Ауторски текст Скупштина

Четири рецитације и монолог

Радовала сам се раду у скупштинским одборима. Очекивала сам да се унутар мање групе посланика, без обзира на то којој политичкој опцији припадају, аргументи могу много квалитетније и детаљније укрстити него у пленуму, где ми накарадни Пословник омогућава тек минут и 12 секунди да изнесем мишљење о било којој тачки дневног реда. На одборима имам целих 10 минута по свакој тачки, а захваљујући могућности да предложим и допуну, као и постојању Тачке Разно, намеравала сам покренути и неке важне, нове теме.

branka-stamenkovic

Три и по месеца касније, од моје романтичне идеје о раду Скупштине у интересу свих грађана ништа није остало. Илузија се разбила у парампарчад. Један од два одбора чији сам члан (Одбор за здравље и породицу) састао се само једном, почетком јула, да се конституише. Отада се ништа под милим Богом не дешава. Нити ко зове, нити ко пише, нити ко заказује седнице. Сви леже на поду и праве се мртви.

Други одбор чији сам члан, Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, састаје се чешће од било ког другог одбора, али је наопаки председавајући Мартиновић толико заокупљен смишљањем мангупских фора којима би ме онемогућио да на седницама ишта кажем, да му не преостаје времена за размишљање о општем добру. Он Скупштину види као дечје игралиште на коме правила осмишљавају и заводе локални мангупи. Руководи се искључиво Законом јачега. За ова три и по месеца све је покушао да би ми запушио уста: одузимао ми микрофон; одбијао да прихвати мој усмени предлог допуне дневног реда; активирао диверзантску групу на Писарници с циљем да ме онемогући да допуну дневног реда предложим у писаној форми; и на крају – на последњој седници је без икаквог стида и срама једноставно укинуо Тачку Разно.

“Госпођо Стаменковић, само једна мала напомена: Ово није партијски састанак. Ово је састанак одбора. Дакле, на састанку било ког радног тела је потпуно неприхватљиво да имате Тачку Разно.”

Другим речима, избегавање атомског здесна убудуће морам да вежбам не само да бих на Писарници успела предати предлог за допуну дневног реда неком новом, важном темом, већ и да бих поднела предлог да се реанимира Тачка Разно.

Председавајући Александар Мартиновић је аутократа. Чланови Одбора га се плаше. Нико се никад не јавља за реч да каже своје мишљење о било којој теми дневног реда, а богами ни ван њега. На седницама влада неподношљива зен тишина. Апсолутни мук урушавам само ја, а одговара ми само и искључиво – Александар Мартиновић. Остали ни да бекну. Њихово је да стисну тастер по унапред утврђеном договору. Расправе нема.

Размене мишљења нема. Опозиције нема (сасвим буквално – не долазе на седнице). Једино што се на седницама Одбора може чути јесте мој позив на дијалог и потоњи монолог Александра Мартиновића. Исти се по правилу своди на једну од четири добро увежбане рецитације:

 1. Ви сте нови, не знате Пословник
 2. То није на дневном реду
 3. Опет политизујете
 4. Питајте стечајног управника

Мада је на основу оваквог понашања чланова владајуће већине на овом, али и другим одборима, па и у пленуму, сасвим јасно да посланичка група “Доста је било” својим деловањем угрожава уобичајену, вишедеценијску скупштинску традицију неприродног брака јавног посла и партијских интереса, те да нас се плаше као ђаво од крста. Хтела сам мандат посветити давању доприноса на побољшању прилика у нашем друштву, на побољшању стања у нашим институцијама, на укидању лоших и увођењу добрих пракси, закона и прописа. Међутим, захваљујући аутократизму владајуће већине и локалним мангупима из њихових редова, за сад добацих једино до – страшила.

