Istočna Srbija Saopštenje

Bela Palanka do bojkota izbora

Novi lokalni izbori u Beloj Palanci zakazani su za 18. septembar. Ukoliko se održe biće to primer pravnog nasilja vladajuće SNS uz pomoć fantomske grupe građana koja je falsifikovala ime našeg pokreta i izlazi na izbore kao “Pobeda. Dosta je bilo”. Sve opozicione stranke najavile su bojkot izbora.

Raspisivanju ponovljenih izbora koje će voditi nelegitimna Opštinska izborna komisija prethodio je kolektivni prelazak svih članova SDS-a u SNS nakon aprilskih izbora i niz nezakonitih postupaka protivnih odlukama Upravnog suda.

bela-palanka

POGLEDAJTE HRONOLOGIJU DOGAĐAJA U
BELOJ PALANCI

Aprilske izbore poništio je Upravni sud zbog nepravilnosti u radu Opštinske izborne komisije u Beloj Palanci – presuda Rešenje broj 013-265/2016 27.4.2016.


Ponovni izbori je trebalo da budu održani 08.05.2016. na osnovu nezakonitog rešenja iste OIK. Odluku o održavanju ponovljenih izbora donosi OIK sa 8 glasova od ukupno 19 članova. Kako je predsednik OIK proglasio odluku zakonskom i pored manjinskog glasanja, podneta je krivična prijava 05.05.2016. god, nakon čega on podnosi ostavku na mesto predsednika OIK. Novi rok za izbore bio je sedam dana, ali OIK to prekoračuje i zbog toga ni ponovljeni izbori nisu održani.


Informacija o nepravilnostima u izbornom postupku dostavljena je Vladi, Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvu pravde. Dostavlja je 11 članova OIK 09.05.2016.


Maja meseca, Goran Miljkovič, dotadašnji predsednik Opštine, sa celim odborom SDS prelazi u SNS.


Vlada 15.7.2016. godine donosi Rešenje o imenovanju predsednika i članova privremenog organa Opštine Bela Palanka. Rešenje je nezakonito jer je doneto nakon prekoračenja zakonskog roka od 30 dana. Prekršen je i član 86 stav 6 Zakona o lokalnoj samoupravi da članovi privremenog veća ne mogu biti iz jedne stranke.


Privremeni organ Opštine Bela Palanka trebalo je da osnuje novu OIK, što nije uradila. Sastav starog OIK-a, koji nastavlja sa radom protivzakonito, bio je sledeći: SDS – 5, SPS – 3, SNS – 2, JS – 1 što je ukupno 11. Nakon prelaska kompletnog odbora SDS u SNS, sastav OIK je SNS – 7, SPS – 3 i JS – 1.


Stranke opozicije opozivaju svoje članove iz OIK-a, jer su prešli u SNS, Privremeni organ opštine Bela Palanka odbija zahteve za promenu članova OIK i nastavlja sa radom u nezakonitom sastavu i sa predsednikom OIK u ostavci. Zamenik predsednika OIK-a je u isto vreme i načelnik Opštinske uprave Bela Palanka, što je sukob interesa o čemu je obaveštena Agencija za borbu protiv korupcije 8.7.2016. i urgencijom 18.8.2016.


Za sve ovo vreme, grupa građana “Mladost i snaga Bele Palanke – do pobede” i ostale opozicione stranke, obraćaju se Ministarstvu za lokalnu samoupravu i Vladi Srbije, bez odziva istih.


Predsednik Narodne skupštine donosi odluku o raspisivanju izbora za odbornike Skupštine Opštine Bela Palanka dana 01.08.2016. Odluka je nezakonita jer je doneta sa zakašnjenjem od 07.06. do 01.08, jer je po Zakonu o lokalnoj samoupravi član 87 stav 1 i stav 2, gde piše da je dužna da raspiše izbore 30 dana nakon neodržanih.


