Војводина Саопштењe

Сомбор: Школски одбори на претресу и испит о критеријумима

Да за политику владајуће већине важи она симпатична реклама “У све се меша” говори и ситуација коју смо данас, на нашу жалост, успели само да одложимо.

hand-65688_960_720

Наиме, у материјалу за седницу Скупштине града Сомбора, стигао је и предлог за резрешење свих чланова школских одбора постављених испред јединице локалне самоуправе. Као образложење за овако сраман потез предлагач тј. СНС наводи неадекватно ангажовање чланова школских одбора на унапређењу образовања. Истини за вољу, ово би био ваљан разлог за промену неких чланова ШО да истина није нешто другачија. Као прво, не постоји нити један документ који би поткрепио овакву тврдњу, “постоји” само неколико писаних изјава појединих чланова ШО, погодићете из које странке. Чак и да узмемо ове изјаве као потпуно истините, оне опет нису довољне да би се променили сви чланови, свих школских одбора по школама. На наше тренутно задовољство, успели смо да, уз подршку одборничке групе СПС-а (која и води сектор образовања у Сомбору) убедимо предлагача да предлог повуче са дневног реда и да још једном размисли о свему. Кратко и јасно, предлог нема правно утемељење ни у једном закону нити било ком другом акту. Али закон је једно, а сила друго, а сила Бога не моли. Тако да ће се ова тачка дневног реда ипак наћи на некој следећој седници Скупштине, само мало другачије упакована.

Негде и можемо да разумемо потребу предлагача да своје људе ставља у управне и надзорне одборе јер је то једино што их и држи на окупу, али зар баш и у школе? У школама нема накнаде за рад, али је битна та контрола којој они теже. Битно је бити у могућности сменити директора!

Покрет Доста је било се залаже увођење реда и одговорности јавних службеника која би се процењивала мерењем њихових резултата на основу јасних и јавно објављених критеријума. Док не дођемо на власт можемо само да указујемо да је једини критеријум који се тренутно примењује при постављању и смењивању кадрова политичка подобност. Политика покрета Доста је било се базира на хитном укидању ове накарадне праксе.

Покрет “Доста је било”
Одбор у Сомбору

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • “…uz podršku odborničke grupe SPS-a (koja i vodi sektor obrazovanja u Somboru) ”

  Kao član Pokreta, mislim da ovakve rečenice ne bi trebalo da se nalaze u našim saopštenjima. Takođe mislim da je ovaj tekst pogrešno koncipiran. Bolje bi bilo da je pisano o katastrofalnom stanju u školskim odborima, uzrokovanom delegiranjem (nazovi)političkog šljama od strane lokalnih samouprava.

  Jasno je zašto nas je SPS u ovom slučaju podržao, ali mi nije jasno šta će nama njihova podrška? Što kažu, “daleko im lepa kuća”, i njima i njihovoj podršci! DJB ne treba ni na koji način da se meša u ološka prepucavanja SNS-a i SPS-a na lokalu, već da koristi svaku priliku da ukazuje na realne probleme i predlaže konstruktivna rešenja.

  • Poštovani, kao član Pokreta i autor teksta moram da Vam kažem sledeće:

   Da nije bilo istog tog SPS-a, mi to juče ne bi uspeli da uradimo. To nikako ne znači da oni nama trebaju za bilo šta već da su juče na naše insistiranje uvideli da se radi o nezakonitoj smeni i zajedno sa nama uspeli da ubede svoje koalicione partnere da se predlog povuče…. Da je napisano da smo to uradili mi i samo mi, to bi bila laž i ne bismo bili ništa drugačiji od njih. U jednom delu ste u pravu, šta će nama njihova podrška? Nama i ne treba, u ovom slučaju je trebala tim školama hteli mi to da priznamo ili ne…. Moje mišljenje o njima neće biti ni bolje ni lošije posle ovoga, ali ako se držimo principa i pričamo istinu, onda je ovo jedina istina, svidela se ona nama ili ne.

   I jedan od principa pokreta glasi: Kritikujemo postupke, a ne ljude

 • Predlagač je bio šef odborničke grupe DJB. Podržao ga je šef OG SPS.
  Po Vama, onda su odbornici DJB trebali da kažu “Samo smo se šalili, nećemo ovo da predlažemo pošto je predlog podržao i SPS”…
  Sustina teksta je da je jedna jako loša namera (bar privremeno) zaustavljena.
  Nismo formirali koaliciju sa SPS pobogu…