Медији Саопштењe

Свакодневне претње смрћу новинарима претвориле Србију у државу страха

Говор мржње и атмосфера хајке на новинаре које је премијер, преко својих медија, успоставио као систем владавине страхом довели су до свакодневних претњи смрћу новинарима. Покрет Доста је било оштро осуђује нереаговање државних институција на претње и увреде које се свакодневно упућују новинарима и претварају Србију у државу страха.

sloboda-stampe

Захтевамо хитно од полиције и тужилаштва да идентификују и кривично санкционишу све који новинарима прете смрћу и насиљем. Од судских власти захтевамо да покажу независност и интегритет и озбиљно приступе свим случајевима физичког и вербалног насиља над новинарима, као и случајевима у којима се креира атмосфера хајке и страха.

Најстрашније претње председнику Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Недиму Сејдиновићу због тога што је оценио да је Србија деведесетих година имала у свету репутацију коју данас има ИСИЛ, само су најновије у низу застрашивања и угрожавања живота новинара. Због слободно израженог мишљења и борбе за слободу критичког говора или истраживачког новинарства свакодневно су под претњама и председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић, уредници Бирна и Јужних вести Слободан Георгијев и Предраг Благојевић, као и Динко Грухоњић из НДНВ, али и многу други мање експонирани новинари и уредници. Неприхватљиво је да се у последње две године драстично увећао број напада на новинаре, забележено је чак 128 напада, а да немамо ефикасну реакцију државе.

Друштво је слободно, онолико колико су новинари слободни да раде свој посао без притисака и професионално. Србија је претворена у државу страха и за то су одговорне институције државе које то толеришу, али и налогодавци и инспиратори говора мржње. Више од две године нису пронађени нападачи који су брутално претукли новинара Фонета Давора Пашалића. Забрињава, такође, што више од месец дана суд није урадио ништа поводом кривичне пријаве за говор мржње и јавну хајку којој су били изложени слободни новинари у премијеровим таблоидима, пре свега Информеру и на Пинку.

Виши суд у Нишу је недавном пресудом да је коментар „треба запалити новинаре Јужних вести“ само „изражавање мишљења“, послао поруку да су претње новинарима дозвољене. Несхватљиво је да независан суд у било којој демократској држави донесе овакву пресуду, као и да жмури на поруке “Новинарчићу, дао бих ти метак у чело!”

Новинарима који износе слободно своје мишљење, који се баве истрагом корупционашких афера представника власти и слободно се баве својим послом, одбијајући да буду уплашени, свакодневно се ставља мета на чело. Ово може да престане само ако државне институције почну да раде свој посао за које их грађани плаћају. Ни једна држава не може да се назове демократском ако је у њој уведена атмосфера страха, а тест на коме се најбоље види природа власти управо је слобода медија и сигурност за новинаре.

Покрет Доста је било захтева да се хитно пронађу и санкционишу сви који прете новинарима и који их вређају. Захтевамо од највиших представника власти да престану да вербално нападају новинаре јер су управо коментари премијера, појединих високих представника власти и њихово вређање новинара довели до атмосфере линча која мора да се заустави.

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • DEVEDESETIH, pre nego sto su pocela ubistva politickih neistomisljenika i novinara, preceno im je /Ivan Stambolic, Slavko Curuvija… dva atentata na Vuka Draskovica/.
    Zbog pretnji, Zoran Djindjic je morao da ode u Crnu Goru.
    Razlog zastrasivanja nezavisnih novinara su predsednicki izbori kao i oni u Beogradu.

  • E, kad bi mogli da ukinu te proklete društvene mreže, bilo bi im baš kao u devedesetim. Onda bi RTS i Pink bili pravi science fiction kanali. Ne bi bilo nemogućeg podviga za super heroja Aleksandra Vučića (u spandeks odelu?) i svi programi bi samo tome izveštavali, samo povremeno, možda, o njegovoj fizičkoj i mentalnoj iscrpljenosti od silnog nespavanja i muke. Šta bi čovek sve mogao da uradi da ne mora da prati šta pojedini građani i građanke pišu po društvenim mrežama? Imao bi samo da zareži jednom na javnom servisu i svi da pišu samo o njemu. Konfetencije za štampu jednom dnevno, kad je frka i ujutru i uveče. A novinari koji se drznu da nešto objave o njemu a da nije u supetlativu odmah da se upoznaju sa momcima čiji je najupadljiviji odevni predmet fantomka.
    Šalu na stranu, mora brzo da se deluje. Ako ovo potraje, tj. ako ne padnu sa vlasti na sledećim izborima nadrljali smo.