Правосуђе Саопштењe

Два снажна доказа о уништеном тужилаштву

Вест да је у Вишем јавном тужилаштву у Београду истрага о суспендовању правне државе у Савамали и после пет месеци у предистражној фази и да су учиниоци и даље непознате особе сведочи да је тужилаштво под снажним притиском оних истих “комплетних идиота” који су под фантомкама рушили у Савамали и да се поступајућа тужитељка плаши да ради независно и професионално. Мноштво доказа и сведока о незаконитом рушењу у Савамали не остављају сумњу да је тужилаштво могло, а није макло даље од почетка само због наредби из врха власти да се случај не истражи.

petricic

Случај ноћног рушења у Савамали остаће неразјашњен због притиска политике све док се не промени власт која је тужилаштво ставила под своју контролу. Ово је пример недопустивог урушавања државних институција јер је једна независна грана власти злоупотребљена ради финансијске добити приватних инвеститора, блиских врху власти који по свему судећи стоји иза нелегалног рушења.

Јасан доказ о катастрофалном стању у тужилаштву, које је разорено и стављено под контролу извршне власти, представља и данас објављена вест о награди за тужитељку која је заслужна што је афера Хеликоптер, несрећа у којој је погинуло седам људи зарад нејасних маркетиншких потреба владајућих политичара, завршена обуставом поступка и закључком да нико није крив.

Тужитељка, која је срамно аболирала припаднике врха власти, одлуком министра правде именована је за нотара на Новом Београду, на конкурсу који је расписан за само једно место и одмах након њене одлуке да велика трагедија остане без судског епилога. Плата нотара је неупоредиво већа од тужилачке, а уз чудне мотиве да кривичар пређе у парничну и ванпарничну област деловања и јасне индиције да ниједан нотар није именован на ту функцију а да нема партијску књижицу и заслуге за СНС, рекло би се да је да је тужитељка награђена за непоступање у јавном интересу и поступање у интересу врха власти.

У обе афере које су обележиле прошлу и ову годину и које су симболично обележиле урушавање тужилаштва јасна је и доминантна улога премијера. Он је у оба случаја пре тужилаштва донео одлуке, а тужилаштво је само следило циљ који је он зацртао на самом почетку и врло се јасно може показати његов непосредан утицај на тужилачке одлуке и заштиту одговорних.

Правосуђе, чија је независност једна од основних темеља демократских држава, потпуно је девастирано под влашћу аутократе. Грађани Србије морају да знају да се стандарди за које се премијер Србије декларативно залаже не могу постићи рушењем система и подређивањем правосуђа личним интересима моћи. Лицемерна је подршка коју упркос овако јасном разарању тужилаштва премијер добија од званичника западних демократских земаља које су симбол демократија са развијеним независним институцијама.

Покрет Доста је било позива тужилаштво да се одупре притисцима и уценама премијера и да помогне изградњи демократског друштва које једино може да обезбеди економски просперитет и сигурност за све.

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Sve sve, al šta će ona mučenica iz K u P da radi sada, pa ona je poslednji put videla ugovor o poklonu kad je bila pripravnica. Krivica su dva zakona ZKP i KZ, i eventualno malo Zakon o sudovima, a parnica…

  • Ovaj sa zenskim usnama, Beogardom ga zovu zrnce materije rusi sve sto je posteno i casno, tako je ucinio i u Novom Sadu
    http://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/146073/FOTO-Nema-vise-Slavice-komunizam-pomagao-preduzetnisto-demokratija-ga-unisti.html
    Slavice vise nema, njen sin je nas clan pokreta DJB, mali Ivan.
    Dosli su juce i sve RUSE I GAZE onako sa nipodastavanjem, sa vredjanjem jer Slavica nije htela da plati 10 000 eura i da se uclani u SNS.
    Poceli su sa fantomkama u Beogradu u Sava maili, a juce i Slavicu SRUSILI u Novom Sadu.
    MOLIM VAS OBJAVITE ZBOG SLAVICE koja se razbolela tesko zbog sveg asto su joj ucini zlotvori od picoustog.
    Veliki pozdrav,
    Todor

  • Јутрошњи наступ г. Драгана Вучићевића на ТВ Пинк код Јоване Јоксимовић и Срђана Предојевића је испод доње границе укуса и нормалне комуникације. Поставља се питање да ли уредник новина може тврдити да је именовање имена тужиоца и број предмета под којим је заведен у тужилаштву одавање службене тајне? Да ли тај човек уопште зна шта је тајна, врсте, степеновање и др.? И даље се тврди како су срушене три бараке (нека погледа слике рушевина па ће установити да ли је реч о баракама или не и колико објеката је срушено) које никога у Србији више не интересују (итекако интересују г. Вучићевићу и грађане у Србији, али и иностранству, али не због објеката него због спровођења законом прописане процедуре у правосуђу!). Како је могуће да г. премијер саопшти да су “неодговорна лица и будале” (такав му је речник!) извршиле рушење, а онда када је сазнао о коме је реч, извршио релативизирање учињене штете (да су “срушене само три бараке”). Ако је све тако “чисто” како се упорно из СНС и његових симпатизера и трабаната тврди, зашто је то рађено ноћу и без судског налога, без обзира да ли је реч о нелегалним или легалним објектима? Да ли ће власници тих објеката бити обештећени (на пример власник ИСКРЕ, и ако је нелегалан, како је уопште добио дозволу за рад, односно шта је садашња власт радила до сада)?
    Ту нема одговора и док су ови на власти, неће се знати ко је и по чијем налогу извршио рушење. Једино притисак ЕУ приликом отварања поглавља XXIII и XXIV може натерати власт да саопшти истину. Господо из СНС – ако толико желите у ЕУ, поштујте норме које је она прописала.

  • Ljudi, u potpunoj ste medijskoj blokadi od objavljivanja dokaza o nedugovanju poreza. Pokreta DJB nema vise ni u kakvoj formi ni na sajtovima N1 i Danas-a. Nikakva saopstenja, cak ni negativna kampanja na ova dva sajta (Teleprompter neumorno blati). Pogledajte clanke ova dva medija (mozda gresim, ali ja ova dva najcesce pratim), sturi izvestaji iz skupstine, izjave predstavnika svih, bitnih i nebitnih, samo ne DJB!
    STA SE DESAVA? Moze li se nesto uciniti? Neke konferencije za “novinare”…ovo je STRASNO

    • Mirko je potpuno u pravu. Mora se hitno nesto preduzeti jer vise, osim u skupstini, necete postojati. Mora se krenuti na teren.

  • Izgleda da je sada građanima Srbije glavno političko oruđe u odbrani demokratije poglavlje 23. za pristupanje Srbije EU i OEBS. Unutrašnje poluge demokratije su vrlo slabašne pa ne istrajavaju duže od mesec dva na nekoj od afera. A SNS ih fanrikuje neprekidno.
    Poglavlje 23 je stalno oruđe zato što je otvoreno kroz ceo proces pristupanja Srbije EU a to će da potraje.
    Tamo se traže rezultati u poštovanju ljudskih prava, pravosuđu i medijima. Ne broj zakona, pravilnoka i uredbi već realno ostvareni rezultati. sadšnji napredak u tom pogledu od strane SNS vlasti je ocenjen kao loš.
    Dok pokret DJB ne probije ova tri kruga blokade oslonimo se na poluge koje nam stoje na raspolaganju, nismo sami ni u regiji ni na svetu.

  • Najjace ORUZJE u rukama SNS vlasti i AV je kontrolisano, neuredjeno pravosudje.
    Nesreca je sto je rusenje pravosudja zapocela DS vlast.
    To sto gresku DS poslanici priznaju, je taktika AV koji isto tako priznaje svoje greske iz proslosti.
    Tako ce i greske iz sadasnjosti AV priznati za dvadeset godina.
    Zadatak DJB je da gradjanima to jasno kaze, jer nema ko drugi.
    Poslanici DJB su to uspesno radili na sednici skupstine koja je u toku
    Bez agresije, mirno, stalozeno, argumentovano /pre svih Aleksandar Stevanovic/ u atmosferi cirkusa koju je po navici pravila skupstinska vecina, cinicna predsednica skupstine, prevrtljiva Maja Hidzab Gojkovic, ali i ministarka Brnabic koja je pred ponoc jos i PUKLA hvaleci Vladu, rezultate Vlade i sve ministre odreda.