Ljudska prava Saopštenje Skupština

Brutalna diskriminacija u Skupštini

Vladajuća većina u Skupštini Srbije bahato nastavlja da diskriminiše poslanicu “Dosta je bilo” Ljupku Mihajlovsku koja se kreće uz pomoć invalidskih kolica. Nakon što su joj tri meseca uskraćivali ravnopravne tehničke mogućnosti za glasanje i diskusiju,  sada su montiranjem elektronske jedinice za glasanje u poslednjem redu, koji nije predviđen za poslanike, Ljupku Mihajlovsku osudili na sedenje u “magarećoj klupi”.

kolica

Licemerno je da su prebacivanjem elektronske jedinice za glasanje u poslednji red oduzeli pravo glasa drugoj poslanici pokreta “Dosta je bilo”. Iščupali su elektronsku jedinicu koju je koristila Branka Stamenković i prebacili je u poslednji red, koji je, inače, rezervisan za stručne saradnike u Skupštini.

ljupka-mihajlovskaPoslanici “Dosta je bilo” oštro protestuju zbog ovakve brutalne diskriminacije osobe sa invaliditetom, kao i zbog činjenice da se javnosti takvom bahatošću šalje jako ružna poruka o načinu postupanja prema osobama sa invaliditetom. Vladajuća većina je umesto da se postidi zbog svog dosašanjeg odnosa i uskraćivanja ljudskih prava, pribegla ovom divljačkom “rešenju” i u “magareću klupu” montirala elektonsku jedinicu za glasanje.

Tako će jedina osoba sa invaliditetom u Skupštini sedeti izdvojeno i drugačije od svih drugih poslanika, a javnost u Srbiji će moći jasno da vidi da osobe sa invaliditetom nisu ravnopravne i da se ništa ne čini da one to postanu.

Ljupka Mihajlovska je žrtva diskriminatorskog odnosa vladajuće većine prema poslaničkoj grupi “Dosta je bilo”. Vladajuća većina je četvrtu po snazi poslaničku grupu “Dosta je bilo” smestila u poslednje redove protivno parlamentarnim pravilima i u nadi da će nas ućutkati.

Pokret “Dosta je bilo” je dostavio nove zahteve Administrativnom i Odboru za ljudska i manjinska prava da se Ljupki Mihajlovskoj i svim poslanicima “Dosta je bilo” dodeli ono što im pripada. Zahtevamo da se celoj poslaničkoj grupi dodele mesta u prvim redovima u sektoru 2 do kojih je moguće stići u invalidskim kolicima i da se Ljupka Mihajlovska ni na koji način ne odvaja od drugih poslanika DJB. To je jedini način da se pokaže poštovanje prema građanima koji su glasali za pokret, a njih je više od 226.000, kao i prema osobama sa invaliditetom.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Da vas podsetim vi ste u parlamentu da biste branili interese vasih biraca. Mi nismo glasali samo da se na internetu objavljuju vasi proglasi i da biste se na lep i kulturan nacin borili sa ovim olosem. Ako se ne uslise vase molbe predlazem da se dogovorite sa ostalim opozicionim strankama da bojlotujete skupstinska zasedanja i da o razlozima informisete sve ambasade i ostale EU organizacije. Pa cete videti kako ce takva akcija imati itekako efekta na ove nevaspitane lose djake koji trenutno vladaju. Jos jednom, potrebno vam je malo ostrice ako hocete u narednim godinama da oslobodite Srbiju mraka i da date nadu za zivotom mladjim generacijama

  • To je stav vlasti prema ljudima koji su drugačiji i to ne može da se sakrije. Kako je dobio nalog i izvršio ga postavljajući gej ministarku, zajapureni i u vremenu i prostoru izgubljeni vođa misli da je na ljudska prava stavio tačku. Ljudska prava je pravni termin a ljudskost i pristojnost su osobine koje na sto pravnih fakulteta ne mogu da se steknu jer se stvaraju od malena, iz kuće i porodice.