Људска права Саопштењe Скупштина

Брутална дискриминација у Скупштини

Владајућа већина у Скупштини Србије бахато наставља да дискриминише посланицу “Доста је било” Љупку Михајловску која се креће уз помоћ инвалидских колица. Након што су јој три месеца ускраћивали равноправне техничке могућности за гласање и дискусију,  сада су монтирањем електронске јединице за гласање у последњем реду, који није предвиђен за посланике, Љупку Михајловску осудили на седење у “магарећој клупи”.

kolica

Лицемерно је да су пребацивањем електронске јединице за гласање у последњи ред одузели право гласа другој посланици покрета “Доста је било”. Ишчупали су електронску јединицу коју је користила Бранка Стаменковић и пребацили је у последњи ред, који је, иначе, резервисан за стручне сараднике у Скупштини.

ljupka-mihajlovskaПосланици “Доста је било” оштро протестују због овакве бруталне дискриминације особе са инвалидитетом, као и због чињенице да се јавности таквом бахатошћу шаље јако ружна порука о начину поступања према особама са инвалидитетом. Владајућа већина је уместо да се постиди због свог досашањег односа и ускраћивања људских права, прибегла овом дивљачком “решењу” и у “магарећу клупу” монтирала електонску јединицу за гласање.

Тако ће једина особа са инвалидитетом у Скупштини седети издвојено и другачије од свих других посланика, а јавност у Србији ће моћи јасно да види да особе са инвалидитетом нису равноправне и да се ништа не чини да оне то постану.

Љупка Михајловска је жртва дискриминаторског односа владајуће већине према посланичкој групи “Доста је било”. Владајућа већина је четврту по снази посланичку групу “Доста је било” сместила у последње редове противно парламентарним правилима и у нади да ће нас ућуткати.

Покрет “Доста је било” је доставио нове захтеве Административном и Одбору за људска и мањинска права да се Љупки Михајловској и свим посланицима “Доста је било” додели оно што им припада. Захтевамо да се целој посланичкој групи доделе места у првим редовима у сектору 2 до којих је могуће стићи у инвалидским колицима и да се Љупка Михајловска ни на који начин не одваја од других посланика ДЈБ. То је једини начин да се покаже поштовање према грађанима који су гласали за покрет, а њих је више од 226.000, као и према особама са инвалидитетом.

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Da vas podsetim vi ste u parlamentu da biste branili interese vasih biraca. Mi nismo glasali samo da se na internetu objavljuju vasi proglasi i da biste se na lep i kulturan nacin borili sa ovim olosem. Ako se ne uslise vase molbe predlazem da se dogovorite sa ostalim opozicionim strankama da bojlotujete skupstinska zasedanja i da o razlozima informisete sve ambasade i ostale EU organizacije. Pa cete videti kako ce takva akcija imati itekako efekta na ove nevaspitane lose djake koji trenutno vladaju. Jos jednom, potrebno vam je malo ostrice ako hocete u narednim godinama da oslobodite Srbiju mraka i da date nadu za zivotom mladjim generacijama

  • To je stav vlasti prema ljudima koji su drugačiji i to ne može da se sakrije. Kako je dobio nalog i izvršio ga postavljajući gej ministarku, zajapureni i u vremenu i prostoru izgubljeni vođa misli da je na ljudska prava stavio tačku. Ljudska prava je pravni termin a ljudskost i pristojnost su osobine koje na sto pravnih fakulteta ne mogu da se steknu jer se stvaraju od malena, iz kuće i porodice.