Komentar Pravosuđe

Kako se biraju sudije

Visoki savet sudstva (VSS) je letos uputio zahtev Narodnoj skupštini da bira ukupno 62 nove sudije u više sudova u Srbiji. (Radi se uglavnom o kandidatima koji se po prvi put biraju na sudijsku funkciju.) Na konkurs se prijavilo 1.225 kandidata. Kako je VSS napravio selekciju, odnosno izabrao između ovih 1.225 kandidata?

dusan-pavlovic

VSS vrši selekciju na osnovu Odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti za izbor sudija i predsednika sudova (“Sl. glasnik RS”, br. 49/2009). Taj dokument doneo je sam Savet 2009. godine. Član 4. Odluke propisuje tri osnovna merila stručnosti za sticanje zvanja sudije:

  • prosečna ocena sa studija;
  • dužina studiranja;
  • ocena rada od pretpostavljenih.

Svako od ovih merila ima svoj kvantitativni izraz. Prosečna ocena sa studija se množi sa 10 (dakle, maksimalno je moguće dobiti 100 poena). Bodovi za godine studija se dobijaju tako što svaki kandidat dobija 100 poena, a onda se za svakih šest meseci studiranja preko 4 godine oduzima 10 poena. (Recimo, ako je neko studirao 5 godina, dobija 80 poena; ako je studirao 9 godina i više, dobija 0 poena.) Konačno, ako od svojih pretpostavljenih ima ocenu “naročito se ističe”, dobija takođe 100 poena. Dakle, kada se ova merila primene, kandidate je veoma lako rangirati.

Da bih video kako je VSS rangirao kandiate, obratio sam se kao Narodni poslanik pismeno VSS-u i tražio biografije svih kandidata – kako onih koji su prelodženi, tako i onih koji nisu predloženi. (Mislio sam da ću ih naći na sajtu VSS-a, jer je sudijska funkcija javna, ali tamo ih nije bilo.) Posle mesec i po dana čekanja i nekoliko ponovnih zvanja telefonom, dobio sam od Saveta biografije svih kandidata.

Nasumično sam izabrao nekoliko kandidata koji su predloženi (obeleženi sa P), i nekoliko kandidata koji nisu predloženi (obeleženi sa NP). Dobio sam zanimljiv rezultat, prikazan u tabeli.

vss

Tabela 1: Rangiranje kandidata prema primeni kriterijuma i merila za ocenu stručnosti sudija, čl. 4 (SG, br. 49/2009)

Kako se vidi iz tabele, kandidati NP1 i NP2 imaju skoro po 100 poena više od dvoje predloženih kandidata P1 i P2.

Da ne bih sam nagađao kako je to moguće (možda sam nešto pogrešno izračunao), obratio sam se ponovo VSS i tražio da mi dostave rang-listu svih 1.225 kandidata.

Dobio sam odgovor kako Savet ne pravi rang listu, već “iz posebnog MEGA programa dobija listu svih prijavljenih kandidata koji dolaze iz reda sudijskih pomoćnika”. Kako je moguće da VSS nije pravio rang-listu, ako ga Odluka obavezuje na kvantitativno izražavanje stručnosti kandidata? Da li to znači da je VSS ad hoc promenio način rangiranja i primenio neki drugi način, koji javnosti nije poznat? Na sednici skupštinskog Odbora za pravosuđe, postavio sam predstavniku VSS baš takvo pitanje, ali odgovor nisam dobio.

VSS ima veoma odgovoran zadatak da se brine o nezavisnosti sudstva. Nezavisnost ne može postojati ako se sudije biraju u netransparentom postupku, ili ako na sudijske pozicije dođu ljudi koji ne ispunjavaju kriterijume za izbor (negativna selekcija). Tako izabrene sudije ostaju nekom dužne. I onda u budućnosti moraju da pristaju na različite ustupke da bi isplatili taj dug. To je siguran put do zavisnog pravosuđa.

Dušan Pavlović
narodni poslanik
potpredsednik pokreta “Dosta je bilo”

Izvor: Blic

Oznake

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Nema se na Vas tekst sta komentarisati. Ali me zivo zanima sta su Vam odgovorili na pitanje? Sta Vam je konkretno dgovorio predstavnik VSS-jel odcutao, okrenuo glavu, izasao. Ja bih ga proganjao na svim mogucim mestima dok ne dobijem bilo kakav odgovor-makar bio i ” Eto moze nam se i hocemo tako”

    • I kako se zove doticni predstavnik VSS? Koja mu je tacna funkcija? Kako mozemo da dodjemo do njegovih podataka o njegovom obrzovanju, diplomi, biografiji?

    • Gledao sam tu sednicu odbora i u potpunosti potvrđujem ovo što kaže g. Pavlović. Na konkretno pitanje prisutnom zameniku, ne predsedniku isti je odgovor zavukao u odgovore na sva pitanja članova odbora i naravno da nije odgovorio. Posebnost ovog odbora je predsednik, Petrović Petar, jedna nekulturna, nevaspitana, rigidna, rekao bih zadrigla osoba koja je očito nadmenost i osornost savladala kao aparatčik SKJ a sada zakalio u Palminoj stranci. Takve osobe su uvek u(z) vlasti a ista bazira na njihovoj rigidnosti i nepoštovanju drugomislećih. Mislim da bi te i takve drugačije misleće sa lakoćom na lomaču ili pred zid stavljao.Nažalost svaka vlast stoji na ovakvim beskrupuloznim manijacima koji dobijaju koprivnjaču na drugačije mišljenje i plus male boginje ako ih neko opomene da krše osnovne norme ponašanja. Uvek isti odgovor, vi ste doneli pravilnik o radu skupštine i odbora! Koliko znam g. Pavlović prvi put u parlamentu i sa donošenjem tih pravila nema ništa. Ali za te aparatčike to ništa ne znači!
      Zato je i prisutni zamenik sa lakoćom uz asistenciju predsednika izbegao odgovor a g. Pavloviću nije dozvolio repliku ili upozorenje da nije dobio odgovor, ocenom da ga prisutni zamenik nije uvredio odgovorom!!! Pa još kako “glavati predsedniče” što rekao Peter Kočić!

  • Postovani Dusane,

    jedino logicno objasnjenje je da na utvrdjenoj rang listi imaju prolaz oni sa manjim brojem poena.
    Salim se naravno, da nije zalosno bilo bi smesno, ali ocigledno da vladajuca stranka postuje pravila samo kada ima interesa.

    srdacan pozdrav

  • Neka visoko rangirani kandidati po kriterijumima, a ne predlozeni, pokrenu postupak obaranja takvih predloga VSS.

  • Ako od 1.163 kandidata pravnika koji nisu prosli na ovom konkursu nema ni jednog dovoljno samouverenog, hrabrog i strucnog, koji ce se boriti da dokaze da je izabran neki kandidat losiji od njega ili da je prekrsen zakon, onda neka pravosudje bude takvo kakvo je sada. To je pre svega odgovornost samih kandidata za sudije da ucine sve da se takvo skandalozno postupanje sankcionise. Po meni, narodni poslanik treba njima da se obrati a ne VSS, sto ocigledno nema efekta.

  • Ako su se dva kandidata prijavila da budu sudije, recimo u Batocini, a oba kandidata imaju prosek 6.5 naravno da ce biti izabrani na tu funkciju. .Sledeca stvar, kao neko ko je završio Pravni fakultet u Kragujevcu sa prosekom 7.2 i sad se bavi advokaturom odgovorno tvrdim da prosek ne pokazuje sposobnost za obavljanje bilo koje pravosudne funkcije. Neretko su oni sa najvišim prosekom jako loše sudije i tužioci a oni sa niskim prosekom jako dobri u tome što rade. Svaka šestica je zaslužena i moralo se za nju naućiti. Često studentima prepisuju ocene i neće vam dati visoku ocenu ma koliko vi dobroznali ako vam ste kod njegovog kolege imali 6 ili 7. To je realnost našeg obrazovnog sistema. Elitistički i štreberki pristup imate ovom problemu,