Војводина Саопштењe Скупштина

Скупштина Војводине: Још један грб и застава покрајине

На седници Скупштине АПВ која је 15.09. трајала од 10h до 21,15h одиграла са страховита расправа у којој је истина изгубила коначну битку. Кажемо коначну, зато што је прва фаза битке већ изгубљена 2014. године када су политичке структуре на власти у Војводини направиле један „компромис“.

zbunjen-cartoon-1300891_1280

Овако је све кренуло још 2014. године
Наиме, како би у тада изгласаваном Статуту АПВ добили ставке које су посебно желели да буду уписане и како би такав Статут накнадно био и изгласан неопходном двотрећинском већином, посланици тадашње скупштинске већине су попустили пред жељама СНС-а који је гласање за Статут условио дефинисањем традиционалних симбола у овом документу. Како ни једна политичка опција не би одустала од својих приоритета, од свачијих жеља је склопљен Статут, изгласан је и Војводина је стекла услов да поред грба и заставе које већ има, и републичког грба и заставе које такође користи, добије паралелно још један грб и заставу са префиксом „традиционални“. Демократе су још две године потом остале на власти и вешто избегавале да донесу одлуку о почетку употребе двоструких симбола, што је очигледно посебно разгневило Напредњаке.

Застава сама по себи није спорна. Ради се о српској тробојки и у вези ње нема велике расправе, али тако како је одлуком дефинисан, грб је у великом проблему. Наиме, назван је традиционалним, а за то не испуњава услове јер је у веома кратком историјском периоду спорадично употребљаван, што није довољно да би оставарио критеријум традиционалности. Цитирамо извод из Лексикона страних речи и израза аутора Милана Вујаклије:

tradicionalno

Иако се све енциклопедије и лексикони до којих смо успели да дођемо слажу у ставу да традиционално није исто што и старо и историјски значајно, у то нисмо успели да убедимо већину која чини садашњу власт покрајине. Да буде проглашен непатриотом, домаћим издајником и страним плаћеником заједно са остатком посланика који су сматрали да питање симбола треба да се још једном преиспита, ризиковали су аутори свих нама доступних лексикона страних речи и израза тумачењем традиционалности на начин како то власти не одговара. Инсистирањем већине да се процес изгура до краја грешка која је направљена пре две године усвајањем Статута добила, не исправку коју смо тражили, већ даљу примену. Уместо у правцу кориговања, грешка ће крастити фасаде јавних установа широм покрајине. Скупштина Војводине је усвојила одлуку о применитрадиционалних симбола, од коих један није традиционалан.

tradicionalni-grb-vojvodine

СНС тренутно има већину у Скупштини АПВ. Пристигла подршка од Радикала оформила је двотрећинску која је за ово била потребна. СНС има већину довољну да изгласа било шта и доследан је у чињењу баш тога.

Поштовани суграђани, у наредном врло кратком периоду пред свим институцијама, јавним предузећима, установама вијориће се једна застава више. Имаћемо републичку, покрајинску и традиционално покрајинску. На таблама на истим тим институцијама наћи ће се три грба. Израде свих тих табли са грбовима и застава ће народ платити и за то ће имати задовољство да подигне поглед ка фасади прве институције поред које буде пролазио и, након што успе успе да разлиста шаренило све једне до других постављених застава и грбова, угледа свој такозвани традиционални војвођански грб по први пут. Грб је креиран на основу грба из 1848. године и одудара од оригинала, маслинова и храстова гранчица на њему су постале венац од малиновог и храстовог лишћа. Маслинова гранчица има јасну симболику, док је симболика венца сасвим другачија и ту ове накнадне уметничке дораде по мало криве почетни смисао. Ипак, ово последње није битно зато што је име грба погрешно, па у детаље нема смисла ни улазити док опстаје грешка у наслову Одлуке.

Још један грб и застава Војводине неће довести до рађања већег броја деце у покрајини, нити ће омогућити боље јавне услуге у здравству и образовању, неће побољшати услове привређивања, нити смањити обим исељавања грађана из земље. Ипак, већ на петој седници новог састава Скупштине ова тема добија своје место, пре свих животних питања.

Посланици покрета Доста је било су били уздржани при гласању за ове симболе. Сматрамо да је било хитнијих питања којима ова Скупштина треба да се бави и у свом говору у Скупштини смо набројали шта је то све што је очигледно најхитније. Хитнијим сматрамо решавање питања која суштински утичу на квалитет живота грађана. Да смо могли да постигнемо да Скупштина АПВ прихвати да грб уместо традиционалним назове историјски значајним вероватно бисмо другачије гласали, ипак једна неистина у Статуту преписана у Одлуку је била озбиљна кочница за нас, а није гласало за симболе још пар опозиционих странака, свака из свог разглога који је образложила. И тако је поново ископан стари раздор симболич(н)ког значаја између позиције и опозиције, па би се могло очекивати да у наредним годинама промене власти доведу и до промена дела Статута који дефинише симболе вечито изнова спајајући своје политичко виђење Војводине, са историјом, страначком политичком културом и све лошије сагледаваном стварношћу. До тада, ако сте одговорно лице у јавним сектору, набавите грб и заставу, јер су планиране казне за оне који их не поставе у предвиђеном веома кратком року јако ригорозне.

Посланичка група покрета Доста је било у Скупштини АПВ

ДЈБ Војводина

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар