Енергетика Саопштењe

Премијеров кум потрошио 300.000 евра да обнови возни парк ЕМС-а

Посланичка група покрета “Доста је било” затражила је од ЕМС-а податке о набавкама нових аутомобила од септембра 2013. године, када је на чело тог јавног предузећа постављен Вучићев кум Никола Петровић, до данас.

elektro-mreza-srbije-ems

Док се лекарима, наставницима, професорима, пензионерима намећу мере штедње, док јавна предузећа продају вишак половних возила уз агресивну промоцију те кампање и фотографије у медијима, премијер омогућава свом куму да расипа новац грађана Србије и себи и својим сарадницима у ЕМС купује нове аутомобиле.

Само за куповину шест нових Хонди Акорд и закуп два BMW-а Електромреже Србије потрошиле су близу 300.000 евра.

Према наводима из извештаја Антикорупцијског тима тадашњег Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине који је формирала министарка Зорана Михајловић, директор ЕМС-а Никола Петровић је 12. априла 2013. године са фирмом „Стојанов“ ДОО из Новог Сада уговорио набавку нових аутомобила за потребе ЕМС-а. Предмет уговора је набавка 6 путничких возила марке Honda тип Accord 2.0 Elegance, за укупну уговорену цену од 132.480,00 евра са ПДВ-ом.

Месец дана касније Петровић је за потребе ЕМС-а у четворогодишњи закуп од фирме „ААА-1 Рент“ доо узео да аутмобила марке BMW. Уговорена цена закупа је 145.200,00 евра, док би куповина тих истих возила, који би трајно остали у власништву ЕМС-а, коштала 107.580 евра. Критеријуми из конкрусне документације мењани су у току самог поступка на захтев „ААА-1 Рент“ доо и прилагођени овом понуђачу.

У власничкој структури фирме „ААА-1 Рент“ доо учествује фирма Трећа петолетка доо из Београда која је у власништву Младена Грујића, народног посланика Нове Србије, коалиционог партнера Српске напредне странке.

Због склапања штетног уговора између ЕМС и „ААА-1 Рент“ доо лидер покрета Доста је било Саша Радуловић је против Петровића поднео кривичну пријаву тужилаштву за организовани криминал због сумње да је извршио кривична дела злоупотребе службеног положаја и злоупотребе у вези са јавном набавком.

Прилог
Захтев за информације од јавног значаја – ЕМС (1)
Захтев за информације од јавног значаја – ЕМС (2)
Захтев за информације од јавног значаја – ЕМС (3)

Повезан текст
Кривична пријава против Николе Петровића

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар