Војводина Државна управа Саопштењe

52 милиона динара на часну реч

Одржана је седница Покрајинске изборне комисије. Тема је била усвајање одлуке о износу који је преостао након спровођења избора и који треба да се врати у републички буџет. По информацији коју су чланови ПИК-а добили, ради се о износу од 52 милиона динара. По документацији коју су чланови Покрајинске изборне комисије имали пред собом, може да се ради о 52 милиона, а и не мора да буде тако.

Чланови Покрајинске изборне комисије нису могли да стекну увид у разлику између средстава које је ПИК имао на располагању и спецификације утрошених износа које је ПИК евидентирао, зато што спецификације утрошеног у опште није било на столу. Оно што су чланови ПИК-а могли да ураде је да поверују предлагачу одлуке на реч, или да му не поверују.

Овако је изгледао финансијски преглед који су нам дали:

pik-povrat-sredstava

Инсистирала сам да се извештај о утрошеним сумама достави, како би се математика сложила. Захтевала сам транспарентност, која је један од основних стубова политике покрета Доста је било. Гласало се о мом предлогу и било је нерешено – четири гласа за, четири против и један уздржан. Мој предлог да се најпре погледа извештај о трошковима није усвојен!

Затим се гласало о враћању поменута 52 милиона у републички буџет и гласала сам против. Ипак, представници осталих странака су били у већини и одлука о поменута 52 милиона је донета без икаквог доказног материјала који би поткрепио тврдњу да се стварно ради о тој суми.

Нећемо да дозволимо шамарање милионима. Увек ћемо захтевати разлагање што већег броја ставки на јасне подизносе. Никад нећемо гласати за нешто што није транспарентно. Транспарентност је основни лек против корупције, јер све оно што мора званично да се објави је тешко доступно злоупотреби. Неодговорност и корупција воле „мрачне ћошкове“, тј. новчане суме које се нетранспарентно троше. Зато је циљ чланова покрета Доста је било да у транспарентне токове уведу што је могуће више буџетског новца. Не можемо да тврдимо да је у ПИК-у дошло до ненаменског трошења дела средстава намењеног спровођењу избора, али због недостатка прецизног извештаја о трошењима не можемо да тврдимо ни да није!

Ни за ових, ни за било којих других пар десетина милиона динара иза којих стоји само нечија часна реч, нећемо гласати.

представница покрета Доста је било
У Покрајинској изборној комисији
Ивана Глушац

skupstina-vojvodine

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар