Mediji Saopštenje

Vučićeve marionete kandidati za članove REM

Izbor novih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) iz Vojvodine i novinarskih udruženja biće “sigurica” za vlast kojoj je jedini cilj da se obezbedi kontrola. Ali ne nezavisna kontrola elektronskih medija, nego kontrola REM-a.

rem

Na poslednjoj sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje izabrana su četiri kandidata koje će poslanici “birati” na plenarnoj sednici. Kako god da dignu ruke, potpuno je svejedno da li će Siniša Isakov ili Đorđe Vozarević biti budući vojvođanski predstavnik, kao ni da li će Goran Peković ili Biljana Ratković Njegovan predstavljati novinarska udruženja.

Sva četiri kandidata biće poslušne Vučićeve marionete u Savetu REM-a koji je i do sada, mada u krnjem sastavu i na ivici cenzusa, funkcionisao u potpunoj harmoniji. “Harmonija “ je bila tolika da je svih šest članova Saveta REM-a zaokružavali iste kandidate upravnih odbora RTV i RTS na listi koja je brojala 52, odnosno 22 kandidata. Koja je verovatnoća da se to dogodi slučajno i bez specijalnih telepatskih sposobnosti? Ravna nuli.

Poslanice pokreta Dosta je bilo Ana Stevanović i Aleksandra Čabraja pokušale su da ospore kredibilitet sva četiri kandidata za članove Saveta REM-a na sednici prošle nedelje. Zahvaljujući njihovim pitanjima pojedini kandidati su potvrdili prijateljske i bliske veze koje su ih dovele do kandidature i pokazali osnovno nepoznavanje zakonske regulative čije sprovođenje će “kontrolisati”. Đorđe Vozarević je potvrdio bliskost, verovatno kumstvo, sa Goranom Karadžićem, doskorašnjim predsednikom REM, koji slovi za sivu eminenciju u poslovima sa frekvencijama i zaštitom interesa vlasti. Na pitanje Ane Stevanović da oceni da li ima cenzrure medija, odgovorio je da su “mediji u Srbiji potpuno slobodni”.

Goran Peković je takođe blizak vlasti preko svog kuma-prijatelja Srđana Šapera koji se, posle smene Borisa Tadića, uspešno prebacio kod novih vlasti. Siniša Isakov i Biljana Ratković Njegovan su predlozi bivše DS vlasti u Vojvodini, ali svojim biografijama garantuju “mirno more”.

Članovi Saveta REM su prvi ešalon odgovornih za medijski mrak i zloupotrebu nacionalnih frekvencija, jasno je koliko je vlasti bitno da kontroliše članove kako bi i dalje manipulisali i zloupotrebljavali medije u cilju održanja na vlasti.

Predsednica Odbora za kulturu i informisanje Maja Gojković izbegava da na sednicu stravi izbor kandidata iz redova nevladinih organizacija, mesto koje je u Savetu REM-a upražnjeno više od godinu dana i na koje je SNS većina već pokušavala bezuspešno da progura upravo Gorana Pekovića. Dva kandidata koja su u skupštinskoj proceduri a koje su predložile nevladine oprganizacije očigledno nisu po volji SNS-u i političkim manipulisanjem predsednice Skupštine ovo mesto će ostati prazno dok ne pronađu način da i na njega udome svoju marionetu.

Savet REM-a još nije objavio izveštaj o ponašanju emitera tokom predizborne kampanje iako po zakonu ima obavezu da javnost obavesti da li su televizije balansirano izveštavale o predizbornim aktivnostima, kao i da li su predstavnici vlasti zloupotrebljavali svoje aktuelne političke funkcije tokom kampanje. Na osnovu izveštaja OEBS-a i nezavisnih agencija (jednu je predvodio Istinomer, a drugu BIRODI) poznato je da je vlast zloupotrebljavala nacionalne televizije i da je pokret Dosta je bilo bio diskriminisan. Savet REM krije svoj izveštaj da ne bi dao podršku kritičarima za cenzuru i kontrolu medija. Skupštinski Odbor za informisanje pod rukovodstvom Maje Gojković služi u odbrani od zahteva da Savet REM-a objavi izveštaj. Poslanice pokreta Dosta je bilo na svakoj sednici će insistirati da se izveštaj objavi.  

Povezan tekst
Savet REM-a zreo za ostavku, a ne za dopunu članova

Oznake

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Da je Vučić proevropski političar, poštovao bi nezavisnost rada novinara i medija.
    Ovako, eks-dizel-četno trubadur sada samo trubi o evropskim civilizacijskim vrednostima, a u duši je apsolutista i nedemokrata.
    Šteta. Opet zavođenje Srba za Goleš planinom.

  • SNS polako ali sigurno zatvara put poglavlju 23 za priključenje Srbije EU. Ovo poglavlje je ključno političko jer traži da se dokažu poštovanja ljudskih prava, vladavine prava, slobode medija. Ne brojem zakona i sličnih deklaracija već stvarnim rezultatima. Delovanje REM-a je jedan od tih rezultata. On je za SNS loš. Svi koliko toliko nezavisni činioci i sudionici recimo u izbornom procesu u aprilu su ga tako ocenili. Loši rezultati u medijskoj sferi SNS-a i njihovog vođe Aleksandra Vučića su zapravo još jedna politička pobeda DJB. Da bi ona bila potpuna treba loše rezultate pretvoritio u dobre i prihvatljive. Prihvatljive za građane i medije, DJB nudi rešenja ali će ih moći realizovati tek kad za to dobije mandat.

  • Kakav je bio RRA čiji je naslednik REM, najbolje se može videti sa sajtova u kojima je na sastanku s novinarima tadašnji prvi čovek mrtav pijan (Cekić) koji je uzgred budi rečeno i prosvetni radnik visokog školstva. BK televiziju su ugasili za par dana, a da nikome zvanično nije jasno zašto je ugašena. Videti https://www.youtube.com/watch?v=G59pKtQKqNk. Današnje TV stanice od kojih NI JEDNA ne poštuje programsku koncepciju koju je priložila na konkursu za dobijanje frekvencije, REM ne sme ni da opomene, a da ne govorimo o eventualnom kažnjavanju.
    Da je bivši predsednik RRA (Cekić) provereni alkoholičar, može se svako uveriti ko pogleda link https://www.youtube.com/watch?v=7nGNFA_S9f0. E, takav nam je bio RRA čiji je pravni sledbenik (samo promenjeno ime) REM!
    Ova agencija je parazitska, koja uzima znatno više novca od RATEL-a (6-9 puta) a da joj se zapravo i ne zna prava svrha. Da bi običnom građaninu bilo jasno, RATEL izdaje dozvolu s tehničkim parametrima (frekvencija, dijagram zračenja, zona pokrivanja, efektivna izračena snaga, lokacija, visina emisione antene, vrši kontrolu frekvencija, međunarodno usaglašavanje i koordinacija sa susednim zemljama, ….) a REM pravo emitovanja u skladu s programskom šemom i tehničkim parametrima na konkursu koji se organizuje jednom godišnje. Nekada je oba posla vršila Savezna uprava za radio veze, a potom Ministarstvo telekomunikacija. Tek kasnije su se ovi poslovi razdvojili i formirala parazitska agencija (REM) koja je “debelo” plaćena. Čak bi se i moglo “progutati” takvo stanje kada bi REM obavljao posao nezavisne agencije. Na žalost, on to nikada nije bio (u vreme gašenja BK TV bio je pod patronatom demokrata), a nije ni sada (SNS je glavni mentor). Lično smatram da tu agenciju treba ugasiti jer se godinama “ne meša u svoj posao”.