Војводина Коментар Скупштина

Најчуднија математика у новијој српској историји

Посланици у Народној скупштини Републике Србије, као и гледаоци директног ТВ преноса, крајем октобра, имали су прилику да чују излагања премијера Вучића и министра Вулина, и дивну прилику да „провере“ своје знање из математике, односно још прецизније из процентног рачуна!

Škola math-1500720_1280
Нажалост, нико од присутних посланика није реаговао на њихово презентовање података о незапослености у Србији, који су благо речено били у колизији. Постоји сигурно више различитих разлога за нереаговање. Посланици владајуће већине толико поверење и љубав гаје према свом вођи, да више верују његовим речима него своме знању из математике. Док су опозициони посланици, пре свих посланици ДЈБ, на најбруталнији начин, захваљујући хаосу који влада у Скупштини, а који у доброј мери генеришу председница и њени заменици непоштовањем Пословнка и пристрасним вођењем седнице, потпуно онемогућени да дођу до речи, јер су им стално искључени микрофони!

Прво је премијер, познат по томе што често, истичући успехе актуелне владе, користи термин „у новијој српској историји“, говорећи о незапослености рекао да је „пре њих“ незапосленост била 26%, а да је данас, након свих ових година „њихове владавине“ на нивоу од око 16%. Да би потврдио премијерово излагање, министар Вулин је целу ту причу поткрепио са следећим бројкама: наследили смо око 750.000 незапослених, а данас их је око 680.000. Не желим да будем злонамеран, али било би врло интересантно да нам је министар презентовао и страначку структуру ових 70.000 новозапослених, мада је свим образованим и самомислећим људима и без тог податка (признања) – све јасно! Дакле, нема потребе трошити време и енергију на истраживање страначке структуре новозапослених, сви смо сведоци да су партократија и непотизам достигли врхунац под овом влашћу, тако да је апсолутно неспорно да су управо партократија и непотизам – само један, од мноштва негативних сегмената, који полако, али сигурно урушавају наше друштво (привреду, здравство, културу, образовање…)!

А сада мало математике, пропорције и процената. Ако је истина да је проценат незапослености био 26, као што рече премијер и да је то било 750.000 људи на евиденцији Националне службе за запошљавање, као што рече (потврди) министар, онда је смањење тог процента на свега 16, веома значајно смањење, смањење за чак 38,5%. Да је то истина, тј. да је проценат незапослених смањен са 26 на свега 16%, то би онда значило да је у апсолутним бројевима са почетних 750.000, број незапослених смањен за 38,5%, тако да би данас било свега око 461.000 људи на евиденцији Националне службе за запошљавање! Нажалост то није истина, премијер се нешто прерачунао, чак је и министар Вулин био много егзактнији од њега, када је рекао да је тренутно око 680.000 незапослених, а што је чак за 219.000 људи више у односу на бројку од 461.000! Не желећи да живим у неизвесности и незнању, погледао сам на сајту НБС податке о броју запослених и броју незапослених лица, последњи расположиви податак за број запослених лица је за јул 2016. године (1.935.000), а последњи евидентирани податак за број незапослених лица за август 2016. године је 692.000!

Наравно, не можемо очекивати да сви посланици у Народној скупштини Републике Србије буду солидни математичари, али мислим да сви грађани Србије могу не само очекивати, већ са пуним правом могу и захтевати, да се у свим државним институцијама, а поготово у Скупштини Републике Србије, ради у складу са демократским принципима, цивилизовано, достојанствено и транспарентно.

Тек када се у Скупштини Србије стекну услови да честити, некомпромитовани и стручни људи (посланици) буду у прилици да у демократској и фер атмосфери, без добацивања и безскрупулозног одузимања речи од стране председавајућих, презентују своје конструктивне идеје, сугестије и примедбе, моћи ћемо да се надамо бољитку. У супротном, све док влада овакав галиматијас у Народној скупштини Републике Србије, где владајућа већина некритички, без размишљања и без било каве конструктивне дискусије прихвата све што каже и предложи премијер и његови министри, тешко да се Србија може надати привредном, културном, моралном или било којем другом просперитету.

Драгољуб Јовичић
в.д. координатора ДЈБ за ГО Нови Сад

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар