Образовање Преносимо

А ко је крив што беже одликаши

Преносимо вам уводник Милана Ћулибрка из НИН-а.


Ако министар просвете сматра да би родитељи требало да плаћају 1.500 евра што им деца беже из школе, ко би и колико требало да плати што најбољи беже из земље, у којој су партијске књижице важније од ђачких.

odlazak

Принципијелно, немам ништа против да родитељи плаћају казну ако им деца беже са школских часова.

Али, под једним условом: да и сви из врха власти, укључујући премијера и ресорног министра просвете, пристану на новчане казне ако хиљаде најбољих дипломираних студената, често са просечном оценом већом од 9, наставе да беже – из земље.

Ако би родитељи за само 20 неоправданих часова деце морали да искеширају 1.500 евра, колико би требао да плате они због којих најбољи од најбољих неповратно одлазе из Србије? Сумњам да ико од одговорних има довољно пара да плати адекватну казну за тај злочин. Не би имали ни када би 1.000 пута повећали своје плате. Ако још ико уопште има илузију да овде политичари живе од плата. И приде још издржавају породицу.

Пита ли се ико од оних који нас уверавају да ћемо већ следеће године бити европски прваци у привредном расту, да ли ћемо икада, по стандарду, стопи развоја и другим параметрима, стићи друге земље, ако им сваке године „про боно“ извозимо најбоље што имамо. И да ли је ико од њих чуо упозорење председника САНУ Владимира Костића да смо већ прваци света по „одливу мозгова“ и да би за 10-15 година могли да се суочимо са озбиљним „дефицитом“ високо образованих стручњака.

Бар део и разлога и узрока за то јесте што се на кључна места у држави постављају они који су прагматично схватили да су им партијске књижице важније од ђачких. Мада у последње време ни дипломе нису неки проблем, јер је понуда све већа, па им, сходно тржишним принципима, и цене падају. Како ствари стоје, ускоро можемо очекивати и сезонска снижења цена диплома и доктората.

Но, као што углавном ништа није само црно, или само бело, прича о кажњавању родитеља лоших ђака, који беже са часова, има и другу, позитивну страну. Ух, шта бих дао да сам могао да видим лица премијера Александра Вучића и министра финансија Душана Вујовића када је њихов колега, нови министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић лансирао у јавност генијалну идеју за оздрављење српских јавних финансија. И не сумњам да им се јако свидео предлог да родитељи чија деца беже са часова плаћају новчане казне. Уосталом, таква пракса већ постоји у неким земљама Европске уније, па зашто не би и у Србији, која жели да постане њен пуноправни члан?

Ресорни министар је навео и конкретан податак да се у Пољској за бежање са више од 20 школских часова плаћа 1.500 евра. Таман четири просечне нето плате у Србији, исплаћене у јулу. И све то пута 600.000, колико отприлике има ученика у Србији, а сваки од њих у просеку годишње побегне не са 20, већ са 81 школског часа.

Неко је у Министарству финансија већ морао да израчуна да би на тај начин у државну касу, у за њих најбољем случају, могло да се слије чак 900 милиона евра! Ето идеалног решења да већ 2017. Србија реши све проблеме у својим јавним финансијама. Боже, па ни ММФ се тога није сетио. Их, да је Шарчевић раније постављен за министра, аранжман са ММФ-ом нам није ни био потребан. Па би Влада могла да ради шта јој је воља, а не да спроводи и оно што јој се баш и не свиђа, као да може једноставно да побегне са часа када комисија ММФ-а из Вашингтона дође да испита власт у Београду да ли је урадила домаћи задатак.

Без сумње, Шарчевића би подржали и банкари у Србији. Преко ноћи добили би масу нових клијената, јер већина грађана морала би да узима кредите за плаћање казни, с обзиром на то да толико новца на гомили нису одавно, или уопште, видели.

