Правосуђе Саопштењe

Неприхватљива тајност рада Високог савета судства

Високи савет судства (ВСС) може да обезбеди и гарантује независност и самосталност судија и судова у Србији само ако ради јавно, на основу јавних и свима познатих критеријума, правила и докумената, јер се само тако могу избећи притисци на суд, политичке и друге злоупотребе разних центара моћи. Дискреционо и тајно одлучивање које практикује ВСС отвара врата притисцима, корупцији и урушавању независности судства.

visoki-savet-sudstva

Избор судија не сме бити тајан, а на сајту ВСС не могу се пронаћи документи на основу којих су донете важне одлуке ВСС. На сајту ВСС нема ранг листе кандидата за судије, а ВСС чак каже и да није урађена ранг листа, па се поставља питање како су рангирали кандидате, чему служи процедура избора и правила која постоје, ако је ВСС волунтаристички предложио списак кандидата за судије. Такође, на сајту нема биографија кандидата које је ВСС предложио Скупштини Србије, као ни кандидата који је ВСС одбацио, а посланицима су достављене само кратке биографије кандидата које је ВСС изабрао у нетранспарентном поступку.

Скупштина Србије одлучиваће на седници која је заказана за 4. октобар о избору нових судија на основу непотпуних података. На основу јавно доступних критеријума и начина бодовања кандидата за судије, није могуће утврдити зашто је ВСС одабрао једне, а одбацио друге кандидате. На сајту ВСС су доступни само неважни технички подаци о терминима за састанке са кандидатима за судије.

ВСС је посланицима у Скупштини Србије доставио кратке биографије кандидата које је изабрао, а прикрио биографије кандидата које је одбацио да се не би видело да је прихваћен кандидат који је студирао 8 година и факултет завршио са просечном оценом 6,9, а одбијен кандидат који је студирање завршио за 3 године са просечном оценом 9,6. Критеријуми за бодовање кандидата су просечна оцена, дужина студирања и оцена приправничког рада, а сви кандидати за судије су имали исти, максималан број бодова за свој рад у суду у претходне три године. Зато није јасно на основу којих критеријума је ВСС одлучивао о кандидатима.

На сајту ВСС нема ни докумената који су претходили одлукама о дисциплинском кажњавању судија ( случај бившег судије Владимира Вучинића) или отказу за судијске приправнике (случај Радована Ненадића). Кажњавање судија и судијских приправника на основу тајних одлука омогућава политичким центрима моћи неуставан утица на судије и нарушавање самосталности судства.

Захтевамо да одлуке ВСС буду потпуно транспарентне и доступне на њиховом сајту јер само то може да гарантује независност рада судства.

Прилог
Одлука о критеријумима (чл 4)

[ezcol_1third]

[/ezcol_1third] [ezcol_1third]

[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]

[/ezcol_1third_end]

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Pozdrav svima i nasem Dosta Je Bilo.
    – Veceras sam pogledao celu sednicu Odbora. Nas Dusan Pavlovic se veoma dobro pripremio (i imao okruzenje da ga mnogo ne ometaju) da jasno nametne vazna pitanja i teme i komentarise ih,
    Bez obzira sto pitanja koja nas Dosta Je Bilo pokrene, ne dovedu do polemike i “rasprave i razrade” ostalih clanova Odbora, ovo smatram ispravnim pocetkom.
    Dusan Pavlovic je smireno, jasno, bas kako treba, postavio pitanja i izneo moguce zakljucke..
    Sustina komentara, po meni, je ispravna, analiza sistema, koji nejasno / nakaradno rangira kandidate, bez da se pomene / napadne partijska pripadnost, iako se moze naslutiti. Znaci ne kritikuje se SNS (sto ni ne treba) nego Sistem koji je nasledio ili uspostavio SNS. Tako sam bar ja razumeo, nekoliko meseci gledajuci odbore i rad naseg Dosta Je Bilo..
    Pa ne bori se nas Dosta Je Bilo PROTIV SNS, vec za UREDJEN Sistem.
    – Ostali odbornici u drugim Odborima rade slicno, uz varijacije, “urlanje” Arsic Veroljuba, neprimereno ponasanje Maje Gojkovic, Martinovica, ali i pozitivne istupe, neistomisljenika, mislim na Djordja Vukadinovica, ili “odvlacenje paznje” i stvaranje “lazne polemike” “laznih opozicionara”.
    – Iskreno receno, sada bih se uplasio za nas DJB da cujem “britku, ostru, domisljatu” repliku svim onim “djukama, martinovicima, risticevicima, arsicima, gojkovicevoj, itd.
    -Sada vidim na delu, sve one principe i stavove da se sprovode upravo kao sto je i objasnjavano na Tribinama, lokalnim Tv stanicama, ovom sajtu, itd
    Pozdrav Svima od jednog Zike