Vojvodina Državna uprava Saopštenje

52 miliona dinara na časnu reč

Održana je sednica Pokrajinske izborne komisije. Tema je bila usvajanje odluke o iznosu koji je preostao nakon sprovođenja izbora i koji treba da se vrati u republički budžet. Po informaciji koju su članovi PIK-a dobili, radi se o iznosu od 52 miliona dinara. Po dokumentaciji koju su članovi Pokrajinske izborne komisije imali pred sobom, može da se radi o 52 miliona, a i ne mora da bude tako.

Članovi Pokrajinske izborne komisije nisu mogli da steknu uvid u razliku između sredstava koje je PIK imao na raspolaganju i specifikacije utrošenih iznosa koje je PIK evidentirao, zato što specifikacije utrošenog u opšte nije bilo na stolu. Ono što su članovi PIK-a mogli da urade je da poveruju predlagaču odluke na reč, ili da mu ne poveruju.

Ovako je izgledao finansijski pregled koji su nam dali:

pik-povrat-sredstava

Insistirala sam da se izveštaj o utrošenim sumama dostavi, kako bi se matematika složila. Zahtevala sam transparentnost, koja je jedan od osnovnih stubova politike pokreta Dosta je bilo. Glasalo se o mom predlogu i bilo je nerešeno – četiri glasa za, četiri protiv i jedan uzdržan. Moj predlog da se najpre pogleda izveštaj o troškovima nije usvojen!

Zatim se glasalo o vraćanju pomenuta 52 miliona u republički budžet i glasala sam protiv. Ipak, predstavnici ostalih stranaka su bili u većini i odluka o pomenuta 52 miliona je doneta bez ikakvog dokaznog materijala koji bi potkrepio tvrdnju da se stvarno radi o toj sumi.

Nećemo da dozvolimo šamaranje milionima. Uvek ćemo zahtevati razlaganje što većeg broja stavki na jasne podiznose. Nikad nećemo glasati za nešto što nije transparentno. Transparentnost je osnovni lek protiv korupcije, jer sve ono što mora zvanično da se objavi je teško dostupno zloupotrebi. Neodgovornost i korupcija vole „mračne ćoškove“, tj. novčane sume koje se netransparentno troše. Zato je cilj članova pokreta Dosta je bilo da u transparentne tokove uvedu što je moguće više budžetskog novca. Ne možemo da tvrdimo da je u PIK-u došlo do nenamenskog trošenja dela sredstava namenjenog sprovođenju izbora, ali zbog nedostatka preciznog izveštaja o trošenjima ne možemo da tvrdimo ni da nije!

Ni za ovih, ni za bilo kojih drugih par desetina miliona dinara iza kojih stoji samo nečija časna reč, nećemo glasati.

predstavnica pokreta Dosta je bilo
U Pokrajinskoj izbornoj komisiji
Ivana Glušac

skupstina-vojvodine

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar