Ауторски текст Економија

Рејтинг се не маже на лебац

Повећање плата и пензија добро звучи, али само на телевизији и у новинама. Пошто се то што пишу да премијер обећава не једе и не маже на лебац, претвориће се врло брзо у оно жалосно “повећање лудом радовање”. Премијер практично игра игру психолошког рата са бирачким телом јер им “лепим вестима” само завара глад на кратко. Гашење пожара незадовољства због сиромаштва једини је и прави узрок премијерове најаве повећања примања. Чак је и то неуспешно. Његова најава се није ни осушила на насловним странама послушних медија, а већ су стигли демантији.

standard-2

Војни синдикат Србије је већ данас саопштио да не само да неће бити повећања од 5 одсто, него ће плате запосленима у Војсци Србије бити смањене за више од 5 одсто захваљујући новом Правилнику о платама професионалних припадника Војске Србије, којим Министарство одбране смањује плате за више од 10 одсто.

Неуставно отимање пензија и бесмислено смањивање плата за 10 одсто у јавном сектору – професорима, официрима, полицајцима, лекарима, тужиоцима, судијама – преметнуло је живот у Србији у последње две године у готово неиздрживо стање. Незадовољство је тако велико да је премијер морао нешто да уради и, урадио је. Обећао је лажна повећања.

Плате које сад буду повећане, као и једнократна помоћ од 5.000 или 6.000 за пензионере уз обећање о повећању од 1. јануара, неће ни близу вратити примања која су људи имали пре две године, пре увођења мера штедње. Плате ће и након овог повећања бити за 3 до 5 одсто мање него пре новембра 2014. године. Колико су задовољни пензионери, види се из најављеног протеста за 1. новембар у коме је основни захтев да им се врате пензије на ниво пре него што су неуставно отете.

Најављено минимално повећање плата у јавном сектору и пензија изнуђено је страхом премијера и његове Владе од већих протеста и од убрзаног губљења подршке које види у свакодневним истраживањима јавног мњења. Увредљиво звучи најава премијера да ће некима плате бити више него што су икад биле, али није први пут да нас премијер вређа и замајава.

Премијер расипа новац из буџета на своје неспособне кадрове, на запошљавање партијских војника који ништа не знају да раде осим да му одржавају рејтинг уценама, застрашивањем и подмићивањем. Расипа га на субвенције страним фирмама у ИТ сектору који је једини успешан и где га моле да им се не меша и не угрожава фирме које су покренули упркос неспособном државном апарату. Расипа на покривање губитака Железаре, Ер Србије, Петрохемије, РТБ Бор јер није у стању да уведе било какав ред и одрживи систем у земљу. Још мање је способан да покрене домаћу производњу и индустрију.

Премијер неће још дуго моћи да се овако поиграва и одржава рејтинг управо зато што се рејтинг и маркетинг не мажу на лебац.

Драгиња Лукин
чланица покрета “Доста је било”, Београд

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • penzionerima je najlakše bilo smanjiti penzije jer nemaju ama baš nikakvog zaštitnika.
  * Raznim parazitima i uspešnim „bizmismenima“ odobrene(poklonjene) milijarde eura
  * Gđa Jorgovanka Tabaković ima 570.000 neto mesečnu platu = 18 penzija ( govorila je da će sebi guverneru smanjiti platu )
  * mnogo šefova u NBS imaju neto plate od 300.000 do 5000.000 dinara = nekoliko desetina penzija
  * Ministarstvo finansija podelilo stotine miliona eura državnih subvencija
  * Mega gubitaši i harčeri državne pomoći Smederovo, Bor,Majdanpek, Air Srbija
  * Koliko stotina miliona eura podsticaja za izvoz
  * Radno mesto “uspešne firme” plaćeno 8.000 = 200 eura plata x 40 meseci i posle toga firma beži iz Srbije
  * razni Koridori finansirani kao bure bez dna

 • Повећање пензија од 1,5% до 1,75% је срамно и мизерно. Примера ради, на 30.000 динара 1,5% је 450 динара (што неће бити довољно ни за ТВ претплату – таксу на поседовање еектричног бројила када буде уведена од Нове године). Зна ли господин АлеВу шта је и колико поскупело? Иде ли он у самопослугу да види цене основних животних намирница?
  Али, пензионери су то заслужили! То је популација с којом се најлакше манипулише, и бирачко тело које је највише донело гласова СНС-у. Да ли је ико обратио пажњу на изјаву г. Вучића који је рекао да он не признаје чињеницу да су пензије смањене!? Наш народ никако да схвати да су пензије стечено право током целог радног века, и да нигде у свету не постоји премијер који то игнорише (односно, не да свом народу пензије!). Једино наш! Нека му је алал!
  Ко од пензионера преживи до смене ове бахате власти, схватиће. Нажалост, многи неће дочекати да им се врате њихове прензије.
  Живи били па видели.

  • Zato treba mi penzioneri, koji smo uvideli pogubnu politiku ove vlade koju vodi Vucic, da u razgovoru sa kolegama penzionerima ukazujemo na zalaganje Pokreta DJB da se penzije vrate na staro a oteto da se nadoknadi, ukazivati kako je vlast bahata, nepristojna, kako svakog dana proizvodi afere kako bi zataskala pogubnu politiku koju sprovodi / od ekonomske do spoljno- politicke/.

 • Penzioneri su najpotcenjeniji gradjani zemlje i prema nama je drustvo puno predrasuda.Mnogi od nas se bore svim legitimnim sredstvima za vracanje nase svojine.U ovoj drzavi bezakonja i javasluka borba za pravdu je kao borba Don Kihota protiv vetrenjaca.
  Medjutim jednom,i ovo ce se lane zvati,no mnogi ce pomreti a da svoja prava nece docekati.Hoce li njihovo potomstvo,steci pravonw retroaktivni povrat nezakonito oduzetog novca?

 • Ajde da vidimo sta ta povecanja znače u praksi, mislim, super je da postoje, ali šta stvarno znače?
  Uzmimo da je godišnje povećanje plate 2, 3 i 5%
  I uzmimo neke za život relevantne vremenske intervale, 5, 10 i 20 godina.

  Kolika su ta povećanja, kazaće nam eksponent:
  za 2%: 1,10 1,22 1,49 u periodu od 5, 10 ili 20 godina
  ako vam je danas plata 500e, i raste svake godine po 2%, na kraju otplate kredita, biće 750, kao u Hrvatskoj danas
  za 3%: 1,16 1,34 1,80 Uz ovo sjajno povećanje, za 20 godina imaćete 900e, što je jadna plata u Sloveniji
  za 5%: 1,28 1,63 2,65 To znači da platu od 1300e primate za 20 godina

  Možete da birate vlast koja će vam za 20 godina omogućiti da primite jednu prosečno-lošu platu u EU.
  Glasajte za glad svoje dece, sjajno!

  P.S. da bismo postali Slovenija makar, i sa 500e otišli na 1000 u narednih 5 godina, znate koliko povećanje nam treba?
  15% ljudi, ej, 15! Ja sam odustao, otišao van, nisam želeo da trošim život na obećanja. Zaista ne mogu da čekam da napunim 50 godina pa da primim normalnu platu.

 • Bahati direktori u javnim preduzecima kao sto su Spasovski,Drobnjak,Puzovic…u a u gradski i opstinskim javnim preduzecima imate na hiljade takvih ajkula koje otimaju novce gradjana Srbije i stavljaju u svoj dzep.Ogromne pare odlaze na raznorazne tendere koji bi trebali da budu sada po zakonu ali zakona nema gde god su nazadnjaci!Uzimamo kredite i gradimo put ka Albancima,i sve drugo sto radimo je iz kredita i samo iz kredita a u budzetu ostaju pare i on se time hvali da ima suficit pa normalno kada uzimas kredite a ko ce ih vratiti?Zasto nam spoljni dug raste ako imamo toliki suficit??Narodne pare trosi na subvencije stranih firmi kako bih ih dovukao i one rade 2-3 godine ovde daju platu 200-250E a dobiju po zaposlenom 20 000-30 000E taman da ostanu te 2-3 godine.Jednostavno covek nije kompetentan nigde nije radio nema dana radnog iskustva,njegovi lesinari sa kupljenim diplomama i takodje bez dana radnog staza pljackaju Srbiju,tonemo svakim danom.Evo opet primera u Postama Srbije Krkobabic ode za ministra a na njegovo mesto dodje njegova konkubina iz PUPS-a bez konkursa, pa sta ce nam onda zakon i zasto ga ne postuje?Mnogo je zasto ali samo je jedno resenje na sledecim izborima izaci i reci Dosta je bilo korumpiranoj i nesposobnoj vlasti!