Косово и Метохија Саопштењe Спољна политика

Саша Радуловић од европских званичника тражи заштиту имовине у Трепчи

У писму Мартину Шулцу, Жан Клод Јункеру, Доналду Туску, Јоханесу Хану и другим званичницима у Бриселу и земљама чланицама ЕУ, Саша Радуловић упозорава да је Закон о Трепчи 05-Л 120, који је донела косовска Скупштина, акт о конфискацији имовине и опасан преседан који угрожава цивилизацијске вредности. Радуловић подсећа да се ово није десило с капиталом и имовином правних и физичких лица било које друге нације на Косову, осим српске.

sasa-radulovic

Саша Радуловић, председник покрета Доста је било, затражио је од највиших европских званичника и парламентараца заштиту имовине правних и физичких лица у Комбинату Трепча. У личном писму упућеном председницима Европског парламента и Европске комисије, шефовима свих посланичких група у Европском парламенту, премијерима и председницима скупштина као и амбасадорима свих земаља чланица ЕУ Радуловић је питао: “Да ли ико има право да конфискује нечију имовину, само зато што је она у власништву правних и физичких лица која припадају другој нацији” и упозорио на опасан преседан који руши основна цивилизацијска права, принцип неприкосновености имовине и владавину права на којима почива ЕУ.

“Ова одлука не наноси штету само власницима Комбината Трепча, већ доводи у сумњу достигнућа демократије и владавине права на целој територији Европе. Коначно, ова одлука је тест за саму Европску унију, јер је Унија, преко Мисије Еулекса, сама прихватила одговорност за владавину права и поштовање стандарда најбоље европске праксе на Косову” – упозорио је лидер покрета Доста је било.

Радуловић је детаљно упознао европске званичнике са чињеницама да је Комбинат Трепча основан у Краљевини Југославији 1927. године, готово 40 година пре него што је Косово и стекло статус покрајине СФРЈ, као и да је још од 1992. године компанија организована као акционарско друштво.

“Косовске институције су се умешале у приватну својину” упозорио је Радуловић. Комбинат Трепча је у својини акционара, правних лица, чији је основни оснивачки капитал 108.293.888,80 ЕУР. Већински власник је Фонд за развој Републике Србије са 78,5 % власништва. Значајан капитал поседују и компаније попут Генералеxпорта у стечају са 9,7 %, Прогрес Београд са 2,8%, банке: Југобанка са 3,3% и МТС банка са 2,7%, ЕПС са 2,1%, Дунав осигурање, али и компаније Ратко Митровић д.о.о., ИМК 14. октобар у стечају, Термоелектро д.о.о.

Радуловић упозорава да косовски закон, осим констатације да Влада Косова постаје власник 80% капитала, а запослени 20%, не садржи било какве друге релевантне одредбе и зато поменути акт није закон већ једнострана одлука о отимању имовине и негирању права својине.

ЕУ мора да заштити основне цивилизацијске принципе. Ако то не учини створиће преседан по коме ће Турска моћи да конфискује руску Сбербанку, по коме ће Русија моћи да конфискује норвешки Теленор или по коме ће Србија моћи да конфискује хрватску Идеу или немачки Хемофарм. И то све потпуно легитимно са позивом на закон и добру праксу у случају Трепче.

“Ова одлука не само да није у складу са начелима на којима почива владавина права и не само да је у супротности са основним постулатима природног права, већ је антицивилизацијска. Ова одлука не наноси штету само власницима Комбината Трепча, већ доводи у сумњу достигнућа демократије и владавине права на целој територији Европе” – написао је у писму Саша Радуловић и апеловао на званичнике ЕУ да разумеју да је овај тренутак историјски и да се супротставе антицивилизацијском акту, “не због Србије или Косова, већ због Европе и будућности”.

trepca-srb

trepca-eng

Ознаке

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Dobar potez sa ovim pismima! Samo, plasim se da ce A.V. ovo iskoristiti za svoju antikampanju i pokusati da ismeje g-na Radulovica. “Ko je on, taj Radulovic da se obraca zvanicnicima EU, ako ja ne uspem svojim odlucujucim stavom, on ce sigurno… I koga on predstavlja?” Kao da gledam Vucica i njegove poltrone, probace sigurno. Ali videcemo.
  Svakako pisma su odmerena, precizna i doticu srz problema.

  • Kako ko je? Ovo je parlamentarna stranka, kada vec vlast ne zna da radi svoj posao ima ko zna, a i tesko ide ta diskreditacija, makar vani, tamo svi znaju ko je vucic, a ovde ce ljudi tek da saznaju.
   Dosta je bilo

 • Dobat i ispravan potez koji je utemeljen na međunarodnom pravu.
  Ovaj dokument može imati i dodatnu težinu jer ga upućuje ne neka politička stranka, vreć udruženje građana koje zakonski obuhvata daleko širi i raznovrsniji spektar političkih opcija.

