Државна управа Саопштењe Финансије

Одузимање новца локалу је нови талас централизације државе

Нови талас централизације који је покренула владајућа странка у складу је са жељама премијера да обиђе сваки тоалет у Србији, прође шлепером кроз сваки тунел који се гради и отвори сваку сеоску трафостаницу.

skupstina

Променом Закона о финансирању локалне самоуправе који владајућа већина намерава да изгласа сутра у Скупштини иде се ка већој централизацији новца и моћи. Необично је да Влада која стално тврди да је са свим својим ресурсима на европском путу угрожава и укида један од основних принципа на којима функционише ЕУ – децентрализацију власти.

“Добри резултати” финансијске консолидације којом се премијер стално хвали преливају се на локални ниво, јавна предузећа, пензије и инфраструктурне радове.

По “добром” обичају – сече се тамо где је најпотребније, а расипа тамо где не треба.

Покрет Доста је било оштро се супротставља централизацији новца и одлучивања. Залажемо се за што већу децентрализацију и за принцип да се о јавном новцу одлучује што ближе изворима где се убире.

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Gledano kroz prizmu principa ovo svakako nije dobar potez vlasti i podrzavam protivljenje DJBa, medjutim realno gledano imamo drugu sliku koju ne mogu da ignorisem. Npr opstina/grad Kragujevac svake godine pred kraj godine dobije direktnu infuziju novca iz BGD i to su iznosi po 300 miliona, a kusur od 50ak kroz razne druge vidove davanja. Uprkos tome grad/opstina i dalje posluje u minusu (projekcija za 2016. je minus 700 miliona, a zanimljivo je da stavke “subvencije i dotacije” kostaju grad 2,5 MILIJARDE dinara sto je smesno s obzirom da stavka “socijalno osiguranje i zastita kostaju svega 57 miliona). Krivica za sve se vec po obicaju kachi prethodnoj vlasti iako je do smene doslo jos pre 2-3 godine. Meni su takodje zanimljive i dotacije nevladinim organizacijama od 240 miliona (skoro 5x vise nego za socijalna davanja) i novcane kazne i penali od skoro 700 miliona.
  Posle ovog navedenog, da li neko normalan moze da smatra da grad funckionise dobro pod okriljem sina Tome diplome? Da li mislite da treba da se puste i dalje ovako da trose? Principijalno – da, realno – ne!

  • Pogledajte u zakonu kako se finansira lokalna samouprava. Gradovi ne zadrzavaju mnogo od svojih para. Kragujevcu (i drugim vecim gradovima) ne trebaju poklonjeni novci, treba im da zadrze ono sto se proizvede i/ili naplati kod njih. Ne znam konkretno o ovom vasem primeru Kragujevca, ali ovo je generalno problem gradova u Srbiji.

  • Neno, govorim o trosenju. Ne, zapravo govorim o RASPIANJU novaca na kojekakve budalastine. Istina da gradovi ne zadrzavaju mnogo ali ono sto imaju rasipa se nemilice kojekakvim “biznismenima” bliskim koritu tj vlasti. Da li Vama zvuci normalna i odgovorna samouprava koja daje 240 miliona nevladinim organizacijama, dotira 2,5 milijarde kroz kojekakve subvencije i pravi “greske” koje sudskim presudama kostaju 700 miliona dok su socijalni programi zastupljeni sa svega 57 milki? Uzgred taj minus koji prave pokrivaju kreditima koje uzimaju kod privatnih banaka pa eto samo na konto kamate ce ove godine da isplate skoro 200 miliona dinara. Novac gradjana Srbije!

 • Ne znam da li se sece tamo gde je najpotrebnije i da li je u pitanju cenzura ali svakako prioritet ce imati ona mesta, opstine i gradovi gde je “Gospodar” ostavrio ubednjiv rezultat poput Sige, Zagubice i td. Prakticno se nastavlja sa uobicajnom praksom, samo sto su naprednjaci u ovom vremenu stednje otisli jos dalje, pa budkvalno trpe obdanista, skole i najsiromasniji gradjani jer u tim mestu se lokalna vlast ne poklapa sa republickom.
  Taj revansizam, u krajnju ruku bezobrazlik, treba menjati! To je dokaz da je demoratija kod nas u ozbiljnoj krizi ako je ikad i zazivela? Ako vlast vec ima takav stav da izbegava finansiranje projekata u mestima gde ne vladaju naprednjaci, ne znam zasto se onda ne vratimo u vreme Komunisticke partije kada se kadidovao samo jedan covek a gradjani treba da izanju i da kazu da li su za ili protiv?
  Duboko verujem da kada DJB dodje na vlast nece imati revansisticki odnos prema mestima koja nisu glasala za nas i da ce takav problem resiti pravilim igre, odnosno uredjenjem sistema. Da najbolji i najkorisniji projekti ljudi koji se lavovski bore za svoje mesto imaju prioritet u odnosu na ulizice i vojnike partija kao sto je danas slucaj.

 • Od svih budžetskih prihoda lokalnim samopuravama ostaje: – u skandinavskim zemljama, preko 50 %, – u većini evropskih zemalja, preko 30 %, a u Srbiji 11 %.
  Suština decentralizacije je da se budžetski prihodi najvećim delom troše tamo gde su i stvoreni , u najnižoj teritorijalnoj jedinici,. Normalno svaka najniža teritorijalna jedinica ima obavezu da finansira zajedničke funkcije države (unutrašnja i spoljnja bezbednost, zdravstvo, prosveta…), a nikako da država prvo uzme od onih koji stvaraju i onda “deli” opštinama (famozni transferi Rebublike optinama) po kriterijumima podobnosti.

 • Politika nazadnjaka je jasna i sve se vidi.On sa zakidanjem plata i penzija ostavlja pare u budzetu.Zakinuo je gde god je mogao evo sada gradovima i opstinama uzima njihov deo kako bi ostalo u budzetu da bi se hvalio rastom BDP a sve sto radi radi iz kredita (raznih fondova,svetska banka…) i tako povecava nas spoljni dug.Nije sposoban da stvori pare pa zakida gde god stigne pod parolom moramo da stedimo mada mi gradjani i nemamo sta da stedimo sa toliko jadnim platama i penzijama.Evo sada ce ove pare uzete od opstina i gradova dati pred izbore na povecanje plata i penzija,koje je predhodno dobrano smanjio.To nisu zaradjene pare privredom,poljoprivredom…nego opet uzete od gradjana.ne kazem i lokali su katastrofa ali gospodin premijer ovako nesposoban i nestrucan bez dana radnog staza video je da to “pali” uzmes od gradjana a pricas kako ima u budzetu.Zaradi ti brale kao on kaze,tako sto ces da pokrenes privredu i poljoprivredu a da otimas od naroda to moze svako.Ostaje nam pitanje ako je toliko dobar i stalno nam raste BDP imamo para koliko hocemo kako onda nam raste spoljni dug?