Шта се надају да ће постићи овим непримереним и безобразним ућуткивањем, није ми сасвим јасно. Мислим, јасно ми је да су у претходним сазивима слични марифетлуци позиције наспрам опозиције на крају увек резултирали некаквом узајамном трговином, но ми није јасно да садашња позиција до сад већ није схватила да та “светла” традиција српског парламентаризма у случају посланичке групе “Доста је било” неће дати резултат каквом се надају.

Ми се овако никада нећемо понашати. Ни када будемо најјачи у Скупштини. Изборна воља грађана се мора поштовати. Опозиција се мора поштовати.

До неког новог сазива, пак – нема повлачења, нема предаје. По цену да владајућа већина, из чисте немоћи, почне да нам лепи ханзапласт на уста. У одбрани свог “права јачега”, још им је само то преостало.

Бранка Стаменковић
народна посланица
чланица покрета “Доста је било”, Нови Београд

Бранка Стаменковић

Покретaч грaђaнске иницијaтиве “Мaјкa хрaброст” зa побољшaње условa у српским породилиштимa, зa штa је добилa четири нaгрaде.

Кaо стипендистa бритaнског Софијa центрa зa проучaвaње космологије у култури стеклa је звaње дипломираног културологa нa Велшком универзитету Тринити Сент Дејвид у Великој Бритaнији.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Draga gospodjo Stamenkotvic, prosto mogu da osetim vas jed. Ali mi znamo sve: zasto to rade, kako to rade, po cijem nalogu. Jedino ne znamo tacno do kada ce?. I jos samo po pitanju dijaloga ili polemike o nekoj tacki. Oni jednostavno NE ZNAJU MATERIJU, ne znaju o cemu se radi, ne shvataju ni sta je njihova uloga u tom odboru, pa ako bi se pokrenulo odredjeno pitanje po kome se iznenadno trebaju izjasniti oni- ako nisu dobili instrukcije, ne znaju kako da glasaju, pa postoji mogucnost da, ukoliko budu uzdrzani, neki Vas preldlog bude prihvacen-to se Vucicu ne svidi-i odose oni. Ti poslanici su u permanentnom strahu od svake izgovorene reci
  Kada sam procitao vas tekst, odlucio sam da politicki postanem i formalno aktivan, i to uclanjenjem u vasu stranku i delovanjem kroz nju. Novinar sam po vokaciji, dugo godina sam bio urednik RTS- za podrucje Srema i to u najkomplikovanijim, ne samo politickim nego i egzistencijalnim vremenima kod nas od 1998-2003g tako da bih zasigurno mogao pomoci u ostvarivanju ciljeva stranke Kome da se obratim u Mitrovici. moj tel l0645813111 Prijatan dan. ps.Prijatno bih se iznenadi kada biste me licno pozvali,to bi znacilo da,napokon prekidamo s praksom jednosmerne komunikacije

 • Bravo Brankice, odlicni ste!
  Nema predaje, oni znaju da ste u pravu, ali nemaju argumenta da vam odgovore, jer njih bilo kakav napredak u interesu gradjana i ne interesuje. Kako da ih interesuje, kada nemaju ni znanja ni vizije za nesto drugo, sem da si osiguraju poziciju i novac koji ne zasluzuju.

 • Поштована госпођо Стаменковић, нисте на Одбору за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања само Ви и господин Мартиновић, колико је мени познато, осим представника СНС и ДЈБ, постоје и друге странке које су делегирале своје представнике.
  Шта је са њима, зашто не тражите од њих да вас подрже?
  Према ономе што сте навели, заиста сте у праву, а што је још горе, рад одбора невероватно личи раду одбора у предшколској установи где председава васпитачица, а предшколарци дискутују.
  Желим вам више успеха и молим да не одустајете, а уколико буде потребно рачунајте на подршку радника, сељака и поштене интелигенције.
  С поштовањем, Павле-олош

  • Poštovani Pavle,

   U svim odborima SNS i njihovi koalicioni partneri zajedno imaju većinu. Što se ostalih tiče – retko i dolaze na odbore. Ako dođu, kod najnezgodnijih pitanja uglavnom ne glasaju ni ovako ni onako. Ako glasaju, glasaju kao i pozicija što glasa. Na 7. sednici bilo je prisutno 13 članova odbora. Kada je trebalo glasati o davanju pozitivnog mišljenja da jedan funkcioner iz Zemuna može da obavlja i TREĆU funkciju, jedan član odbora nije glasao, jedanaestoro je glasalo “za”. Samo DJB je glasao “protiv”.