OIK proglašava listu “Aleksandar Vučić – SNS” dana 5.8.2016. i ako pre toga nije donela nijedan akt i uputstvo i poslovnik po kome će da se organizuju lokalni izbori. Napisan je prigovor OIK koji je odbijen kao neosnovan i u zakonskom roku je podneta žalba Upravnom sudu koji donosi presudu i usvaja žalbu i poništava rešenje OIK o proglašenju liste SNS, II-i UŽ 521/16 od 18.8.2016.


U ponovnom postupku OIK ne postupajući po presudi Upravnog suda, prigovor odbija kao neuredan.


Upravni sud usvaja žalbu i donosi Presudu br. II-3 UŽ 529/16 dana 31.8.2016. i objavljuje je 02.09.02016. u 19č. Tom presudom Upravni sud za 4 tačke prigovora donosi pozitivno rešenje po žalbi i navodi da su osnovani, tj, da nije bilo uputstva za sprovođenja izbora, rokovnik i poslovnik o radu OIK-a i odluke o obrascima za sprovođenje izbora. Dve tačke prigovora Sud nalazi da su neuredne i nalaže da se u ponovnom postupku otklone nedostaci. U vremenskom razmaku od 31.8. do 2.9. u Beloj Palanci se na izborima, podnošenjem listi, pojavljuju dve grupe građana (fantomske) SPS-JS i Radikali. OIK ne postupa po navedenoj presudi i odbija podnet prigovor po presudi Suda, kao neosnovan, uprkus dve presude Upravnog suda koji u Presudama ističe da je prigovor osnovan. Nakon ponovnog odbijanja OIK-a, podneta je žalba Upravnom sudu koja je u postupku rešavanja. Naknadno. OIK objavljuje zbirnu listu za lok izbore uprkos nerešenoj žalbi Upravnom suda.


Pred Upravnim sudom postoje još žalbe na listu SPS-JS i žalba na Zbirnu listu, jer je liste proglasio nezakoniti organ.


OIK je doneo Odluku o kvotama za biračke odbore suprotno zakonu jer su linearno podelili svim učesnicima u izbornom postupku po 6 predsednika na biračkim mestima. Na taj način je stvorio većinu u biračkim odborima preko fantomskih grupa građana koje nisu ni učestvovale u prethodnim izborima.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

    • vlast je do proleca 2017 jer je nelegalna oebs ima dokaze da su izbori pokradeni, prvo stoce se desiti je iskljucenje Srbije iz oebsa vec u novembru potom i sankcije ukoliko ne bude fer i demokratskih izbora na prolece 2017 na svim nivoima, naravno takvih da gazda skupa sa segamegadens direktorcicima bitangicama bugarskim biznismenom shinishovim grobarom coravom babom twitter i sinom koji za vece ulipa 2000 dolara u Budvi ali ne od novca poreskih obveznika poput gdje Paitic vec od kriminala i droge.http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=371&cl=04

    • Pravo u centar. Dosta je bilo demokratskih pokusaja da se ovi dozovu u pamet. Predlazem da se krene sa demonstracijama u Palanci. Ovako vise ne ide

  • Zasto se AV i SNS po cenu krsenja zakona, ne birajuci sredstva /prevara, podmicivanje, prebijanje, ucenjivanje…/ bori za vlast u opstinama i mesnim zajednicama?
    SNS i AV na sve nacine /skoro da su bili “eliminisali” opoziciju u skupstini Srbije i po gradovima/, pokusava da u Srbiji, na svim nivoima vlasti uspostavi JEDNOPARTIJSKI sistem, sve u nadi da ostane na vlasti nekoliko decenija, kao komunisti.
    U skupstini Srbije je vec uvedeno pravilo da se o predlozima zakona koje daje opozicija ne raspravlja.
    Predlog se jednostavno stavi na glasanje, i jednopartijska vecina glasa protiv.
    Vlast SNS i AV po opstinama i mesnim zajednicama im je “garancija” za pobedu na sledecim izborima, na svim nivoima.
    Mislite o tome.

  • Oni drže i nož i pogaču – već viđeni “neviđeni” bezobrazluk. To se zove naprednjačka demokratija. “Al tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava to je ljudska dužnost najsvetija…”