Autorski tekst Beograd

Primer korupcije na Voždovcu

vozdovac

Zamislite sledeću situaciju. U vašoj ulici se nalazi privatan plac od oko 150m² koji godinama niko ne koristi zbog velikog broja naslednika i nezavršene ostavinske rasprave. Na tom placu se takođe nalazi i mala kuća i garaža. U sred bela dana vidite neke pojedince kako ruše garažu, donose osnovne građevinske materijale i grade nešto što podseća na auto-perionicu. Sasvim logično, neko od komšija zove policiju koja ne reaguje. Nakon toga vidite kako ti isti pojedinci obijaju kuću, stavljaju svoj katanac na ulazna vrata i postavljaju drvenu ogradu. Naravno, dovode i psa koji bi trebalo da čuva objekat. Nedugo zatim, i pored pritiska komšija, vlasnik novootvorene perionice odbija da pokaže bilo kakav dokument kojim se dokazuje da je on postao vlasnik/korisnik te parcele i stambenog objekta koji se tu nalazi. Ali pogodite šta – ima „vezu“ u opštini. Dakle, kupoprodajni ugovor, dozvola, rešenje ili vlasnički list nisu važni – važno je „imati vezu“.

Ovo nije naučna fantastika. Ovo je upravo slučaj na uglu Medakovićeve i Zaplanjske ulice na opštini Voždovac u Beogradu. Tamo gde postoji pravna država postoji apsolutna zaštita i nepovredivost privatne svojine. Takođe postoji i pravovremena i adekvatna reakcija lokalne samouprave koja bi trebalo da spreči svaku nezakonitu aktivnost. Međutim, na Voždovcu očigledno nije tako.

Kao građani Voždovca smo nekoliko puta pokušali da obavestimo nadležnu opštinsku građevinsku inspekciju o ovom flagrantnom kršenju prava privatne svojine i protivzakonite gradnje. Pored prijave su kao dokazi dostavljeni aerofotogrametrijski snimak, izvod iz katastra o nepokretnosti i drugi relevantni dokumenti. Reakcija nadležne opštinske građevinske inspekcije je bila potpuno neverovatna. Naime, prema rešenju koje smo dobili vlasnik perionice bi trebalo da sruši stambeni objekat (kuću) koji decenijama postoji i koji je uknjižen u zemljišne knjige, a ne protivpravno podignutu perionicu. Kako je uopšte moguće da lice koje je uzurpiralo tuđi stambeni objekat i pritom ne poseduje bilo kakav dokument stiče pravo da ruši, gradi ili bilo šta tome slično? Ceo izveštaj je sačinjen tako da se „zamažu oči“ zainteresovanih lica jer su potpuno očigledne protivpravne radnje. Prema Zakonu o planiranju i izgradnji (čl. 175) građevinski inspektor je ovlašćen da:

  • uđe na gradilište;
  • da traži isprave u cilju identifikacije lica;
  • uzima izjave od odgovornih lica;
  • fotografiše ili sačini video snimak gradilišta;
  • da preduzima druge radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja.

Izveštaj sa terena pokazuje da je glavni predmet žalbe građana, a to je uzurpacija privatne svojine i nelegalna gradnja, namerno zanemaren. Pored toga, pošto je ta „divlja“ auto-perionica izgrađena na brzinu od lošeg materijala (zastareli metalni lim, nekvalitetne drvene grede i sl.) ugrožava se i bezbednost svih onih koji se nalaze u njoj i u njenoj neposrednoj blizini, što je prema Zakonu o planiranju i izgradnji dodatni osnov za rušenje (čl. 167). Naravno, ni to nije uzeto u obzir.

Zatim smo pokušali da gradske organe obavestimo o ovoj nezakonitoj situaciji, ali su nas oni upućivali na opštinu Voždovac kao nadležnu instancu. Iako u zakonu jasno stoji da: Ukoliko se u vršenju inspekcijskog nadzora nad radom građevinskog inspektora gradske opštine u sastavu grada utvrdi da opštinski građevinski inspektor ne preduzima propisane mere u vršenju inspekcijskog nadzora, gradski građevinski inspektor ima pravo da u konkretnom slučaju preuzme vršenje inspekcijskog nadzora i okonča postupak (čl. 172). Protiv opštinskog građevinskog inspektora, pored kazne propisane članom 209. stav 1. tačka 7) ovog zakona pokreće se i disciplinski postupak zbog teže povrede radne dužnosti iz radnog odnosa.

U sistemu koji je u dubini truo, drugo se i nije moglo očekivati. Međutim, tu se stvari ne završavaju. Shodno situaciji, postoje i ozbiljne indicije oko krađe električne energije i komunalija, pored poreske evazije koja je očigledna. Naime, pošto se objekat ne vodi ni na koga, postavlja se pitanje ko plaća te račune koji dolaze za struju i vodu, a koji svakako nisu mali. Da li i u ovom slučaju ceh plaća celo društvo? Sa druge strane, kako je uopšte moguće da država pruža takve usluge kada niko nije prijavljen da živi na toj adresi?

Ova borba Voždovčana traje duže od godinu dana i sve je verovatnije da će ovakva situacija ostati nepromenjena. Prijave i žalbe porodica koje decenijama žive u ovom kraju drže se u fioci bez namere o rešavanju istih. Koliko god neverovatno zvučalo izgleda da je u našoj zemlji normalno da neko otme tuđu imovinu i zemljište i da ima prećutnu saglasnost lokalnih organa vlasti.

Zoran Kovačević
doktorand
član pokreta „Dosta je bilo“, Voždovac

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • A inace se slazem sa autorom da je bitno imati vezu u odgovarajucoj drzavnoj instituciji i odjednom zakoni postoje za neke druge ljude…ovakvim slucajevima smo svi okruzeni i jasno je da bi, nakon godina zloupotreba i gomile ljudi koji su dobijali resenja suprotno zakonima a ekvivalentno jacini veze, trebalo oformiti sluzbu koja bi po prijavam gradjana ispitivala legalnost vec donetih resenja.