 • Meni nije jasno cemu se vi cudite i sta ste ocekivali od beskicmenjaka, bitangi i olosa koji cine apsolutnu vecinu u partijskim rukovodstvima i u Skupstini. Ako ste nesto drugo ocekivali onda ili lazete sebe ili dajete ljudima laznu nadu. A nada je jako opasna stvar i unistava zivote tamo gde nije nicim utemeljena u realnosti, a ovde je tako od kada je pisane istorije, sto sa velikom verovatnocom znaci da ce biti i ubuduce. Nego vi lepo u sluzbi gradjana pokrenite odbor za osnivanje novih drzavnih institucija koje ce se baviti izvozom ljudi, kadrova u inostranstvo. Vec postoje firme i grupe koje se bave kursevima jezika i administracijom specijalizovano za pojedine struke, za ljude koji zele da beze iz ove TAMNICE, tamnice gde su utamniceni dobri i posteni, vredni i pametni, mladi i napredni, a gde su strazari, cuvari logora, razni “martinovici”!

  • Poštovani Otpisani,

   Šta sam očekivala? Očekivala sam raspravu i ukrštanje argumenata. Dočekalo me je ućutkivanje. U tom smislu jesam iznenađena. Međutim, ništa za to. Blagoglagoljiva, kakva sam, naći ću načina da kažem šta imam, sigurno. 🙂

 • Branka, pratim rad Odbora za administrativno-budžetska pitanja preko klipova koje postavljate na youtube-u, mislim da sjajno radite svoj posao uprkos svim preprekama, samo tako i nastavite. Velika podrška i pozdrav!

 • Sasvim je jasno da postoje dva suprotstavljena bloka DJB : SNS. Ostali koje sam u nekoliko komentara nazvao posmatračima više nisu ni to. Oni jednostavno ne postoje. Čak ne postoje ni koalicioni partneri SNS. I oni izbegavaju da budu na sastancima odbora. Jednostavno se boje da ne puknu i kažu zapravo šta misle i postide se javno od onog što su uradili stupajući radi vrlo uskih ličnih intersa u savez sa SNS.
  Brojnost naizgled nije na strani DJB poslanika. Formalno gledajući to je 16:98. Nije baš ono deset na jednoga ali nije ni daleko. Međutim većina od tih 98 ćuti i muči. Govore samo predsednici odbora (mislim da su svi iz SNS). Odbora ima 20. Poslanici DJB su naoružani načelima i svi su ovlašćeni da govore. E sada je zapravo odnos 1 : 1,2. Ovo je bolje.
  Međutim teško je da se bori protiv siledžijskog ponašanja predsednika odbora. Ne samo psihički već i fizički. Zato kad god smo u mogućnosti podržimo naše poslanike da održe nivo rasprave po kome smo već prepoznati i da izdrže u zaista neravnopravnoj političkoj borbi. Kad god možemo pomognimo im.

 • Lepo je što ste očekivali da ćete imati pristojne i normalne kolege, sa kojima bi mogli da razgovarate konstruktivno i, onako domaćinski, o suštinskim stvarima koje se tiču nas građana. Ali izgleda da će Vaš angažman da se svede na kontrolu štete do sledećih izbora. I to je Ok, glasane moje porodice i mene za DJB je investicija. Doći će trenutak da se dokažete i pokažete, samo sačuvajte živce do tada.

