Преносимо Скупштина

Недеља парламентаризма обележена у Крагујевцу

Преносимо вам извештај Блица о догађају са народним послаником Ненадом Божићем у оквиру Недеље парламентаризма.


Грађани Крагујевца разговарали су са народним послаником, у оквиру програма “Рома центра” који се зове “Отворена врата за грађане и грађанке” чији је циљ да се успостави сарадња између грађана у Шумадији и народних посланика, којих има укупно осам.

nenad-bozic

– Ово је недеља парламентаризма. Једном месечно треба да примају грађане, а поред тога са сваким од посланика је циљ да се направи трибина са сваким послаником. Цео пројекат треба да се заврши тако што ће један број грађана обићи Скупштину Србије, и видети како рад посланика изгледа уживо – каже Славољуб Ђорђевић из НВО “Рома центар”.

Ненад Божић, посланик испред странке Доста је било, је први који се одазвао акцији, која треба да се заврши до краја године. Он је вечерас разговарао са грађанима, “уз кафицу”, у опуштеној атмосфери.

-Посланик сам први пут, у новом сазиву парламента. Одазвао сам се позиву “Рома центра”, јер знам да посланици немају времена за директан контакт са грађанима, каже Божић, који је иначе дипломирани машински инжењер.

– Обавезе посланика су велике, и у Београду сам због тога недељно три до четири дана. Мало је времена за конкретно виђање са грађанима, већина информација се сазнаје преко друштвених мређа. За проблеме грађана сазнајем на путу до продавнице и назад… И то је драгоцено, али је потребно више – каже Ненад Божић.

Један од грађана који су дошли да разговарају са послаником је Бојан Стојановић.

– Ја сам некада радио у “Застави”, остао сам без посла као технолошки вишак. Са отпремнином сам отворио тезгу, на којој радим са женом. Имам троје деце, ћерка ми је завршила факултет, информатику. Нема посла. Хтео сам да скренем пажњу да треба да се врати систем који важио за време Тита, да послодавци морају да приме на рад одређени проценат Ромске популације. Сада тога нема. Тражили су да нам деца уче школе, а и када смо то испунили, опет нема посла – каже Бојан Стојановић.

Наредни састанак грађана и посланика ће бити одржан у Тополи, са Драганом Јовановићем, наредне недеље.

Извор: Блиц