Saopštenje Skupština

Maja Gojković beži od pitanja poslanika DJB

Pokret Dosta je bilo postavio je 18. oktobra poslaničko pitanje predsednici Skupštine o rasporedu za sedenje u sali za plenum, tačnije kada će biti doneta odluka o konačnom rasporedu. Iako je predsednica po članu 287. stav 4 Poslovnika bila dužna da na pitanje odgovori pismeno u roku od dve nedelje, ona to nije uradila iz nepoštovanja prema skupštinskim pravilima i poslanicima.

DJB je četvrta poslanička grupa po snazi i pripadaju joj mesta u prvim redovima. Dosadašnjim pravilima o sedenju velikim poslaničkim grupama i pozicije i opozicije uvek su dodeljivani prvi redovi. Po privremenom rasporedu u prvim redovima su sada male poslaničke grupe poput LDP, LSV, Marjan Rističević, SDPS Rasima Ljajića. Poslanici Dosta je bilo od samog konstituisanja Skupštine zahtevaju da im se dodele mesta koja im po jačini poslaničke grupe pripadaju. To svakako nisu mesta u gornjem ćošku sale. Zahtevamo mesta kojima bi mogla da priđe i naša poslanica koja koristi invalidska kolica.

Jasno je da Maja Gojković ne vodi Skupštinu samostalno, već samo sprovodi naloge premijera koji na svaki način izbegava suočavanje sa Sašom Radulovićem. Zato se Raduloviću ne dozvoljavaju pitanja u Skupštini i zato je cela poslanička grupa DJB smeštena u ćošak sale, a jedina poslanica u invalidskim kolicima u “magareću klupu”, zato beži od tv duela. Danas smo Maji Gojković postavili pitanje zašto je prekršila Poslovnik i nije odgovorila na pitanje DJB.

U Skupštini vladaju dvostruki standardi. Pitali smo predsednicu zašto je poslaniku SNS Martinoviću dozvoljeno da čak 28 puta zloupotrebi javljanje po Poslovniku da bi mimo dnevnog reda vređao poslanike Dosta je bilo, a poslaniku NS Živkoviću nije dozvoljeno da iznese istinitu, kritičku ocenu predsednicinog rada? Zašto je Živković, zbog izrečene istine kažnjen, a Martinović, za uvrede nije? Zašto je poslaniku SNS Atlagiću dozvoljeno da mimo dnevnog reda i teme iznova čita isti govor o Vučiću i Proti Mateji, a poslanik SDS Đurišić kažnjen kada je, sasvim opravdano, protestovao zbog uskraćivanja prava na repliku?

U Skupštini Srbije je mnogo toga privremeno, selektivno i neregularno jer Maja Gojković misli da će tako najlakše manipulisati poslanicima, a sve po naredbi premijera. Ni pet meseci od konstituisanja Skupštine nije dogovoren godišnji plan rada koji bi, po članu 28, predsednica morala da donese posle konsultacija na Kolegijumu i dostavi ga poslanicima.

Stalno kršenje Poslovnika kada je u pitanju opozicija, a posebno Pokret Dosta je bilo, unosi haos u Skupštinu i predstavlja jednu od osnovnih taktika kojom se Gojkovićeva služi da bi manipulisala pravilima i podredila parlament dnevnim interesima rejtinga premijera. To je degradiranje Skupštine i vređanje poslanika i građana koji su za njih glasali.

Zahtevamo da se prestane sa ovakvom samovoljom u uvredljivim ponašanjem i da Skupština zauzme mesto koje joj po Ustavu pripada, da prestane da bude otirač za premijera i da se dosledno primene pravila rada. Sumnjamo da Skupština može da postane uvažena institucija dok je vodi Maja Gojković.

DJB Mladi

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Da bi se uradila prva stvar (uvođenje reda), neophodno je uraditi mnogo NULTIH stvari. Jedna od njih je navesti Skupštinu da poštuje pravila i radi svoj posao. Nastavite na insistiranju, poštujem.