Војводина Интервју

Боје нас се и СНС и опозиција

Интервју за панчевачки портал 013: Никола Ћебић, шеф одборничке групе „Доста је било” у Скупштини Града Панчева

cebic_nikola
013info.rs аутор: Владимир Ђоковић

Разговарамо, ево, само дан пошто је ваш члан, одборник и координатор, а по занимању угоститељ, постао предмет неколико медијских објава. Држање кафића тако је тесно повезано са покретом Доста је било?

– Ту везу су направили медији, није реално постојала. Али је итекако повезана са политиком, јер је еклатантан пример употребе медија у страначке сврхе и борби против политичких противника. Наш координатор Жарко Јелисавчић је у току два дана неколико пута био посећиван од комуналне инспекције, да би на крају био кажњен зато што није присуствовао затварању, а после и отварању свог локала. Нама није споран однос инспекције у односу на одлуку, спорно нам је то што иста инспекција није заузела исти критеријум према свим власницима угоститељских објеката и што је у року од два сата иста прича пласирана преко више медија који су у директној вези са странком СНС. Текстови су били потпуно исти који су казну довели у везу са покретом „Доста је било”, што је врхунац политичке манипулације. То је казна типа минорног саобраћајног прекршаја, а ја сам сигуран да бар 2/3 одборника у скупштини града има неки саобраћајни прекршај, а да ли на основу тога можемо да закључимо да су њихове политичке организације спремне да не поштују правила – наравно да не. Ми имамо јасна опредељења да правила морају да буду строга, али истовремено да важе за све. У овом случају то правило је важило само за нашег члана и ја сам сигуран да је то урађено само због предстојеће седнице Скупштине града, како би се наша одборничка група пасивизирала. То што су урадили зове се провлачење кроз блато. У конкретном Жарковом случају мислимо да није испоштована комплетна процедура инспекцијског надзора и да ће се он тиме надаље бавити, а ми ћемо му помоћи да исплива из проблема

Како то мислите да покушавају да вас пасивизирају пред седницу скупштине?

– Дешава се велика репресија према политичким неистомишљеницима у Србији. Сви ти преласци одборника из других политичких опција у СНС су, по мени, доказ немоћи. Они имају већину, а и даље атакују на политичке неистомишљенике, што је вероватно њихова примарна делатност. Значи, они се не баве ничим другим. Мени лично није јасан циљ због чега то раде, пошто имају већину, а и даље имају потребу да већина буде што већа. Вероватно да би што мање слушали критике за свој нерад и непринципијелност. Гарантујем да ће се ДЈБ на нивоу Панчева због свих ових дешавања трудити да буде још гласнији. Поготово на друштвеним мрежама и интернету.

Сада се отвара велики прозор, јер ће заседати Скупштина. Политичке странке и постоје да би се бавиле политиком у Скупштини. Видели сте дневни ред, како ћете тај прозор искористити?

– Недопустиво је да се Скупштина не састаје скоро три месеца. Скупштина овде није главна власт, већ је то политичка структура СНС-а. Ту ни градоначелник, изгледа, и њихови људи у градској власти немају неку реалну моћ. Скупштина града би морала да буде основ и коректор рада градске власти и мора много чешће да се састаје. Сада на овој седници је ребаланс буџета који ћемо анализирати. Много важније да се наставља хаотична кадровска политика у граду, пре свега у јавним предузећима. СНС каже да они делегирају људе за директоре, а мени није јасно какви су то људи који после 2-3 месеца подносе неопозиве оставке. Па постоји поплава неопозивих оставки. Какав је квалитет човека који поднесе оставку после тако кратког времена? Сталне кадровске рокаде нису добре, какав год био директор неопходно је да остане на некој позицији дуже време да би дао одређене резултате. Ово што раде сигурно неће довести до резултата. Па тако, ни до бољег живота људи у Панчеву.

Нисте били нешто посебно активни у последњих неколико месеци. Ипак, власт је била на потезу. Како оцењујете потезе градске власти? Има ли помака? Шта је урађено?

– Не могу да оцењујем потезе градских власти, пошто их нисам ни приметио. Постојале су најаве, а једино је урађен плато испред зграде градске управе. То је до те мере бесмислено, да не бих ни коментарисао. Шта је реализовано да бих ја коментарисао? Све је остало у најавама. Колико видим у граду ће грађевинска сезона почети у децембру када буду почели радови у улици 7. јула. У невреме ће да се ради, што је, по мени, доказ неспособности и нестручности оних који одлучују. Тако потврђују оно што ми тврдимо да су људи на позицијама постављени не по квалитетима него по подобности.

Пред ову седницу скупштине један одборник прелази према најавама у СНС. Хоће ли тога бити још? Очекујете ли и промену владајуће коалиције?

– Не очекујем промену коалиције.А ти преласци понеког одборника у редове СНС-а, то није ништа чудно. Тако испада да су људи који су гласали за неку опцију погрешили и практично дали глас за СНС.

Кад смо код прелетача. Каква је код вас ситуација?

– Сви који су се прикључили покрету ДЈБ су ушли у борбу која је била неизвесна. На крају се испоставило да смо имали већу подршку него што смо мислили, али смо потајно очекивали. Тако да не очекујем да ти пребези уопште могу да се догоде када је панчевачки одбор ДЈБ у питању. Чак ни у најлуђим сновима. Може човек, наравно, да се превари али не верујем. Одбор се добро држи. Сигуран сам да ће наставком репресије Напредњаци покушати да нас ослабе у том смислу, али ја сматрам да људе које смо ми делегирали и за одборнике, и примили у покрет, да су довољно озбиљни и јаког интегритета и да неће наседати на такве ствари.

Очекују вас консултације код председника Скупштине.

– Не знам тачно разлог консултација, обично су неки технички договори, видећемо. Најављено је својевремено да ћемо радити и на новом пословнику Скупштине. Најаве су биле још за септембар, па ћемо видети о чему се ради.

Јачате ли унутрашњу организацију покрета ДЈБ у Панчеву? Знам да је било проблема око просторија које сте тражили од града. Докле се стигло?

– Цео покрет зависи пре свега од централе, па и његова унутрашња организација у смислу прерастања у странку. Што се организације у Панчеву тиче, већ 4-5 месеци не успевамо да добијемо просторије од града и то илуструје неозбиљност неких градских институција. До дан-данас на градска Дирекција није одговорила на захтев који смо давно упутили, а тражили смо само да нам кажу за које просторе можемо да аплицирамо као покрет који има своје одборнике у Скупштини града. Или нису способни или нису хтели – и једно и друго је довољно лоше. Било је разних изговора, а сада је дефинитивно јасно да се ту крије жеља за саботирањем покрета ДЈБ, јер све друге странке које имају одборнике користе и градске просторије. То нас, наравно, неће омести да радимо на начин на који смо радили. Људи који су симпатизери ДЈБ-а масовно користе друштвене мреже и ту имамо велики успех. За неку нову димензију просторије су нам неопходне и обезбедићемо их. Нико неће моћи у томе да нас спречи.

И на крају имате ли утисак да се неко у Панчеву боји покрета Доста је било?

– Резултати априлских избора су показали да је Панчево град који даје шансу различитим политичким опцијама. Од 50 и нешто одсто изашлих на изборе, за СНС је гласало 45 одсто. Друге политичке опције освојиле су преосталих 55 одсто гласова. Нама је јасно да ће се то мењати у корист других политичких опција. Пошто је ДЈБ нова политичка опција без репова, ево сад покушавају да нам направе бесмислене афере, а функционишемо на новим принципима, ја мислим да се нас боји и позиција и опозиција. Многи нису гласали за нас, јер су мислили да ће бацити глас, па сам сигуран да би на поновљеним изборима освојили много више и мислим да нас се зато боји опозиција. А позиција, па они знају да смо људи из потпуно друге приче и да се у суштини у многим стварима не разумемо. Знају да ми нећемо бити они код којих ће они када изгубе власт моћи да пређу, па да се поново снађу. Са тим је доста.

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар