Energetika Saopštenje

Premijerov kum potrošio 300.000 evra da obnovi vozni park EMS-a

Poslanička grupa pokreta “Dosta je bilo” zatražila je od EMS-a podatke o nabavkama novih automobila od septembra 2013. godine, kada je na čelo tog javnog preduzeća postavljen Vučićev kum Nikola Petrović, do danas.

elektro-mreza-srbije-ems

Dok se lekarima, nastavnicima, profesorima, penzionerima nameću mere štednje, dok javna preduzeća prodaju višak polovnih vozila uz agresivnu promociju te kampanje i fotografije u medijima, premijer omogućava svom kumu da rasipa novac građana Srbije i sebi i svojim saradnicima u EMS kupuje nove automobile.

Samo za kupovinu šest novih Hondi Akord i zakup dva BMW-a Elektromreže Srbije potrošile su blizu 300.000 evra.

Prema navodima iz izveštaja Antikorupcijskog tima tadašnjeg Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine koji je formirala ministarka Zorana Mihajlović, direktor EMS-a Nikola Petrović je 12. aprila 2013. godine sa firmom „Stojanov“ DOO iz Novog Sada ugovorio nabavku novih automobila za potrebe EMS-a. Predmet ugovora je nabavka 6 putničkih vozila marke Honda tip Accord 2.0 Elegance, za ukupnu ugovorenu cenu od 132.480,00 evra sa PDV-om.

Mesec dana kasnije Petrović je za potrebe EMS-a u četvorogodišnji zakup od firme „AAA-1 Rent“ doo uzeo da autmobila marke BMW. Ugovorena cena zakupa je 145.200,00 evra, dok bi kupovina tih istih vozila, koji bi trajno ostali u vlasništvu EMS-a, koštala 107.580 evra. Kriterijumi iz konkrusne dokumentacije menjani su u toku samog postupka na zahtev „AAA-1 Rent“ doo i prilagođeni ovom ponuđaču.

U vlasničkoj strukturi firme „AAA-1 Rent“ doo učestvuje firma Treća petoletka doo iz Beograda koja je u vlasništvu Mladena Grujića, narodnog poslanika Nove Srbije, koalicionog partnera Srpske napredne stranke.

Zbog sklapanja štetnog ugovora između EMS i „AAA-1 Rent“ doo lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović je protiv Petrovića podneo krivičnu prijavu tužilaštvu za organizovani kriminal zbog sumnje da je izvršio krivična dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom.

Prilog
Zahtev za informacije od javnog značaja – EMS (1)
Zahtev za informacije od javnog značaja – EMS (2)
Zahtev za informacije od javnog značaja – EMS (3)

Povezan tekst
Krivična prijava protiv Nikole Petrovića

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar