Autorski tekst Spoljna politika

Dve lažne slike Klintonovog premijera

Upečatljiva je fotografija objavljena u današnjoj Politici na kojoj Bil Klinton sa izrazom lica “dobar si ti, dečko” zaštitnički tapše po leđima premijera Srbije, koji u skrušenoj pozi i grizući usne, sedi u sendviču između Klintona i gradonačelnika Srebrenice Ćamila Durakovića. Fotografiju prati poruka “Moramo da živimo jedni s drugima, ne jedni pored drugih”.

vucic-klinton-camil

Ovakva slika srpskog premijera ne može da se vidi u medijima koje on kontroliše, u najtiražnijim blatoidima koji ga održavaju na vlasti. U premijerovim tabloidima je potpuno suprotno – njegovo namršteno lice i agresivnu pozu prate poruke: “zbog pretnji ratom Vučić prekida posetu SAD”, “Vučić: Biću jasan, Republika Srpska neće nestati”, “Bakir sprema masakr”, “Ako hoćete rat u Bosni, dobićete ga”…

Dok se u Njujorku premijer Srbije srdačno grlio sa Bakirom Izetbegovićem, istovremeno su u Beogradu štampane naslovne strane domaćih tabloida, naručene u premijerovom propagandnom timu, u kojima se objavljuju uporedne analize brojnosti i opremljenosti vojski BiH i Srbije, a najvećim fontom ispisuju reči “rat”, “krv” i “hoće da kolju Srbe”.

21092016-1474408632-996047Ne mogu da se odlučim koja mi od ove dve suprotne slike premijera Srbije izaziva veće gađenje. Da li ona prenaglašena poniznost i skrušenost nekadašnjeg ratnog huškača koji se 2008. godine, zarad vlasti, emisarima Hilari Klinton obavezao na promenu radikalne politike u naprednjačku, ili ovo podjednako lažno lice “snagatora” koji bi navodno ponovo da se bije o našem trošku i seče tuđe glave po nacionalnoj osnovi, takođe zarad svoje vlasti i interesa.

Kom javnom interesu služe mediji koji su jutros ponovo osvanuli sa ratnohuškačkim naslovnim stranama?

Nije potrebno da ponavljam već naučenu lekciju da je ponizna slika premijera namenjena Zapadu, podjednako je takav i kad ode na Istok, a da je ratnohuškačka namenjena domaćoj javnosti koja treba da zaboravi na poskupljenja, na loše škole, još gore bolnice, na minimalac kod stranih kompanija i glasa izmanipulisana, pod pretnjama i ucenama za jednu stranku, jer su druge zbog bahatosti i bezakonja sklonjene, kao u Beloj Palanci.

Ovo sve ne bi ni bilo toliko važno da ne ukazuje na nepodnošljivo jeftinu i nesposobnu politiku koju vodi premijer. To prenemaganje skrušenog i grešnog u inostranstvu, kombinovano sa prostačkim ratnohuškačkim vokabularom za osigomašenu domaću javnost – to je vrhunac znanja, politike i diplomatije naprednjačke Srbije. Politika balansiranja neznanja.

Niti je Srbija ponizna, niti, za razliku od premijera, ima čega da se stidi, a ne želi ni da ratuje. Građani Srbije ne zaslužuju ovakve škole, ni bolnice, ni premijera kome mediji služe da bi lagao, obmanjivao, da bi se prenemagao i manipulisao. Premijer se održava na lažima kao što je ona da je general NATO-a rekao nešto što nije rekao, da je pretio, ili lažima da je Sefer Halilović “portparol” Bakira Izetbegovića. Manipulativnoj politici koju preko Ustavnog suda vodi podjednako nesposoban bošnjački političar ne može se uspešno suprotstavljati lažna ratnohuškačka retorika. Samo manipulacije održavaju na vlasti nesposobnog ratnog huškača po potrebi – Klintonovog premijera. Osim novca koji nam otima služeći se manipulacijama, sve ostalo je kobajagi.

Draginja Lukin
članica pokreta “Dosta je bilo”, Beograd

Povezani tekstovi
Vučićev govor kod Klintonovih šteti Srbiji
Skrivene veze premijera, SNS-a i Klintonovih
Šta povezuje Klintonove, SNS i premijera Srbije?
Kolumna Ljiljne Smajlović za Nedeljnik: Globalni građanin Vučić

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • ovom malom delicu materije su jos kao klincu uvrtali usi dok je kod babe krao po kafani u bugojnu, kazu sviravi i pevaci vinko brnada i nedeljko bilkic kao oi posteni muslimani komsije sa ovim malim zrncem materije. sad je ta materija, vlasnik beograda na vodi, dosla svetu da deli lekcije…..e pa ljudi dosta je bilo materije od bugojna

  • Mda…Sefer Halilović je jedna neshvaćena tanana dušica.
    Jednostavno…da nije bilo izjave gosn Halilovića ne bi bilo ni ovakvih naslova u tabloidima. Naravno, gospoDŽa članica Lukin ne vidi ništa ratnohuškačko u belajima generala ali je zato odgovor na te belaje ratnohuškački. Ma bravo. I da…onoliko koliko je Vučić “pisao” te tekstove toliko je i Halilović portparol gosn Izetbegovića.

  • Vid’ gospodja Lukin se setila da osudi pretnju nesrecnog Halilovica! Ups, ne ne ne… Osudila je medije koji su Halilovica proglasili za potparola Izetbegovica! Kao sto rekoh, kako vreme prolazi tako mi vas pokret postaje sve zanimljiviji i zanimljiviji. Neko pljune po Srbiji, nikom nista. Neko iz Srbije pljune po Hrvatima ili Bosnjacima, odmah osude. Veri intresting aj hev tu admit.

  • Mislim da, pre svega, treba pohvaliti ovaj tekst: jasan je i koncizan, a izvanredno tačno opisuje Vučićevo šmirantsko foliranje u inostranstvu i ono drugo, sasvim suprotno, odglumljeno za domaću upotrebu. Dok je pred Klintonom, Merkelovom i drugim moćnicima skrušen, ponizan, obavezno okrenut samo miru i dobrosusedskim odnosima, u Srbiji se ponaša kao neprikosnoveni srednjevekovni vladar zemlje i ljudi, nadut i naduven, uvek spreman za rat sa susedima i blaćenje svakog ko mu nije po volji. Sa gospođom Lukin u potpunost delim njenu dilemu: “Ne mogu da se odlučim koja mi od ove dve slike premijera Srbije izaziva veće gađenje.”

  • Da li vama smeta to što premijer srpske vlade sarađuje sa Klintonom, ili to što je baš Vučić to radio? Tj. da li bi vam smetalo da je Radulović bio tamo?

    • Pa ne znam baš ko koristi botovske argumente. Autor ovog teksta očigledno smatra da Vučić nije dostojan da sarađuje sa Klintonom, kao da taj Klinton nije teški zločinac koji je direktni učesnik rata u Bosni i agresor na Srbiju.

    • Možemo samo da zamislimo kako bi pisale novine u Srbiji a šta emitovale TV stanice da je kojim slučajem Bili Klinton potapšao po leđima Sašu Radulovića?!? Radulović bi bio proglašen za prvo razrednog izdajnika, anti srbina…. Premijer Srbije je trebao da sarađuje sa B.Klintonom marta 1999.god. da se ne desi ono što se desilo Srbiji! Sadašnji premijer Srbije je tada nešto drugo pisao i pričao o Biliju K.!!! Hilari i Bili Klinton, mogu biti prijatelji Srbije kao što i (današnji) premijer Srbije može biti prijateljski i srdačno potapšan po ramenu od strane onoga koji je naredio da se Srbija bombarduje osiromašenim uranijumom, samo pod uslovom da se izvinu narodu i državi Srbiji za to što su im počinili, regulišu situaciju na Kosovu i Metohiji u skladu sa poveljom UN (kojoj su puna usta Hilari Klinton u tekućoj izbornoj kampanji!). Sve ostalo je ljigavo, neiskreni i služi marketingu, od kojeg će samo porodica Klinton i naš premijer imati jedine i ne male koristi!!!

    • Da je i moj rodjeni otac , bio sa klintonovim , blerom , i da ne nabrajam tu Svetsku gamad ( koju namerno pisem malim slovom ) bio bi izdajnik Srbije i Srpskog naroda . Pa bio on i Vucic , Radulovic ili bilo koji drugi Srpski politicar .