  • Poštovana Jelena,

   Kao što od početka, od 2014. godine ponavljamo: Trčimo maraton, a ne sprint. Stići ćemo do cilja, sigurno.

 • Postovana Branka,

  Vas rad pratim jos od prvih VIP blogova na B92 i znam Vas pre svega kao Krugolinu Borup. Vrlo sam cenila i cenim Vas rad i zao mi je sto sam tek posle izbora videla da ste na listi DJB posto bi to mozda nesto i promenilo u odluci kome da dam glas (mi smo se u porodici zakljucili da smatramo da i DJB i DS treba da budu u Skupstini, te smo na taj nacin i podelili glasove).

  Moja molba je da nastavite da se borite za prava zena!
  Za prava zena u porodilistima!

  Juce je Ministarka (bez nadleznosti) dala izjavu da nikad nije bilo vise abortusa u Srbiji. Da li Vi mozete, da u ime zena u Srbiji, ukazete na nikad veci broj spontanih porodjaja u Srbiji, zbog neadekvatnog vodjenja trudnoce, na horore koje zene prolaze prilikom odrzavanja trudnoce i samog porodjaja, na golgotu zena koje odlaze sa nadom na vantelesnu oplodnju, u drzavne klinike gde je navodni uspeh 30% a onda ni u jednoj grupi zena u vise navrata bas ni jedna zena ne ostane trudna, vec im se dele vizit karte istih tih lekara u privatnim klinikama…

  Molim Vas da istrajete u tim temama! Veliku ste stvar uradili, imate desetine hiljada zena iza sebe i sigurna sam da sad, kad imate mikrofon i milionski auditorium – to moze da bude tema koja ce i one zene koje Vas ne znaju kao Krugolinu cuti sve ono za sta ste se godinama zalagali!

  Veliki pozdrav i veliko hvala unapred!

  • Poštovana Majko,

   Hvala Vam na lepim rečima i podršci. Kao član Odbora za zdravlje i porodicu, nameravala sam – naravno – raditi sve što predlažete. Međutim, kao što u tekstu rekoh – Odbor za zdravlje i porodicu se, jednostavno, ne sastaje. Ne znam zašto. Pomislio bi čovek da nam je zdravstvo super, pa da nema potebe da se sastaje. Reči nemam da opišem taj nivo neodgovornosti vladajuće većine.

 • Postovana Branka pozdrav Vama i svim citaocima.
  Pogledam “arhivu” vecine Odbira na sajtu Skupstine. (Vikendom posle radne nedelje).
  – Da li smatrate da bi ste ubuduce mogli sem principijelnog stava kako “vise funkcija ne moze kvalitetno da obavlja jedna osoba”, taj stav da “razradite” “nadgradite” konkretnijim nabrajanjem nekoliko poslova koje doticni sada radi, i koji ce trebati raditi na drugoj? Tu ce se mozda pokazati ozbiljni poslovi, razlicite strukture i angazovanja. Mozda i protivrecni. Mislim da tu analizu, makar bila i najjednostavnija ne moze uraditi samo jedna osoba, pa neka se jos neko ukljuci, kao sto cete se i Vi ukljuciti da pripomoggnete nekom drugom u nekom drugom odboru.
  – Poistovana Branka pasus iznad nemojte shvatiti “kao zadatak” koji je jedan simpatizer i glasac Vama “zadao”, da tako radite i delujete vec kao ideju o kojoj mozda vredi razmisliti.
  Pozdrav Svima od jednog Zike

  • Poštovani Žiko,

   Hvala na sugestijama. I sama sam imala tu ideju. Međutim, problem leži u činjenici da se materijali za sednice dobijaju izuzetno kasno, tako da je uvek cajtnot da se za konkretne funkcionere i njihove konkretne funkcije pribave detaljniji podaci. Zbog toga ta ideja do sad nije realizovana.

