Војводина Саопштењe

Рума: Наставак лоше праксе

Настављена је лоша пракса по којој се одборницима Скупштине општине Рума доставља важан материјал за припрему седнице, вече пред одржавање седнице. У питању је материјал за 48 предлога за разрешење и именовање на функције директора и чланова надзорних и управних одбора јавних предузећа и установа. Одборницима није остављено довољно времена да проуче предлоге. Објашњење за убацивање додатних 48 предлога за именовање и разрешење, по хитном поступку, не може бити валидно у овом случају. Потребно је оставити одборницима минимум 7 дана да би могли да анализирају материјал и активно учествују у седници и коментаришу предлоге. Наши одборници би врло радо дошли на још једну седницу која би била заказана, на пример, за седам дана.

Ruma slika

Уз предлоге за именовање достављен је и одређен број биографија. Жалимо што нису достављене биографије за све кандидате. Биографије које су нам достављене нисмо имали времена да проучимо до почетка саме седнице, међутим већ летимичним прегледом видимо да је добар део њих одрађен површно и траљаво, а има и оних које не задовољавају основе правописа српског језика. Свако ко је некад конкурисао за посао зна од колике је важности добро написана радна биографија, тако да чуди да сада већ вршиоци ових функција нису употребили више труда и времена да представе своје квалитете који их препоручују за дату функцију. С друге стране, има кандидата који нису ни доставили биографију, што обесмишљава посао скупштине и самих одборника који треба да их процене и изаберу за вршење важног и добро плаћеног посла, како у управним и надзорним одборима, тако и на функције директора јавних предузећа и установа. Партијска подобност не може бити замена за потребне стручне квалификације. О биографијама које су достављене више ћемо рећи у наредним данима када их детаљно проучимо.

За 9 тачака дневног реда чији је припадајући материјал достављен благовремено, наши одборници и локални тим су се припремили и активно смо учествовали у раду. Одборник Борис Шикић је поднео амандман на предлог Одлуке о јавном превозу путника на територији општине Рума, којим је предвидео мењање члана који контролорима у јавном превозу даје овлашћење да легитимишу путнике и располажу њиховим личним подацима. Како контролори по закону немају ово право, предложено је да легитимисање може да врши искључиво службено лице које је овлашћено за те послове, што су у нашој општини припадници полиције. Тако би скупштина избегла да донесе одлуку која није у складу са законом и увела би процедуру прикупљања личних података у правни оквир. Такође, не би довела запослена лица превозника у ситуацију да раде посао за који по Закону о заштити података о личности немају овлашћење, што може довести до тужби како према превознику, тако и према самој општини која је противзакониту одлуку донела. На жалост, владајућа већина није препознала важност овог амандмана и он је на скупштини одбачен.

У одељку за одборничка питања наш одборник Мирослав Лукић затражио је објашњење зашто нам Дирекција за изградњу Руме већ више од 3 месеца не доставља списак расположивих просторија које нам општина мора доделити на коришћење, као политичком субјекту који има представнике у представничком дому. Оно што још више чуди је да су неке друге странке већ добиле просторије на коришћење, а нама није достављен чак ни списак. О овом случају ћемо више упознати јавност. Одборник Борис Шикић је поставио питање о томе шта се чини на сузбијању амброзије у нашој општини, што је по нама јако важно питање, будући да је све више алергичних на полен ове биљке, а посебно међу младима што је крајње поразно.
“Доста је било” – општински одбор Рума