 • Добра иницијатива.

  Ако неко зна друге европске језике, добро би било да се писма напишу и на њима и пошаљу посланицима у Европском парламенту као и државницима.

  На пример, француски, немачки, пољски, мађарски, шпански, фински, чешки, словачки, грчки … Не кажем да људи неће разумети енглески, али много, много јачи ефекат произвешће ако им се обратимо на матерњем језику пошто ће то показати да их ценимо и повећати шансе да размисле о ономе што им пишемо. У сваком случају ће обратити пажњу јер писма на енглеском добијају свакодневно из иностранства, али им се на матерњем језику неко са стране сигурно ретко обраћа.

  Ово је требало да ради држава, али није лоше и да неко ко није званичник уради ово пошто има већу слободу.

 • Iskazujem apsolutno poštovanje! Poslednji koji je na ovu temu preduzeo neke smislene korake je bio Đinđić. Nažalost …
  Jeste da nigdar ni bilo da nam nekak ni bilo, ali zbilja nam je dosta već svega bilo!

 • Odličan potez. To je država trebala da uradi umesto kuknjave organizovane u medijima u zemlji. Samo ovako nastavite, potpuno ste opravdali poverenje onih koji su Vam na izborima ukazali poverenje.

 • Pozdrav svima.
  Najzad se, na jasan (jedino moguci i ispravan nacin), jedan problem internacionalizovao. Ovo smatram neprocenjivo vazno.
  – Pokretanje pitanja vlasnistva Trepce, se ne moze odvojiti od vlasnistva u Savamali (npr), i mislim da je i to pitanje krenulo ka nekakvom dugorocnom raspletu, upravo ovim obracanjem evropskoj – medjunarodnoj zajednici.
  Znaci, (po meni) ne postoje “spoljna” ili “unutrasnja” politika, Istok ili Zapad – postoje Pravo i Principi, Vlasnistvo, itd.
  – Skoro zaboravih, po meni , vaznija civilizacijska vrednosti od svojine je Licnost. Ako se slicno Trepci, internacionalizuje ruzenje, blacenje, vredjanje licnostI Sase, pa i to moze. I ne mora to odjeknuti ali ce doprineti razumevanju mnogima ovde i u javnosti da drugacije razumeju “politiku”.
  Pozdrav svima od jednog Zike.

 • Tacno je da je Trepca postoji od 1927 godine, da je to privatno vlasnistvo koje je oduzeto delovanjem komunistickog terora 1945 godine i koji traje jos uvek. Nesto ste prevideli Gospodine Radulovicu a to je: privatna svojina je neprikosnovena pa samim tim 1992 godine nije mogla da postane akcionarsko drustco, zato sto moraju da se rese imovinsko pravni odnosi koji su uspostavljeni jos 1927 godine, a to znači da se imovina trepče vrati naslednicima koji su stvorili Trepču. Posto je u Srbiji zapocet proces restitucije jedino tako moze imovina Trepce da se brani. Nazalost posto u Srbiji postoji organizovani kriminalni lobi tajkuna i politickih mocnih prevaranata i otimaca koji stalno ometaju proces restitucije kako ce se onda braniti imovina Trepce koju sada napadaju oni spolja zajedno sa šiptarima. Svi poslanici Evropskog parlamenta odlicno znaju problem restitucije u Srbiji. Upoznati su oni i znaju za probleme na koje nailazi proces restitucije kao i ko sve spotice i onemogucava restituciju u Srbiji, to njima nista nije novo. U toku 2012, 2013, 2014 godine dobili su na stotine pisama od potražioca imovine u procesu restitucije.Odlicno znam kako boli i pogadja kada ti otimaju nesto sto su generacije stvarale, samo nazalost komunisticka otimacka bagra je gluva na sve to.

 • Bravo, gospodine Radulovicu!
  Pitanje je samo zasto se premijer i ministar spoljnih poslova ne bore za Trepcu i zasto mediji izbegavaju ovu temu,
  kao da ima vaznije teme od ove u ovom trenutku?
  Ne, oni se bave danas izmisljenim arsenalom oruzja u Jajincima,
  juce pokusajem drzavnog udara u Crnoj Gori, prekjuce ubistvom kriminalca, ko zna kojom ce se novom
  “vaznom temom” baviti sutra i palamuditi o njoj satima i satima….

 • Odličan potez, svaka čast! Zamolila bih vas samo da ispravite pravopisnu grešku u naslovu. Naime, sve reči u naslovu napisali ste velikim početnim slovom, što se u srpskom jeziku nikada ne radi. Sve osim ličnih imena i početne reči, a to su “Saša”, “Radulović” i “Trepči”, treba da se piše malim slovima.