 • Kad se klempo ponaša kako se ponaša kao poslanik šta očekujete od njega kao predsedavajućeg odbora. Nemojte se zanositi mišlju da ćete bilo šta promeniti kod tih kompletnih idiota. Nastavite tako dosledno i argumentovano i tako pokažite gradjanima šta znate išta možete.

 • Postovana Branka.
  Postoji jedno pravilo u sukobima bilo koje vrste, a ovo sto se Vama desava jeste sukob dve koncepcije politike i politicke kulture. Pravilo glasi, uvek radi onako kako druga strana najmanje ocekuje. Oni zele da Vas ucutkaju. Nemojte im to dozvoliti. Neka je deset minuta, ali neka je Vasih deset minuta pa nek puknu od besa.
  Pozdrav i srecno.

 • Vasa prva recenica mi je dovoljno rekla o sadrzaju celog teksta. Mnogi od nas su osetili isto u nekim situacijama. Ako je tacno da imaju na stotine hiljada clanova (SNS i saradnici), onda nista ovo ne iznenadjuje. Jedan komentator Vas je pitao “Sta se iscudjavate!”. Opravdano ste se nadali i, da tako kazem, sanjali, ali prosto ste se kao i mnogi razocarali. Ja imam 32. godine i ne moze da me iznenadi nista u ovoj zemlji. Nisam defetista, vidim da ima i nekih pomaka, ali ako nema sistema i ako se sve ne razvija ravnomerno, onda su i ti pomaci beznacajni. Sutra da premijer izadje na TV i kaze da je “jagnje mladunce krave” ili da je “Maks Veber pisao program Crvenim Kmerima” mislim da bi mu pola Srbije aplaudiralo, ubacio bi ih u ovu svoju mantru “o radu i nespavanju”. Da nije ozbiljna stvar, bilo bi zaista smesno!

  Samo tako nastavite, uneli ste tracak nade, opet cu glasati za Dosta je bilo jer stojite iza svojih reci.

 • Ja mislim da ste trebali ranije da osnujete pokret,pre nego sto je sns dosla na vlast.Sada je taj maraton dug.Ako Tomislav Nikolic ponovo ili niko drugi iz sns bude predsednik Srbije,Vucic ce na vlasti biti jos 5 godina.Ja mislim da opozicija treba da podrzi Sasu Jankovica na izborima,jer on jedini moze od opoziciionih kandidata u drugi krug.

 • Narodna poslanice,nekako se cesto desava da vas tekst izazove paznju i veci broj komentara i za pohvalu su vasi odgovori upuceni onima koji su nesto na vas tekst napisali!Ovde se vidi da je jednoglasna podrska upucena vama,i to je pohvalno!Ne bih voleo da je moderator zaustavio neke komentare koje pokretu DJB nisu po volji,to bi me bas razocaralo,imajuci u vidu vasu licnu zelju da se ukrste razlicita misljenja kako tamo gde vi zelite,tako ovde gde mi koji smo posmatraci svega zelimo!Vama naravno treba uputiti podrsku,ali vam treba neko nesto i drugacije reci sto ne mora odmah da znaci da ko vam kritiku uputi taj je Vucicev,Seseljev…Milosevicev itd!Ja zelim da vas vratim na recenicu iz teksta koja glasi..”…o radu Skupstine u interesu svih gradjana nista nije ostalo.Iluzija se razbila u paramparcad”!Jos jednom bih vas pitao sta li cete nam pisati npr.za godinu dana vaseg bavljenja politikom i vasim ucescem u odborima i na zasedanjima Skupstine?Ko je opoziciono nastrojen ovoj i mnogim vlastima do sada koje kao ova takodje nisu valjale,svestan je i koji su to ljudi koji te vlasti podrzavaju!Kako se sa njima boriti izabiraju oni koji su navodna opozicija!Pitanje je danas jedno!Ko je danas opozicija???Canak?Ceda?Seselj?Tadic?Sutanovac?Bosko Obradovic?Sanda Raskovic?….Ove sto sam pobrojao voleo bih da cujem vas,da li su opzicija?A spisak je dugacak da nema smisla redjati sve!Vasa zelja za dijalogom,za promenama je za pohvalu,ali pre ili kasnije cete shvatiti da je uzaludna kao sto ste shvatili sta je Skupstina Srbije i rad u njoj!Optimizam mnogih koji su odusevljeni vama(mislim na pokret)i vasim radom daje vam podrsku da nastavite,i vecina je uverena da ce sadasnja manjna nadvladati vecinu…tj da ce vremenom vecina shvatiti i prepoznati vasu pristojnu borbu na vas nacin kako ste ga zacrtali!Moja je takodje zelja da se to dogodi,ali istina i realnost pokazace da to u Srbiji nece biti moguce bar jos 50 godina!Zbog siromastva,zbog zaostalosti,zbog nase proslosti,a najvise zbog ovih ljudi koji su u politici vec 26 godina kako u vrhu u Srbiji tako isto u svakoj opstini u Srbiji!Jedni te isti ljudi rasporedjenih u raznim partijama,mnogi u dzepu sa clanskim kartama bar 10 partija!Beograd je najvece zlo(da Beogradjani ne zamere ne mislim na gradjane vec na moc koncentrisanu u tom gradu)ove Srbije a bilo je i bivse Jugoslavije…jer voleo bih da znam koliko je to vise potrebno siriti i naseljavati taj grad a da mali gradovi i sela u Srbiji umiru!Koliko to mora kostati ovaj narod sva ta igranja zvana”vrsenje vlasti” od raznih priucenih politicara koncentrisanih danas u SNS,juce u DS a nekad u SPS,DSS…itd!Oni ljudi se igraju,zabavljaju,trkaju u tome ko ce da bude gori i samo je to vazno a to znaci ko je vise pokrao i ko je vise sve ovo unistio!Draga poslanice,vas zadatak je da se borite a ne da se zalite na ove koji danas vrse vlast…danas su oni,sutra ce biti drugi!A teme su hiljade parazita i stranackih vojnika zaposlenih kod drzave,EPS,EMS,propala preduzeca,razne firme Beogradske kao DIPOS…tema je decentralizacija Srbije…tema je definisanje granice ove jadne zemlje Srbije….propalo skolstvo,propalo zdravstvo,propala kultura,propali i ostareli,bolesni gradjani Srbije….huligani i kriminalci u sportu,milion laznih diploma od 1991.na ovamo…opustela sela,mali gradovi…odlazak najboljih u svet…i hiljade hiljade tema kojima treba da se bavi jedan politicar,jedan poslanik,jedna normalna partija!Ako mi takve ljude imamo,blago nama…ako ste vi draga poslanice svesni da vi i vas pokret mozete bilo sta promeniti,u ovom sadasnjem vremenu onda ne zalite nam se na Martinovica…ova Srbija danas ima milion i malo vise Martinovica a ja mislim i tri miliona pa vi vidite kako cete!U svakom skucaju sa srecom…trebace vam!

 • U zemlji Srbiji se svaki političar udvara glasačima kako je narod dobar, lep i pametan!?
  A istina je sasvim drugačija: 3/4 građana je funkcionalno nepismeno, poltički apsolutno neobrazovano, živi po onoj narodnoj “Da komšiji crkne krava”, mrzi sve narode na Balkanu, s gnušanjem priča o Evropi, laž je osnov a crkva ideal života…
  Uvažena g.Stamenković, apsolutno verujem u sve ovo što ste napisali i sve to ide u prilog stanju u kome se čitavo društvo nalazi!
  A stigli smo do DNA SEPTIČKE JAME !!!
  Zar sve ovo nije genijalna formula sveopšte propasti !?