Саопштењe Скупштина

Опозиција из протеста напустила Скупштину

По први пут опозиција је наступила уједињено у Скупштини и из протеста напустила заседање јер је председница Скупштине укинула посланичка питања четвртком и није дозволила посланицима да рекламирају повреду Пословника. Саша Радуловић је најавио нове потезе којима ћемо се борити против самовоље и силовања Скупштине.

skupstina

Скупштинску салу данас су из протеста напустили посланици СРС, ДЈБ, ДС, Двери, СДС, ЛСВ. Потпуно је неприхватљиво да се у Скупштини примењују различити аршини за опозиционе посланике и представнике владајуће већине, да се допуштају бруталне увреде опозиционара, а опозицији стално држи искључен микрофон. Председница и потпредседник Скупштине омогућавају посланицима СНС да злоупотребљавају институт амандмана и причају о чему год хоће, а углавном износе бруталне неистине о опозиционим посланицима.

Покрет Доста је било припрема низ мера које ће, у Скупштини и у институцијама ван Скупштине, покренути механизме за заштиту Скупштине.

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Jasno je da ne postoji dijalog, argumentovana i civilizovana rasprava, već potpuno suprotno – međusobno nadgornjavanje optužbama.
  Javni prostor postaje plen koji dele političke partije, a svaka uzima po komad nadajući se da će dopreti do šireg kruga javnosti.
  Bez obzira na to ko je vlast, a ko opozicija, uviđa se isti obrazac. Sa stanovišta vlasti, svi koji misle suprotno od njih su izdajice i protiv svoje države, a to je priča koja nas prati od prvih višestranačkih izbora. Stranke se međusobno optužuju, ali nijedna ne odgovora na optužbu, nego daje odgovore sa kontraoptužbom. Dakle, na delu je klasična zamena teza.”
  “Poplava” stranačkih saopštenja na medijskoj sceni dovela je, osim banalizovanja javne rasprave, do zatiranja kritičkog mišljenja nebitnim stvarima. Umesto da su informisani o stvarnim problemima iz svoje sredine, građani dobijaju informacije o tome šta rade Šule, nekrunisani kralj stečaja Radule, Đuka Moler ili pak Zoki Bunda.
  “Srbija je i dalje u pretpolitičkom dobu, koje uvek kalkuliše politiku koja je groteskna, a ako je manje groteskna onda je bar zabavna i služi za zamajavanje širokih narodnih masa. U pitanju je predstava u kojoj sve partije učestvuju, ali naravno neko ima veću neko manju ulogu. Ne bave se problemima koji su bitni za život građana”Dok se Srpska napredna stranka i Demokratska stranka uglavnom bave jedna drugom, pokret “Dosta je bilo” je po pravilu usmeren isključivo protiv naprednjačke politike, dok Pokret socijalista staje u odbranu naprednjaka i napada DJB. U takvoj igri bitno je da su jezička sredstva što upečatljivija.
  To je primetno ako stvari posmatramo iz konteksta opozicije, onih koji sada ne odlučuju, onda vidimo da se tu radi o samopromociji.
  Uz takvu politiku pitanje, da li su političari postali tabloidni zbog “stručne” literature koju konzumiraju svaki dan ili da bi se više približili narodnim masama – ostaje otvoreno.

  • @ Aleksa
   Navedite mi šta je ovde suvušno.
   Nešto sublimisati ili jasnije redukovati gubi na kvalitetu.
   Zamislite RAT i MIT sublimisati. Našta bi to ličilo?:-)
   E sad jezgrovito struktuisan tekst zamara, onoga ko neće da misli.
   Moj savet Vam je:
   Najbolje moje kometare preskočite.
   Oni stvarno teraju na promišljanje.
   P:S:
   Pojam sublimisati ste neadekvatno upotrebili.
   Pozdrav Aco

  • Vilogorski nikako ne propusti prliku da dok ko bajagi kritikuje vladajuću većinu još više iskritikuje opoziciju za nešto što ona ne može a promeni 🙂

  • @ŠumadinacKg
   Шчумадинац, браво! Добро примећујеш. Онај ко се бави политиком а не уме да решава проблеме се назива ДИЛЕТАНТ.
   Поздрв Шумединац теби и мојој дивној Шумедији!

 • Ovo je dobar potez. Bez obzira na političke razlike opozicija mora uvek jedinstveno delovati u zaštiti demokratskih principa i vladavine prava. Samo na taj način će svaka od stranaka opozicije imati šanse da se bori za vrednosti kojima se rukovodi. Koliko će mere koje predložite pokrenuti mehanizme za zaštitu skupštine je, obzirom na ponašanje vladajuće većine, problematično ali će bar učiniti da problemi postanu vidljiviji u javnosti a svakako će pokrenuti intenzivniju diskusiju o ovom ozbiljnom problemu.

  • Hmmm, Čedica možda i nije baš prava opozicija mada ima još jedan takav ali on je izašao sa ostalima. Doduše taj drugi se možda naljutio što je onemogućen da postavi dogovorena pitanja.

 • Svaki put kad bez osnova na sednici parlamenta budete onemogućeni da iznesete svoje stavove, treba da zakažete kzn u prostorijama parlamenta i o svojim stavovima obavestite javnost. Napuštanje sednice bez obaveštavanja javnosti je pucanje u sopstvenu nogu.

 • Svaki put kad poslanicima opozicije rade to što su juče radili, pa i svih ovih dana, isklućivanje mikrofona ili izgovaranje poznate rečenice NEMATE PRAVO (na repliku, na ukazivanje povrede poslovnika itd) treba demonstrativno, uz pljesak, napustiti skupštinsku salu. I, verujem, stići će do koga treba da stigne. Do EU zvaničnika koji ih HVALE !!! Takvo poniženje poslanika nije vidjeno, odavno – ne ovde, nego nigde na svetu (Možda u Severnoj Koreji, ali toj “demokratiji” ne težimo). Poslovnik je loš, ali oni se ni tog lošeg ne pridržavaju, ni 10%, Ustav je loš, ali se i njega ne drže u mnooooogo slučajeva. Ta drskost i bezočnost se NE SME DOPUSTITI.

 • Pozdrav Svima
  – Vec vise od pola godine, nas DJB veoma aktivno deluje, (na raznim “terenima”) po mnogim pitanjima. Od pisma evropskim i svetskim zvanicnicima oko Trepce do pijace na Vracaru.
  – Sitna neslaganja komentatora oko “nekih pitanja” nisu nesto sto urusava DJB. (Poseta ili ne seminaru novim poslanicima, odgovaranje ili ne Studiju B, “negodovanje” oko podrske Paradi, itd.)
  – Mislim da sam sve odbornike DJB slusao, i niko nije “omanuo”. Molba – zabrana gospodina Mihajlovica Martinovicu, oko izvrtanja njegovog izlaganja! Prosto ne verujem da se nesto tako moze ponoviti u takvom kvalitetu. Tako pristojna molba da kolega po obrazovanju to ne radi.
  -Strasna je cinjenica da je tek 2016te gpdine, postalo prirodno da se “politicki” neistomisljenici, mogu i moraju sloziti oko principa koji nemaju veze sa politikom stranke, vec sa Pravom ili Poslovnikom npr. Ponovo sam zakljucio da “politika” ne postoji, nego principi koje postavis kao osnovne ili vaznije.
  – Ne nadjoh na “skupstinskom kanalu” zajednicku konferenciju za stampu Boska Obradovica i naseg Sase. Ima li toga negde?
  – Ocigledno je vec od sredine Aprila da vise stranaka pocinje da istice principe koje je DJB pretstavio, formulisao (naravno nije izmislio): transparentnost, stetnost subvencija, … Po meni je upravo to dobro. Lose bi bilo kada bi samo DJB bio usamljen u insistiranju na principima.
  -Naravno da sam i ja zgtanut bahatoscu “vladajuce vecine”, ali umesto zgrazavanja, napisah moje vidjenje trenutne situacije.
  Pozdrav Svima od jednog Zike

 • Predlog opoziciji: Kad god se Maja Gojković ponaša bahato, samo je pred kamerama podsetite o njenim zakulisnim radnjama u Novom Sadu. Posle kratke pauze, koju će sigurno uzeti, biće manja od makovog zrna.