Ако Шарчевић не одустане од идеје, смем да се кладим да би га јавно, на седници Владе, подржали и Небојша Стефановић и Александар Вулин. Ма, тешко да би ико од министара смео, бар јавно, да буде против, јер сви знају ко не пропушта прилику да се похвали суфицитом у буџету, макар и на ванредној конференцији за новинаре.

Новчане казне, уз ефекте на буџет, могле би на дуги рок позитивно утицати и на промену менталитета грађана, што је једна од рак-рана суштинских реформи. Може бити да бежање са часова неки тумаче као добру вежбу за касније бежање са посла, па и од сваке одговорности. А зна се да са таквим радницима нема ни праве тржишне привреде. Па, чим им ставе пелене, почеће да кукају, уместо да ћуте и раде и тако доприносе динамичном расту бруто домаћег производа.

Аутор: Милан Ћулибрк
Извор: НИН

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

    • Sad će neki krezavi patriJota da ti kaže da je njegova nepismena baba/prababa rodila desetoro dece u trošnoj nabijači/brvnari, zimi i da smo mi mnogo razmaženi i sebični zato što želimo da obezbedimo sebi i svojoj deci normalne uslove života i da se zbog nas srBstvo gasi.

    • @Vasilije

      Једини људи гори од нас крезаве сиротиње сте ви само-прозвана “интелектулна елита” тј. жути и бивши жути који себе воле да зову и “грађанском опцијом”, као да смо ми остали “поданство”.

      Људи не користе тај пример да ти кажу да следиш своју бабу и да живиш у брвнари са десеторо деце , већ само да су “добри економски услови” изговор да се не праве деца и то најчешће себичних нарцисоиндих миленијалаца који мисле само на себе.

      Имам исте такве другаре и у Финској који се жале да од када је Нокија прсла да се “економија распада” и да “сада није време за децу”.

      И као контра пример свему томе је наравно да Немачка има убедљиво најмањи природни прираштај, 1.6 деце на 2 родитеља. Популација им наравно расте због увоза имиграната. Најчешће мушко име за новорођенче у Немачкој је Мухамед, јер поред тога што Турци и Арапи праве више деце праве их и раније, тако да док се “просвећени интелектуалци” смисле тамо негде око 40-е да направе децу, мигрантима клинци заврше средњу школу.

      Причај ти о нама крезубим патроЈотама шта ‘оћеш, и расисти и задрти и овакви и онакви смо, али ако се твоје идеје провуку пријатељу, ови што ће да нас замене ће бити такви да ћеш нас правити од блата

    • a sta vam to znaci odmah generalizacija “krezavi patriJota” ,to isto kada bih ja rekao sada ti nesto kaze umno zaostali evropejci ili tako nesto,sto patriota ne moze biti normalan,obrazovan,inteligentan,vredan,posten nego grezubi patriJota???

    • Protece jos puno vode pre nego kod nas krene na bolje!
      Nego imam pitanje, pokusao sam pronaci al ne vidim da ima nekih objava sto se tice one optuzbe za neplaceni porez u SAD. Dokle se stiglo sa tim, kada cemo moci da vidimo dokaz da je sve u redu po tom pitanju i da je to bila izmisljotina?

    • Ja bih samo da odgovorim “marku”: patriota je normalan,obrazovan,inteligentan,vredan,posten covek, dok krezubi patriJota nije nista od toga, a krezub je zato sto jos nije naucio da pere zube i sto ce pre da plati tetovazu casnoga pravoslavnog krsta nego da ode kod stomatologa i popravi zube.

    • Marko, patiJota je takav kakvog ga je Vasilije opisao. To je stereotip koji su vreme i prilike u kojima živimo izrodili, i verovatno bar 90 % našeg naroda tako doživljava patriotu. To je prototip, to je ono našta prvo ljudi pomisle kada im neko izgovori reč PATRIOTA.

  • Eto vidite da može da se pokrene prava tema.
    Doduše malo zavijena u foliju indirektne odgovornosti vlasti,što se može podvesti pod opravdnost.
    Međutim glavni problem je da Srbija ostaje i postaje zatucana provincija na rubu civilizacije.
    Ćulibrk može kad hoćeda da bude politički angažovan novinar na polju aktuelnih tema, ali ga treba malo stimulisati.
    Pa eto dragi moji voditelji DJB opraštam Vam što ste mi skinuli pitanje bežanja pametni iz Srbije je ste ovim tekstom potvrdili moju građansku upitanost ZAŠTO se to čini.
    Pozdrav

  • Ovo je svojevrsni očajnički potez da se rerši jedno teško rešivo pitanje. Samo korenite promene i veliki obrti u ekonomskoj politici mogu doneti rezultate. Ako nastavimo sa dosadašnjom mantrom o stranim investitorima nema nam pomoći. Samo kroz moibilizaciju sopstvenih potencijala mobilisaćemo i sopstvenu pamet koja više neće tražiti hleb u belom svetu. Kroz jednu promenu atmosfere u društvu, kada se vidi da se znanje isplati, postaće i škole popularnije. S druge strane, možda bi trebalo razmisliti i u reformama u obrazovanju kojima bi se škole učinile privlačnijim za mladi uzrast. Treba da se videti zašto je jednom delu školskog uzrasta škola dosadna, učenje gnjavaža…. I na kraju, nemojmo se zavaravati, tzv. zapadna civilizacija, čiji smo mi istočni deo, ide ka svom sunovratu i moralno propadanje se ne možđe zaustaviti političkim merama. Ako su blagostanje, karijera, uspeh, novac…. važniji od solidarnosti, ljubavi, saosećanja, pomoći ugroženima… pa i od ljudskih života… šta reći? Ove vrednosti (druge u nizu) treba i politički promovisati da se učini ono što politika može učiniti.

  • Ja imam 32 godine, i odustali smo od dece dok se ne odselimo.
    Od 2006te do 2016te u Srbiji ima oko 500.000 manje ljudi, deo se odselio deo odumruo, a eto cela koalicija oko SNSa je na izborima dobila 1.800.000
    Ako tolko ode u narednih 10 godina, biće im dovoljno ni nepun milion da vladaju.
    Mislite o tome kome najviše odgovara da vredni i pametni odu, a ostaju samo oni koji ne mogu, oni koji su se ubacili u stranke, ili oni “ludi”.
    Pa za 10 godina neće više biti nikog ni da nas leči, a ne da stižemo tu neke druge zemlje u nečemu.
    Srbija je gubila cele generacije posle prvog, drugog svetskog rata, pa kolko nam je trebalo da se oporavimo, posle ovoga će biti isto tako.

  • sve mi promice poput one 1990 s pocrtka proleca deja vu, kao neki nedovrseni projekat arhitekte koga odavno nema,beda siromastvo, ratovii ponovno bombardovanje Beograda, ludo da ludje ne moze biti, nazalost.

  • Odliv mozgova jeste jedan od najozbiljnijih problema, ali je na kraju “samo” simptom (kao i nizak natalitet). Desničari bi sve to da rešavaju prisilom: teraj ih da rađaju, teraj ih u školu, ne daj im iz zemlje. Rešenja su uvek suprotno od toga, i zato su desničari bitni, kao obrnuti putokaz – radi suprotno od onog što predlože.

    Ali ovde mi je simptomatično i to da se malo priča o dubinskim reformama školstva koje su neophodne. Škole u Srbiji su autoritarne, funkcionišu na prisili i kontroli (kad i na koji način učenici na bilo koji način učestvuju u svojoj sudbini, tj stiču utisak da kao pojedinci imaju neki upliv na stanje u kome se nalaze??), i naravno proizvode mahom poslušnike, a kažnjavaju one koji odskaču. Čak i to što govorimo o “bežanju” sa časova, pa i taj termin pokazuje da se, u biti, radi o zatvoru za decu, a ne o mestu koje ih uči da budu slobodni (a što bi značilo i ODGOVORNI, jer sloboda i odgovornost su nerazdvojivi).

    Poslušna nacija, neophodna za nacionalne projekte srpskih elita, ne treba da bude odgovorna (pustite to nama, mi ćemo o svemu da brinemo/odlučujemo), a naravno ne sme ni sloboda do joj se osladi (opasno!).

    Kad školstvo prestane da se svodi na slamanje posebnosti, ubijanje u pojam, i zavodjenje reda, a postane proces obrazovanja (u smislu stvaranja) slobodnih i odgovornih pojedinaca (pa bili oni ratari, stolari, doktori ili dizajneri aplikacija), onda neće ni “bežanje” biti takav problem, ni sa časova a ni iz zemlje (jer zemlja koja to zna da obavi je zemlja u kojoj bi možda i vredelo živeti).

    • Svaka cast za komentar! Samo bih dodao da bi trebalo kroz skolstvo ucuti decu da budu hrabra. Ne patriotki hrabra da gube olako zivote kao nasi preci, vec hrabra da preduzmu nesto, da nesto stvore, pa ako i ne uspeju da pokusavaju dok neotvare svoje snove. To je prava reforma a da li ce biti dualno ili nekeko drugo su samo tehnicke stvari…

    • Bravo,
      partokratija se najvise razvija u tzv.obrazovnim institucijama !
      Djaci,studenti moraju da uče bezbroj informacija (koje ih uopšte ne zanimaju) napamet,kako bi prešli dalje u školovanju,
      pa zašto ne bi “radili” poslove koji ih uopšte ne zanimaju i koje ne znaju da rade kako bi primali plate!?

  • Koliku kaznu ce placati poslanici sto se ne pojavljuju u skupstini?

    Pravite peticiju da se i njima reze 1500 evra ako ne dodju 20 puta.

    Koliko je samo puta parlament bio poluprazan…

    A da ne pricam o fiktivno zaposlenim osobama u javnim preduzecima i administraciji.

  • Ja se slazem s tim da treba kazniti neopravdane izostanke sa casova jer je to djacka obaveza. Ali isto tako treba drzava da isplati odstetu tim djacima sto su isli u skolu ako im ne obezbedi posao po zavrsetku skolovanja jer je to obaveza drzave, recimo za svaku godinu skolovanja po 1500 eura.

    • Potpuno se slažem, ali mala je ta cifra. Neka bude na bazi reciprociteta: na svakih odslušanih 20 časova po 1.500 evra. Pa nek nam onda deca i ne rade, šta fali.

  • Ни посланици не долазе на посао,Скупштина је често празна.. Родитељи посланика да плаћају 1500 евра сваки пут када им дете не дође на посао..

  • Da li je moguće da Pokret neće niti jednim tekstom zabeležiti deprimirajuću i otužnu činjenicu da se legenda i ljudina Vlade Divac sprema, sa porodicom, da trajno isele iz ovog ‘raja’. Je li moguće da njegov iskaz, prema kome se njemu i njegovoj porodici, pored ostalih oblika terorisanja, ovde ozbiljno preti smrću, nije vredan osvrta na ovim stranama. Želeo bih da verujem da je u pitanju previd ili nemar… Temu o predlogu kazni za roditelje djaka koji beže sa časova redije ne bih komentarisao…

  • Млади су данас паметнији, сналажљивији, пуни информација које њихови родитељи нису имали. Медији су им приближили свет. Оправдано иду тамо где им је боље, где имају боље услове за живот, за рад, напредак у струци и каријери. И то је по мени, оправдано. Не можемо кривити само ову власт за то јер је и раније било тако. И код нас а вероватно и у другим земљама сличним нашој. Иду тамо где за свој рад добију пет пута више. Да ли ће некад бити добро и код нас? Сигурно да хоће. Хтели ми то или не. Можда ја то време не дочекам али доћи ће. Тако ја мислим.