Војводина Саопштењe

Поштено решење за ЈП Кикинда

У претходним месецима дошло је до ликвидације неколико јавних предузећа у Кикинди и оснивања новог предузећа које није правни наследник старих. Радници су доживели велике непријатности и неизвесности, а све траје више од годину дана. Критеријуми отпуштања и примања људи су нејасни. А, нејасно је и управљање самим предузећем.  Давно је покренута полицијска истрага о којој се не зна довољно. Незадовољство тренутно кулминира и постаје опште. О овоме смо већ писали у тексту Чистка по новој методи. Део проблема може врло једноставно да се реши. Овај текст говори како.

hand-819279_1920

Стање у ЈП Кикинда се компликује на несрећу свих умешаних страна – и управе и радника. Неке особе са сматрају оштећеним, неке су поплашене, а неке су заглибиле толико дубоко у нанизане грешке да ни саме не знају како ће све ово по њих да се заврши. Наступају сви против свих, неко из беса, из очаја, да би себе опрао, да би опрао неког изнад себе, а неки бирају да ћуте. На апеле ВК телевизије да институције одговоре да ли је давно започета полицијска истрага и даље у току, добија се одговар да не може да јој се да таква информација. Некада тишина говори више од хиљаду речи. Али, време је да се проблем реши.

Пошто нико не остаје довека на власти и пошто од самог себе нико не може да побегне, сматрамо да је крајње време да ми Кикинђани урадимо следеће. Треба да престанемо да гледамо тренутну ситуацију у ЈП Кикинда кроз конфликт и разлог да се људи међусобно прозивају. Из ситуације у ЈП Кикинда може нешто јако добро да се роди, она је прилика за здрав старт, могућност да окренемо све у корист Кикинђана. А, ево и како.

ЈП Кикинда није једини, иако јесте најтежи, локални пример колико ствари могу да оду далеко кад се страначки кадрира, кад се скоро сваки критеријум осим подобности и блискости са политичким лидерима изгуби из вида при одабиру менаџмента и доброг дела запослених. Зато је ЈП Кикинда аргумент да се напокон крене са исправном политиком.

Предуслов да се јавни сектор придигне на ноге је – Хитно одустајање од страначких апетита за радним местима у јавном сектору. Ово је ултиматум без којег излечења нема.

Фазе које даље треба следити су:
1. Доношење систематизације радних места у ЈП Кикинда, али здраве и логичне, а не намештене већ унапред одређеном кадру.
2. Расписивање конкурса за свако радно место како ком запосленом дође време од пар недеља пред истек уговора, али не путем дискретног објављивања у неким најмање читаним медијима и не са прекратким роком пријављивања кандидата. Добијање што већег броја квалитетних пријављених кандидата је у интересу предузећа и грађана Кикинде, јер ће се квалитет кадрова директно одразити на будући квалитет рада јавног предузећа. Медијским наступима вратити веру грађана у конкурс и реалне критеријуме запошљавања.
3. Организовати разговоре са пријављеним кандидатима, али поставити независну комисију у којој директор може да буде само један члан који нема право ултиматума на одлуку ко ће бити примљен. Претходно је потребно да је и тај директор биран на конкурсу који је расписао Град, по истој овој методи, наравно. На разговору ни случајно не питати људе у којој су странци, не коментарисати презимена и рођачке везе. Држати се строго струке и способности. Донети одговорне одлуке.
4. И последње и најважније је: Јавно објавити зашто је нека особа примљена (зато што од других особа има више квалификације, дуже радно искуство, боље вештине нечега и чега…), како нико не би имао права да се љути и жали.

Можда ће се некоме учинити да је извод из политика реформе јавног сектора за коју се залажемо ми из покрета Доста је било чиста утопија, али алтернатива овој утопији је живот какав сада живимо. Можемо да бирамо, реализовати ову “утопију” која је сасвим нормалан поступак за запошљавање људи у јавном сектору у успешним државама и коју нисмо ми измислили, или се утопити у блату страначког кадрирања јавним сектором овако како нам се тренутно то већ дешава. У том блату политичари управљају радним местима и тиме и животима обичних људи који неретко из тог разога постају партијска машинерија која политичаре, чак и кад су веома лоши, одржава на власти на штету свих нас.

Градски одбор покрета Доста је било
у Кикинди

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар