Ауторски текст Спољна политика

Две лажне слике Клинтоновог премијера

Упечатљива је фотографија објављена у данашњој Политици на којој Бил Клинтон са изразом лица “добар си ти, дечко” заштитнички тапше по леђима премијера Србије, који у скрушеној пози и гризући усне, седи у сендвичу између Клинтона и градоначелника Сребренице Ћамила Дураковића. Фотографију прати порука “Морамо да живимо једни с другима, не једни поред других”.

vucic-klinton-camil

Оваква слика српског премијера не може да се види у медијима које он контролише, у најтиражнијим блатоидима који га одржавају на власти. У премијеровим таблоидима је потпуно супротно – његово намрштено лице и агресивну позу прате поруке: “због претњи ратом Вучић прекида посету САД”, “Вучић: Бићу јасан, Република Српска неће нестати”, “Бакир спрема масакр”, “Ако хоћете рат у Босни, добићете га”…

Док се у Њујорку премијер Србије срдачно грлио са Бакиром Изетбеговићем, истовремено су у Београду штампане насловне стране домаћих таблоида, наручене у премијеровом пропагандном тиму, у којима се објављују упоредне анализе бројности и опремљености војски БиХ и Србије, а највећим фонтом исписују речи “рат”, “крв” и “хоће да кољу Србе”.

21092016-1474408632-996047Не могу да се одлучим која ми од ове две супротне слике премијера Србије изазива веће гађење. Да ли она пренаглашена понизност и скрушеност некадашњег ратног хушкача који се 2008. године, зарад власти, емисарима Хилари Клинтон обавезао на промену радикалне политике у напредњачку, или ово подједнако лажно лице “снагатора” који би наводно поново да се бије о нашем трошку и сече туђе главе по националној основи, такође зарад своје власти и интереса.

Ком јавном интересу служе медији који су јутрос поново осванули са ратнохушкачким насловним странама?

Није потребно да понављам већ научену лекцију да је понизна слика премијера намењена Западу, подједнако је такав и кад оде на Исток, а да је ратнохушкачка намењена домаћој јавности која треба да заборави на поскупљења, на лоше школе, још горе болнице, на минималац код страних компанија и гласа изманипулисана, под претњама и уценама за једну странку, јер су друге због бахатости и безакоња склоњене, као у Белој Паланци.

Ово све не би ни било толико важно да не указује на неподношљиво јефтину и неспособну политику коју води премијер. То пренемагање скрушеног и грешног у иностранству, комбиновано са простачким ратнохушкачким вокабуларом за осигомашену домаћу јавност – то је врхунац знања, политике и дипломатије напредњачке Србије. Политика балансирања незнања.

Нити је Србија понизна, нити, за разлику од премијера, има чега да се стиди, а не жели ни да ратује. Грађани Србије не заслужују овакве школе, ни болнице, ни премијера коме медији служе да би лагао, обмањивао, да би се пренемагао и манипулисао. Премијер се одржава на лажима као што је она да је генерал НАТО-а рекао нешто што није рекао, да је претио, или лажима да је Сефер Халиловић “портпарол” Бакира Изетбеговића. Манипулативној политици коју преко Уставног суда води подједнако неспособан бошњачки политичар не може се успешно супротстављати лажна ратнохушкачка реторика. Само манипулације одржавају на власти неспособног ратног хушкача по потреби – Клинтоновог премијера. Осим новца који нам отима служећи се манипулацијама, све остало је кобајаги.

