokreta Dosta je bilo. Njih trojica, Strahinja Križak, Dejan Tufegdžić i Toni Čabraja, praktično su se smenjivali za govornicom.

zemun

Naši odbornici posebno su se bavili tačkama dnevnog reda koje su se ticale oduzimanja nadležnosti JP Poslovni prostor u korist Gradske vlasti.

Odbornik Strahinja Križak istakao je da su odluke o preuzimanju nadležnosti nad poslovnim prostorom kojim je do sada upravljalo JP „PP Zemun“ nastavak centralizacije ingerencija i finansija koju Grad Beograd sprovodi poslednjih nekoliko godina. Postavio je pitanje šta se nalazi u pozadini svih ovih odluka, da li Grad Beograd ne može da pokrije svoje tekuće troškove zbog lošeg punjenja budžeta ili rastu troškovi Grada pošto je neophodno namiriti projekat „Beograd na vodi“.

Umesto da se nadležnosti decentralizuju a novac što više približi direktnim korisnicima, Beograd svojim odlukama gradske opštine svodi na mesne zajednice. Velike opštine poput Zemuna time ostaju uskraćene kako za novac tako i za nadležnosti u najrazličitijim sferama društvenog života poput zdravstva, kulture i obrazovanja. Na taj način gradske opštine gube svoju ulogu i ostaju sa znatno manje mogućnosti da poboljšaju život svojim građanima u poređenju sa mnogo manjim opštinama po Srbiji. Strahinja je istakao da je neophodno preimenovati JP „Poslovni prostor Zemun“ u „Pijace i groblja“ jer je to sve za šta ovo preduzeće ostaje nadležno.

Toni Čabraja je istakao da je oduzimanje prava upravljanja poslovnim prostorom u Zemunu drastičan centralistički akt, suprotan demokratskim principima i centralistički, nedemokratski pritisak grada. Gradskom odlukom o načinu postupanja sa nepokretnostima koje su u javnoj svojini Grada Beograda i nad kojima grad Beograd ima posebna svojinska ovlašćenja (sl.gl.RS br.63/16), naprasno se oduzimaju prava korišćenja i izdavanja u zakup poslovnog prostora koji se nalazi na teritoriji Opštine Zemun,a  kojim je do sada upravljao JP Poslovni prostor Zemun. Time se opštinski budžet drastično zakida a opštinske službe ni sada ne mogu da podmire vršenje sopstvenih delatnosti u celosti. Posle ovakve odluke će situacija biti još gora po opštinu i budžet.

Poslovnim prostorom najbolje može upravljati ona opština na čijoj teritoriji se nalazi PP, iz ekonomskih i svrsishodnih razloga, umesto da Grad Beograd nameće i cene izdavanja objekata i lica kojima će se ti objekti izdavati. Ova odluka je protivna interesima građana Opštine Zemun, pa se moglo urediti i drugačije da se kao do sada jedan deo naknade plaća Gradu Beogradu, a ne da se sav poslovni prostor oduzme iz upravljanja opštini Zemun, koja više nad istim nema nikakve nadležnosti.

Predlog ove odluke usvojen je većinom, ali je odbornička grupa Dosta je bilo glasala protiv njenog usvajanja.

Kad je reč o tačkama dnevnog reda koje se tiču budžeta Opštine, Toni Čabraja je ukazao da mi kao nova politička snaga nismo učestvovali u kreiranju ovog budžeta niti smo imali mogućnost da ga od početka pratimo, ali smo uočili da mnoštvo stavki iz izveštaja kod prihodovne, a posebno kod rashodovne strane ne sadrži transparentno navođenje pravnih i fizičkih lica kojima je novac isplaćen. Takođe, nisu prikazani ugovori na osnovu kojih su plaćane razne i specijalizovane usluge.

Nema taksativnog i transparetnog navoda niti označenja nijednog ugovora, sa kim je isti potisivan i izvršavan, ko je novac naplatio za usluge i tako izgleda čitav izveštaj , takođe nema striknog navođenja pojedninačnih iznosa niti npr. navođenja imena nevladinih organizacija kojima je iz budžeta opštine vršeno plaćanje.

Insistiramo da budžet mora biti tako sastavljen da kada građanin sa prosečnim obrazovanjem otvori izveštaj budžeta, njemu mora biti sve razumljivo i jasno: kome je plaćeno, po kom pravnom osnovu, koliko, zašto i kada, a ne po principu zbirnog obračunavanja koji se ne može kontrolisati.

Dejan Tufegdžić je ukazao da nedostaje merenja efekata pruženih usluga od strane ugovornih strana, jer finansijski izveštaj o potrošenim sredstvima  nije merilo  kvaliteta usluga, niti efekta istih. Tufegdžić je naglasio da je očigledno da je budžet neodrživ, naročito nakon gubitka prihoda od JP Poslovni prostor Zemun i ukazao na problem finansiranje rashoda za sve zaposlene u ovom obimu od 30% ukupnog budžeta – predloženo im je već sada da o tome razmišljaju kod izrade sledećeg (čiji će nacrt već u oktobru morati da se kreira). On je zatražio da se svi ugovori objavljuju javno i da na taj način svi naši građani dobiju kvalitetnu informaciju.

Izveštaj o budžetu je usvojen većinom ali je odbornička grupa “Dosta je bilo” glasala protiv njenog usvajanja.

zemun-stand

Odbornici DJB iskoristili su priliku da postave pitanja koja su im građani početkom meseca dostavili u neposrednom kontaktu i razgovoru, a koja se tiču uglavnom praktičnih pitanja uređenja Zemuna.

Oznake

DJB Mladi

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar