Vojvodina Državna uprava Saopštenje Finansije

Bečej: Protivustavno trošenje na reprezentaciju

Ustavni sud Republike Srbije je na sednici održanoj 07.05.2015. godine utvrdio da Odluka o korišćenju sredstava reprezentacije opštine Bečej od 22.07.2014. nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Osporenu Odluku o korišćenju sredstava opštine Bečej na predlog Opštinskog veća doneo je tadašnji predsednik opštine, a sada pokrajinski sekretar za poljoprivredu, mr Vuk Radojević. Odluka je potom objavljena na oglasnoj tabli Opštinske uprave opštine Bečej.

Posluženje snack-1533521_1920

U obrazloženju Ustavnog suda navodi se da je po Zakonu o lokalnoj samoupravi (čl. 32) predlog Odluke podnet od strane nenadležnog organa, a odredbe Zakona i Statuta na koje se u osporenoj Odluci poziva, ne daju ovlašćenje predsedniku opštine da donosi opšte akte. Uz to, budući da je članom 196. stav 3. Ustava utvrđeno da se statuti i opšti akti jedinice lokalne samouprave objavljuju u lokalnim službenim glasilima, a da je osporena Odluka objavljena na oglasnoj tabli opštine, prekršen je i Ustav.

Prosto je nemoguće da u Opštinskom veću i u Opštinskoj upravi nema nikoga ko zna kako i u kojoj proceduri se donose odluke opštine, a to je posao za koji neki dobijaju i posebne dodatke zbog „složenosti i odgovornosti poslova” o čemu smo nedavno i pisali ( http://dostajebilo.rs/becej-sve-vece-plate-sluzbenika-sve-manja-odgovornost-ka-gradjanima/?lang=lat). Zaključak koji se sam nameće jeste da, ili je u pitanju potpuna nekompetentnost i nestručnost ovih organa, ili želja da se o reprezentaciji ne raspravlja javno, na sednicama skupštine.

Upravo iz razloga netransparentnosti i nejasnoća u vezi trošenja budžetskog novca na reprezentaciju, naši odbornici su na trećoj sednici postavili odborničko pitanje o tome da li postoji pravilnik o reprezentaciji predsednika opštine i Opštinskog veća, i ako postoji, gde je objavljen. Odgovor smo dobili nakon bezmalo 3 meseca.

S obzirom da je Ustavni sud Odluku o korišćenju sredstava opštine Bečej proglasio nezakonitom i neustavnom još pre više od godinu dana, a da reakcije lokalne vlasti nema, novac iz budžeta se i dalje troši samovoljno, bez smernica o tome ko, koliko i na koji način sme da potroši.

Uvođenje kontrole u trošenje novca građana je jedna od osnovnih tačaka programa Pokreta „Dosta je bilo“ . Budžet svakog ministarstva, agencije, opštinske uprave, javnog preduzeća, svakog fonda, bolnice i škole mora da bude dostupan na uvid svakom građaninu 24 sata, jer institucije postoje da bi bile u službi građana, a ne obrnuto, kako sadašnja vlast to izgleda shvata.

Pokret Dosta je bilo apeluje na Opštinsku upravu da poštuje odluke Ustavnog suda, već kad je prethodno prekršila sam Ustav i za to dobila osudu istog.

Odbor pokreta “Dosta je bilo”
u Bečeju

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar