Vojvodina Saopštenje

Glavom kroz zastave

 

Vojvođanski je poštovati zakon i pravila. Ovo je tekst o već dobro poznatom slučaju novih, na stare dodatih, (nazvanih tradicionalnim) simbola Vojvodine.

Na 5. sednici Skupštine AP Vojvodine doneta je Pokrajinska skupštinska odluka o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola Autonomne pokrajine Vojvodine (“Sl. List AP Vojvodine”, br. 51/2016). Ceo proces je završen donošenjem Uputstva o bližem uređivanju korišćenja simbola Autonomne pokrajine Vojvodine (“Sl. list AP Vojvodine”, br. 55/2016) od strane Pokrajinske vlade kao organa nadležnog za sprovoenje ove odluke.

opstina-sremski-karlovci-zastave
Sremski Karlovci – nedostaje zastava Vojvodine, tradicionalna zastava Vojvodine je već izložena

S obzirom da se u javnosti podigla velika prašina oko tradicionalnih simbola, Pokrajinska vlada i većina u Skupštini pravdala se da je u obavezi da donese ovu odluku kako bi se završilo uobličavanje Statuta Pokrajine iz 2014. godine, a u kome su definisani ti tradicionalni simboli. Dakle, glavna teza im je bila da su oni tu nemoćni i da je njihov cilj isključivo slepo pridržavanje prava i zakona i da im ni na kraj pameti ne pada da menjaju suštinu Vojvodine kao celine i njen identitet. Ipak, postavlja se pitanje da li je to baš tako?

Ruma - nedostaje zastava Vojvodine, tradicionalna zastava Vojvodine je već izložena
Ruma – nedostaje zastava Vojvodine, tradicionalna zastava Vojvodine je već izložena

Kako i kad treba da budu izložene zastave

Trenutno imamo situaciju da je u nekim opštinama u Vojvodini skinuta zastava Vojvodine (ona iz 2003. koju mnogi nazivaju i “Čankova zastava”) i umesto nje je postavljena (nova) tradicionalna zastava. Ovo je u direktnoj suprotnosti sa članom 4. Pokrajinske odluke koji kaže da se ove dve zastave postavljaju uporedo sa zastavom Republike Srbije na svim zgradama pokrajinske administracije i organa lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine. Dakle, ne jedna ili druga, nego zajedno i nikako drugačije!

Treba imati u vidu da je rok za sprovođenje ove odluke šest meseci od stupanja na snagu, što znači mart 2017. godine, i zato čudi ova brzina u “sprovođenju” odluke, kada se zna da su opštinske administracije poslovično spore.

Irig - nedostaje zastava Vojvodine, tradicionalna zastava Vojvodine je već izložena
Irig – nedostaje zastava Vojvodine, tradicionalna zastava Vojvodine je već izložena

Kako stoje zastave na vojvođanskim gradskim kućama i opštinskim zgradama

Ovo sve navodi na zaključak da su pojedine opštinske vlasti požurile da skinu njima tako mrsku zastavu Vojvodine i što pre postave tradicionalnu zastavu “severne srpske pokrajine” kako su je nazivali dok su još bili radikali, a i sada im se omakne po koji put.

bela-crkva-zastave
Bela Crkva – nema zastave Vojvodine, tradicionalna zastava Vojvodine je već izložena

Ono što su trebali da urade, kako bi sve bilo u skladu sa Odlukom i Uputstvom, je da na svojim zgradama dodaju postolje za još jedan jarbol i na njega postave tradicionalnu zastavu, a nikako da skidaju već postojeću zastavu Vojvodine jer time krše zakon i da sve to urade najkasnije za šest meseci – znači negde u proleće 2017.godine.

Alibunar - nema ni jednu vojvođansku zastavu
Alibunar – nema ni jednu vojvođansku zastavu

Pokret Dosta je bilo zalaže se za dosledno poštovanje važećih zakona u svim situacijama i na svim nivoima, odnosno za poštovanje pravnog poretka, jer se jedino tako može ostvariti stvarna vladavina prava u Srbiji. Poslanici Pokreta Dosta je bilo su bili uzdržani tokom izglasavanja Pokrajinske skupštinske odluke o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola Autonomne pokrajine Vojvodine, ali će je poštovati, jer tako nalaže pravna država. Pozivamo vladajuće većine u Pokrajini i opštinama da učine isto i dosledno sprovedu izglasanu Odluku donetu na institiranje iste te vladajuće većine.

Pokrajinski odbor pokreta Dosta je bilo

Oznake

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar