Источна Србија Саопштењe

Бела Паланка до бојкота избора

Нови локални избори у Белој Паланци заказани су за 18. септембар. Уколико се одрже биће то пример правног насиља владајуће СНС уз помоћ фантомске групе грађана која је фалсификовала име нашег покрета и излази на изборе као “Победа. Доста је било”. Све опозиционе странке најавиле су бојкот избора.

Расписивању поновљених избора које ће водити нелегитимна Општинска изборна комисија претходио је колективни прелазак свих чланова СДС-а у СНС након априлских избора и низ незаконитих поступака противних одлукама Управног суда.

bela-palanka

ПОГЛЕДАЈТЕ ХРОНОЛОГИЈУ ДОГАЂАЈА У
БЕЛОЈ ПАЛАНЦИ

Априлске изборе поништио је Управни суд због неправилности у раду Општинске изборне комисије у Белој Паланци – пресуда Решење број 013-265/2016 27.4.2016.


Поновни избори је требало да буду одржани 08.05.2016. на основу незаконитог решења исте ОИК. Одлуку о одржавању поновљених избора доноси ОИК са 8 гласова од укупно 19 чланова. Како је председник ОИК прогласио одлуку законском и поред мањинског гласања, поднета је кривична пријава 05.05.2016. год, након чега он подноси оставку на место председника ОИК. Нови рок за изборе био је седам дана, али ОИК то прекорачује и због тога ни поновљени избори нису одржани.


Информација о неправилностима у изборном поступку достављена је Влади, Министарству за државну управу и локалну самоуправу и Министарству правде. Доставља је 11 чланова ОИК 09.05.2016.


Маја месеца, Горан Миљкович, дотадашњи председник Општине, са целим одбором СДС прелази у СНС.


Влада 15.7.2016. године доноси Решење о именовању председника и чланова привременог органа Општине Бела Паланка. Решење је незаконито јер је донето након прекорачења законског рока од 30 дана. Прекршен је и члан 86 став 6 Закона о локалној самоуправи да чланови привременог већа не могу бити из једне странке.


Привремени орган Општине Бела Паланка требало је да оснује нову ОИК, што није урадила. Састав старог ОИК-а, који наставља са радом противзаконито, био је следећи: СДС – 5, СПС – 3, СНС – 2, ЈС – 1 што је укупно 11. Након преласка комплетног одбора СДС у СНС, састав ОИК је СНС – 7, СПС – 3 и ЈС – 1.


Странке опозиције опозивају своје чланове из ОИК-а, јер су прешли у СНС, Привремени орган општине Бела Паланка одбија захтеве за промену чланова ОИК и наставља са радом у незаконитом саставу и са председником ОИК у оставци. Заменик председника ОИК-а је у исто време и начелник Општинске управе Бела Паланка, што је сукоб интереса о чему је обавештена Агенција за борбу против корупције 8.7.2016. и ургенцијом 18.8.2016.


За све ово време, група грађана “Младост и снага Беле Паланке – до победе” и остале опозиционе странке, обраћају се Министарству за локалну самоуправу и Влади Србије, без одзива истих.


Председник Народне скупштине доноси одлуку о расписивању избора за одборнике Скупштине Општине Бела Паланка дана 01.08.2016. Одлука је незаконита јер је донета са закашњењем од 07.06. до 01.08, јер је по Закону о локалној самоуправи члан 87 став 1 и став 2, где пише да је дужна да распише изборе 30 дана након неодржаних.


ОИК проглашава листу “Александар Вучић – СНС” дана 5.8.2016. и ако пре тога није донела ниједан акт и упутство и пословник по коме ће да се организују локални избори. Написан је приговор ОИК који је одбијен као неоснован и у законском року је поднета жалба Управном суду који доноси пресуду и усваја жалбу и поништава решење ОИК о проглашењу листе СНС, II-и УЖ 521/16 од 18.8.2016.


У поновном поступку ОИК не поступајући по пресуди Управног суда, приговор одбија као неуредан.


Управни суд усваја жалбу и доноси Пресуду бр. II-3 УЖ 529/16 дана 31.8.2016. и објављује је 02.09.02016. у 19ч. Том пресудом Управни суд за 4 тачке приговора доноси позитивно решење по жалби и наводи да су основани, тј, да није било упутства за спровођења избора, роковник и пословник о раду ОИК-а и одлуке о обрасцима за спровођење избора. Две тачке приговора Суд налази да су неуредне и налаже да се у поновном поступку отклоне недостаци. У временском размаку од 31.8. до 2.9. у Белој Паланци се на изборима, подношењем листи, појављују две групе грађана (фантомске) СПС-ЈС и Радикали. ОИК не поступа по наведеној пресуди и одбија поднет приговор по пресуди Суда, као неоснован, упркус две пресуде Управног суда који у Пресудама истиче да је приговор основан. Након поновног одбијања ОИК-а, поднета је жалба Управном суду која је у поступку решавања. Накнадно. ОИК објављује збирну листу за лок изборе упркос нерешеној жалби Управном суда.


Пред Управним судом постоје још жалбе на листу СПС-ЈС и жалба на Збирну листу, јер је листе прогласио незаконити орган.


ОИК је донео Одлуку о квотама за бирачке одборе супротно закону јер су линеарно поделили свим учесницима у изборном поступку по 6 председника на бирачким местима. На тај начин је створио већину у бирачким одборима преко фантомских група грађана које нису ни учествовале у претходним изборима.

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • vlast je do proleca 2017 jer je nelegalna oebs ima dokaze da su izbori pokradeni, prvo stoce se desiti je iskljucenje Srbije iz oebsa vec u novembru potom i sankcije ukoliko ne bude fer i demokratskih izbora na prolece 2017 na svim nivoima, naravno takvih da gazda skupa sa segamegadens direktorcicima bitangicama bugarskim biznismenom shinishovim grobarom coravom babom twitter i sinom koji za vece ulipa 2000 dolara u Budvi ali ne od novca poreskih obveznika poput gdje Paitic vec od kriminala i droge.http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=371&cl=04

  • Pravo u centar. Dosta je bilo demokratskih pokusaja da se ovi dozovu u pamet. Predlazem da se krene sa demonstracijama u Palanci. Ovako vise ne ide

 • Zasto se AV i SNS po cenu krsenja zakona, ne birajuci sredstva /prevara, podmicivanje, prebijanje, ucenjivanje…/ bori za vlast u opstinama i mesnim zajednicama?
  SNS i AV na sve nacine /skoro da su bili “eliminisali” opoziciju u skupstini Srbije i po gradovima/, pokusava da u Srbiji, na svim nivoima vlasti uspostavi JEDNOPARTIJSKI sistem, sve u nadi da ostane na vlasti nekoliko decenija, kao komunisti.
  U skupstini Srbije je vec uvedeno pravilo da se o predlozima zakona koje daje opozicija ne raspravlja.
  Predlog se jednostavno stavi na glasanje, i jednopartijska vecina glasa protiv.
  Vlast SNS i AV po opstinama i mesnim zajednicama im je “garancija” za pobedu na sledecim izborima, na svim nivoima.
  Mislite o tome.

 • Oni drže i nož i pogaču – već viđeni “neviđeni” bezobrazluk. To se zove naprednjačka demokratija. “Al tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava to je ljudska dužnost najsvetija…”