Saopštenje Skupština

Tri naručene opomene Maje Gojković

Predsednica Skupštine Srbije krši sva prava poslanika Dosta je bilo i podstiče prostačko izražavanje drugih poslanika u Skupštini kada vređaju poslanike Dosta je bilo. Maja Gojković nedostojno vodi sednice skupštine i brutalno zloupotrebljava ulogu predsedavajućeg.

skupstina

Sednica koja je održana u utorak 1. novembra, kada su Saši Raduloviću izrečene tri opomene zbog aplauza kojim je protestvovao jer mu nije omogućeno da reklamira povredu Poslovnika (članove 106 i 107), ostaće upamćena kao jedna od najružnijih zloupotreba funkcije predsednika Skupštine. Da apsurd bude veći, a brutalnost vidljivija, Gojkovićeva je pohvalila poslanika Aleksandra Martinovića za brutalne uvrede, a Raduloviću izrekla opomene.

Gojkovićeva je uvela novi “uslovni refleks” – kad god se za reč javi lider Dosta je bilo, nakon toga, bez ikakvog osnova, reč dobije Aleksandar Martinović koji po naredbi počinje da vređa Sašu Radulovića, potpuno nevezano za temu o kojoj se u Skupštini vodi rasprava. Da je u pitanju ugovoreni scenario, odnosno “uslovni refleks” kao i u slučaju glasanja na “Majino zvonce”, potvrđuje i sednica održana sledećeg dana kada se isti model ponašanja ponovio.

Na sednici 2. novembra primenjen je isti stil ponašanja. Nakon što je Saša Radulović govorio pohvalno o angažovanju vojnika iz Srbije u mirovnim misijama, Gojkovićeva je reč dala Aleksandru Martinoviću koji je, ponovo, potpuno nevezano za temu, vređao Radulovića. Predsednik DJB nije dobio priliku da odgovori, u skladu sa članom 107 Poslovnika, a Maja Gojković je ponovo pohvalila Martinovića za “kolegijalnost” nakon što je izgovorio sledeće reči o Raduloviću: “… parazit koji je pojeo sve što je moglo da se pojede i uništio sve što je moglo da se uništi. Profesionalni stečajni upravnik. Čovek kome je pošlo za rukom nešto što nije ni Al Kaponeu…. ”.

Nije retkost da se u parlamentima demokratskih zemalja oštrije diskutuje, pa i da se nekome omakne uvreda (zato i postoji član 107 Poslovnika da bi se poslanici opomenuli), ali ovakvo namerno vređanje, po očiglednoj premijerovoj naredbi, i ponašanje poslanika po principu “Pavlovljevog refleksa” kakvo je uvela Maja Gojković, srozavaju Skupštinu u blato i pretvaraju je u premijerov mehanizam za borbu protiv opozicionih stranaka.

Ilustrativan je primer sednice od 1. novembra. Iznenadnom vređanju Saše Radulovića prethodila je konstruktivna rasprava ministra finanisija Dušana Vujovića i Saše Radulovića o valutnom riziku koji sa sobom nosi zaduživanje Srbije za milijardu dolara od Emirata. U tom trenutku Aleksandru Martinoviću je zazvonio telefon i nakon toga on se javio za reč i počeo: “Poslanička grupa SNS ne želi da joj lekcije o tome kako i pod kojim uslovima treba zaduživati državu Srbiju drže lopuže poput Saše Radulovića”.

Saša Radulović je zatražio povredu Poslovnika. Reći za nekoga da je “lopuža” je teška uvreda. Uvrede nisu dozvoljene po pravilima Skupštine o kojima je dužna da se stara predsednica skupštine. Kada to ne čini, poslanici imaju pravo da se jave za reč i dobiju 2 minuta da obrazlože zašto misle da je predsednica skupštine povredila poslovnik. Saša Radulović je upravo to tražio. To je njegovo pravo u skladu sa članom 103 Poslovnika i predsednica skupštine nema nikakvo pravo da ga u tome spreči.

Evo kako je izgledalo nasilje nad Poslovnikom na sednici od 1. novembra:

Maja Gojković: Nema povrede poslovnika. Toliko su bili korektni da su odustali od povrede Poslovnika zbog ometanja govornika.
Saša Radulović: Ja imam pravo po povredi Poslovnika.
Maja Gojković: Ne. Koji član, da znam da li da vam dam reč, upitala je Radulovića.
Saša Radulović: Član 106 i 107 – ne sme da vređa, ima toliko članova.
Maja Gojković: A ne može toliko članova. Onda ništa. Ako ćete da ponižavate parlament..
Saša Radulović: Rekao sam dva člana 106 – ne govori o temi. Član 107 – ne sme da se vređa. Prema tome, povreda poslovnika.
Maja Gojković: Ne znate Poslovnik. Ovo je zloupotreba. Dva minuta manje vašoj grupi.
Saša Radulović: Članovi 106 i 107.
Maja Gojković: Izričem vam opomenu zbog ometanja rada parlamenta.
Poslanička grupa DJB počinje da aplaudira.
Maja Gojković: Izričem vam drugu opomenu zbog ometanja rada parlamenta. (Aplauz se nastavlja) Izričem vam i treću opomenu zbog ometanja rada parlamenta. Vi znate šta znači tri opomene. Vi znate, ostali poslanici šta znači izricanje tri opomene. Određujem pauzu, dotle će poslanik shvatiti šta znači izricanje tri opomene.

Prema Poslovniku Skupštine ne postoje tri opomene. Predsednica je mogla da izrekne prvu opomenu, drugu opomenu i oduzimanje reči ili udaljenje sa sednice. Svi poslanici Dosta je bilo su aplaudirali. Pored njih i neki drugi opozicioni poslanici. Predsednica Skupštine voli da drži lekcije o poznavanju Poslovnika, ali je demonstrirala da ga ne poznaje i da se ne rukovodi Poslovnikom nego premijerovom naredbom i primitivnim metodama svoje stranke kojoj je cilj unižavanje najjače opozicione grupe.

Poslanička grupa Dosta je bilo

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Zaboravlja gospodja da narod gleda. A narod nije lud. Uskoro će predsednički i gradski izbori. Ničija nije gorela do zore.

    • Deo naroda koji nije lud nije ni glasao za vladajuću većinu, tako da to što taj narod gleda i nije baš neko ohrabrenje. Jedina nada su apolitični ili razočarani birači i oni koji su se uzdali u druge manje zaista opozicione stranke, tako da je za sada neki maksimum oko 12% za DJB.

  • Maja Gojković nije u svojoj karijeri bila samo u stranci DJB.Opomenite je da možda obraća budućem šefu i da pazi sta radi.
    Martinović se zakleo u crkvi pa izdao.Šta očekivati od takve persone.
    Kad malo bolje razmislim i ostali su se zakleli pa izdali.
    Posle zakletve u crkvi i gaženja iste, logično je da takvim osobama ne ide ništa od ruke.
    Oni ne mogu da upravljaju zemljom, po božijim zakonima oni su prokleti.
    Znam da je 21. vek ali kad je ustavni sud i drugi sudovi u njihovim rukama, nama preostaje samo onaj nebeski.
    Ipak smo mi ,,nebeski narod”.
    Ovim oružjem ih, po mom mišljenu, treba stalno tući. Uvek među rogove,
    Uvek ponavljati da su se zakleli u crkvi i da su slagali. Pros(t) čovek samo to razume.
    Kako su napustili Šešelja napustiće i Vučića kad se pojavi novi gazda.
    ps. jasno mi je da posle ovog komentara služba ima moje podatke:)

  • Odlično zapažanje i poređenje u vezi uslovnog, “Pavlovljevog” refleksa, ako se zna da je Pavlov svoju teoriju empirijski potkrepio dokazima eksperimentišući sa, narodski rečeno, džukelama.

  • Znate šta mene čudi, da recimo jedan NIN ili VREME ili Danas, ili koja TV ne obradi ovu temu i upozna pučanstvo na ponašanje predsednice parlamenta iz “ugledne advokatske familije”, AV, i njenu neverovatnu samovolju u kreaciji tumačenja poslovnika narodne skupštine, primitivizam i prostakluk kojim se diči pred narodom i poslanicima! Uz obavezno pozivanje na glasove koji su dobili i da je sada njihovo pravo ako treba da i od luka naprave vodu! “Narodna volja” kaže vehementno, za 46 ili neznam već koliko % a ostali, cca 54% ne postoje. Za nju svaki glas koji nije njima dat jednostavno nema istu težinu!
    Kako ovome stati na put? Moje mišljenje je da tiha voda breg roni! Bez nervoze insistirati na povredu poslovnika, reći i sesti. Ne aplaudirajte, ne dobacujte, Martinovića, Rističevića, Atlagića, Đukanovića. Orlića,….. zanemarite, prenebregnite, ne dajte im značaj, ne replicirajte, eksplodiraće. Onako kako je presedica pukla u gore navedenom primeru. Njena gluma, nonšalantnost, poznavanje poslovnika pukla je ko krčag upravo na normalno insistiranje, na ukazivanje povrede poslovnika. Nije ona toliko jaka kolikom želi da se pokaže. Neko ko ima takav pedigre, ko je promenio 5 ili 6 stranaka, nad kim visi sudaska presuda, … teško da će izdržati. Počinju da odpadaju komadi sa nje kao kad Tomi ili Jery lupi u zid, očekujem da će se sasuti vrlo brzo samo ako joj nastavite ogledalo, povredu poslovnika!

    • @dusko Sve ste rekli.
      Izbor AV su ucenjeni ili glupi politicari /pametnih se brzo ratosilja/.
      Takvo im je nazalost i biracko telo, vise od 1,8 miliona gradjana Srbije.
      Maja Gojkovic iza sebe, pored preletanja iz stranke u stranku, ima i “zastarelu” aferu sa autobuskom stanicom u Novom Sadu koja je “stigla” do Brisela.
      Aleksandar Martinovic ima brutalne “opise” AV, Tomislava Nikolica i svih clanova SRS koji su “izdali” Seselja i presli u SNS i – tako redom.
      Zato, malo vise samokontrole poslanika DJB /sto je zaista tesko/ jer su jastrebovi SNS brutalni i lazu o svima i svemu.
      Vise pametnim gradjanima /biracima/ u Srbiji znaci komentar koji je objavila i Politika od dobacivanja /koje gledaoci ne cuju/ od “aplauza” glupostima vecine, od napustanja sednice, “zajednickog” mahanja poslovnikom…
      Prostakluk SNS vecine je moguce pobediti mudrim i lepim ponasanjem poslanika DJB.

  • Gledala sam sve to I strašno se nervirala. Šta sve morate da izdržite, to je strašno. Istrajte, imate sve veću podršku, idu izbori, I tada ćemo se rešiti ove pošasti, sigurna sam u to. Da, ničija nije do zore gorela.

  • Pa vi ste znali i pre izbora skim će te se raspravljati i kako. Mogli ste i morali znati da će neki vaši “protivnici” biti iskusni političari, načitani i pametni ljudi, rečiti a i da če biti bezobzirnih, nasilnih i td. Jednostavno, morali ste znati u šta se upuštate i sa kojom snagom. Niste valjda mislili da oni samo čekaju da im vi protumačite poslovnik i da će da vam se dive kako ste pametni. Napuštanje sednice je bežanje. Niste izglasani da bi ste bežali iz sale već da se svim silama borite za ono što ste obećavali glasačima. Po meni i na moju žalost za sada i niste baš pogodili taktiku ali ne brinite, biće vremena, tek ste počeli.