Драгиња Лукин
чланица покрета “Доста је било”, Београд

Повезани текстови
Вучићев говор код Клинтонових штети Србији
Скривене везе премијера, СНС-а и Клинтонових
Шта повезује Клинтонове, СНС и премијера Србије?
Колумна Љиљне Смајловић за Недељник: Глобални грађанин Вучић

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • ovom malom delicu materije su jos kao klincu uvrtali usi dok je kod babe krao po kafani u bugojnu, kazu sviravi i pevaci vinko brnada i nedeljko bilkic kao oi posteni muslimani komsije sa ovim malim zrncem materije. sad je ta materija, vlasnik beograda na vodi, dosla svetu da deli lekcije…..e pa ljudi dosta je bilo materije od bugojna

 • Mda…Sefer Halilović je jedna neshvaćena tanana dušica.
  Jednostavno…da nije bilo izjave gosn Halilovića ne bi bilo ni ovakvih naslova u tabloidima. Naravno, gospoDŽa članica Lukin ne vidi ništa ratnohuškačko u belajima generala ali je zato odgovor na te belaje ratnohuškački. Ma bravo. I da…onoliko koliko je Vučić “pisao” te tekstove toliko je i Halilović portparol gosn Izetbegovića.

 • Vid’ gospodja Lukin se setila da osudi pretnju nesrecnog Halilovica! Ups, ne ne ne… Osudila je medije koji su Halilovica proglasili za potparola Izetbegovica! Kao sto rekoh, kako vreme prolazi tako mi vas pokret postaje sve zanimljiviji i zanimljiviji. Neko pljune po Srbiji, nikom nista. Neko iz Srbije pljune po Hrvatima ili Bosnjacima, odmah osude. Veri intresting aj hev tu admit.

 • Mislim da, pre svega, treba pohvaliti ovaj tekst: jasan je i koncizan, a izvanredno tačno opisuje Vučićevo šmirantsko foliranje u inostranstvu i ono drugo, sasvim suprotno, odglumljeno za domaću upotrebu. Dok je pred Klintonom, Merkelovom i drugim moćnicima skrušen, ponizan, obavezno okrenut samo miru i dobrosusedskim odnosima, u Srbiji se ponaša kao neprikosnoveni srednjevekovni vladar zemlje i ljudi, nadut i naduven, uvek spreman za rat sa susedima i blaćenje svakog ko mu nije po volji. Sa gospođom Lukin u potpunost delim njenu dilemu: “Ne mogu da se odlučim koja mi od ove dve slike premijera Srbije izaziva veće gađenje.”

 • Да ли вама смета то што премијер српске владе сарађује са Клинтоном, или то што је баш Вучић то радио? Тј. да ли би вам сметало да је Радуловић био тамо?

  • Па не знам баш ко користи ботовске аргументе. Аутор овог текста очигледно сматра да Вучић није достојан да сарађује са Клинтоном, као да тај Клинтон није тешки злочинац који је директни учесник рата у Босни и агресор на Србију.

  • Можемо само да замислимо како би писале новине у Србији а шта емитовале ТВ станице да је којим случајем Били Клинтон потапшао по леђима Сашу Радуловића?!? Радуловић би био проглашен за прво разредног издајника, анти србина…. Премијер Србије је требао да сарађује са Б.Клинтоном марта 1999.год. да се не деси оно што се десило Србији! Садашњи премијер Србије је тада нешто друго писао и причао о Билију К.!!! Хилари и Били Клинтон, могу бити пријатељи Србије као што и (данашњи) премијер Србије може бити пријатељски и срдачно потапшан по рамену од стране онога који је наредио да се Србија бомбардује осиромашеним уранијумом, само под условом да се извину народу и држави Србији за то што су им починили, регулишу ситуацију на Косову и Метохији у складу са повељом УН (којој су пуна уста Хилари Клинтон у текућој изборној кампањи!). Све остало је љигаво, неискрени и служи маркетингу, од којег ће само породица Клинтон и наш премијер имати једине и не мале користи!!!

  • Da je i moj rodjeni otac , bio sa klintonovim , blerom , i da ne nabrajam tu Svetsku gamad ( koju namerno pisem malim slovom ) bio bi izdajnik Srbije i Srpskog naroda . Pa bio on i Vucic , Radulovic ili bilo koji drugi Srpski politicar .