Скупштина

Татјана Мацура: Скупштина скраћује расправу о насиљу над женама

Посланици владајуће већине спремају се да обједине скупштинску расправу о Закону о спречавању насиља у породици са неспојивим законима који се тичу криминала у привреди. Тиме се скраћује време за расправу о новом, веома важном закону који је одавно требало донети. Посланица ДЈБ Татјана Мацура захтевала је на седници Одбора за људска права да се Закону о спречавању насиља у породици посвети дужна пажња.

tatjana-macura

Мацура је питала председника одбора Меху Омеровића за разлоге скраћивања расправе о Закону о насиљу над женама. Одговор је био да се жури јер је 25. новембра заказана коференција поводом Међународног дана борбе против насиља над женама.

– Никако ми није јасно зашто је председник Одбора за људска права тражио обједињавање закона који се тичу кривичних дела у привреди са Законом о спречавању насиља у породици. Како је могуће да се скупштинска расправа о овако важној теми скраћује због обједињавања неспојивих закона, са образложењем да се жури јер је 25. новембра заказана коференција. За жртве и жене које су преминуле због насиља у породици то није објашњење. Истанбулска конвенција која се бави спречавањем насиља над женама је ратификована 2013. године. Шта је чекало и где је било Министарство правде од 2013. до данас? – питала је Мацура.

Погледајте део расправе на Одбору за људска права