Ауторски текст Скупштина

Насилници у "сузама"

Претходне недеље је насиље које посланичка група ”Доста је било” доживљава у Скупштини достигло врхунац. Да иронија буде већа, једна од тачака на дневном реду био је Закон о спречавању насиља у породици.

ana-stevanovic

Откако смо ушли у Скупштину свакодневно смо доживљавали увреде, понижења, добацивања и злонамерна тумачења бројних ситуација, али од прошле недеље насиље је у два наврата кулминирало. Доживели смо да нам два пута посланици владајуће коалиције препрече пут и не дозволе излазак из сале. Појашњења ради, у Скупштини не постоје ”наши” и ”њихови” излази и улази. Свако има право да улази и излази где хоће и они који само тренутно имају већину, заборављају да немају баш никаво право да нама ограничавају пут и условљавају нас куда ћемо проћи.

Поменуте догађаје пратиле су бројне познате технике манипулације које су иначе, случајно или не, готово истоветне с оним којима се служе насилници. Како је подударност запањујућа, изнећу једну од кључних карактеристика остављајући коначан закључак читаоцима.

Кад насилник не може да контролише жртву, тада ће учинити све што је у његовој моћи како би контролисао мишљење и ставове других трудећи се да је дискредитује. Циљ је да жртву прикаже као луду/неуравнотежену/непристојну итд. јер тиме оправдава своје насиље, а жртву дискредитује. Ово објашњава и поплаву текстова и ТВ прилога у коме управо они који месецима чине насиље над нама, цинично оптужују ДЈБ за недолично понашање. Наши гласачи су пристојни људи који се гнушају простачког и примитивног понашања. Владајућа већина се зато посветила да нас управо таквима представи.

Како постижу ову контролу? Контролишу  већину медија у којима се може чути искључиво њихова верзија приче. Основно правило објективног и истинитог извештавање јесте да се чују обе стране. И поред лажи које долазе од владајуће већине, нас је ретко који медији саслушао. Због чега – мислим да је јасно. Тада би се прича насилнка распала у парампарчад.

Насилници непогрешиво пласирају само последицу и туђу реакцију. У сваком поступку и догађају увек постоје узрок и последица, акција и реакција. Они који чине насиље изврнуће само последицу и користиће реакцију онако како њима одговара. Наша реакција на непрестано искључивање микрофона у Скупштини чиме смо онемогућени да било шта кажемо, да реагујемо на увреде, да укажемо на гажење достојанства Скупштине јесу наши аплаузи. То је пристојна реакција културних људи. Насилник је РЕАКЦИЈУ користио како би представио да ми, тобоже, ометамо рад Парламента, свесно избегавајући да помене УЗРОКЕ који су ту реакцију и изазвали. Ту спадају и могућности председавајућих да у свој микрофон изговоре шта год желе па чак и да изговоре најбруталније и најсрамније лажи попут тога да је неко од наших посланика пљунуо или опсовао.

Техника манипулације која следи након тога јесте упорно, неуморно и непрестано понављање ове лажи водећи се геслом да ”хиљаду пута поновљена лаж постаје истина”. Конкретно у овој причи с ”пљувањем и псовањем” недостаје кључан доказ – снимак. Уколико неко још има икаквих сумњи, требало би да се запита где су снимци тих догађаја? Да ли ико може да верује да их владајућа већина и даље не би искористила да они заиста постоје? Поред шест камера које непрестано покривају дешавања у Скупштини и мобилних телефона које има сваки посланик, може ли ико да поверује да баш ниједна није снимила ништа од тога, и да се они не би емитовали хиљаду пута дневно у медијима које контролише и злоупотребљава власт?

Како смо свесни да ће манипулација бити још више (уколико је то икако могуће) и у наредним текстовима ћемо се бавити указивањем на технике које насилници користе како би друге представили управо онаквима какви они сами јесу. Чак и када тврде да су читав викенд провели у сузама.

др Ана Стевановић
народна посланица
чланица покрета “Доста је било”, Нови Београд

Др Ана Стевановић

Др Ана Стевановић

Матурирала у Петој београдској гимназији. Дипломирала 2008. године менaџмент и продукцију у позоришту, рaдију и култури нa Фaкултету дрaмских уметности, у Беогрaду. Докторирaлa нa теми психологије менaџментa и лидерствa, оргaнизaционих иновaцијa устaновa културе и психологије креaтивности на истом факултету.

Од 2004. године aктивно учествује у оргaнизaцији истaкнутих културних догaђaјa, а понaјвише се бaвилa комуникaционим стрaтегијaмa и односимa с јaвношћу сaрaђујући сa нaјвећим филмским фестивaлимa у земљи. Као један од најбољих студената билa је стипендистa Министaрствa просвете и нaуке РС, Скупшине Грaдa Беогрaдa, Републичког зaводa зa рaзвој нaучног и уметничког подмлaткa, Еуробaнке ЕФГ и Влaде Републике Грчке нa Аристотеловом Универзитету у Солуну.

Објaвилa око петнaест нaучних рaдовa у домaћим и међунaродним нaучним чaсописимa у којимa је истрaживaлa теме попут медијске цензуре и етике медијa, психологије лидерствa и комуникaционих стрaтегијa. Преко 13 годинa у облaсти културе и уметности нa позицији менaџер зa комуникaције.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Znam ko je citav vikend proveo u suzama. Ta ista persona je ipak danas izjavila da nece podneti ostavku jer bi to bilo “bezanje pred nasiljem”. Ponekad se pitam cuju li oni sebe dok pricaju. Inace ponasanje persone koja place vikendom u toku sednice, a pogotovo kada je imala svoj monolog na kraju sednice, govori da se radi o veoma nestabilnoj osobi kojoj je potrebna strucnija pomoc u smiislu mentalnog zdravlja. Tolika kolicina besmisla na jrdnom mestu i kod jednog lica koje sredi na celu parlamenta je zabrinjavajuca. Cak su i poslanici pozicije zacutali videvsi valjda da se nesto cudno desava. Poslanicima DJB zelim svaku srecu i tonu nerava da izdrze ovu torturu.

  • Tačno, onaj monolog na kraju sednice je zaista za stručno razmatranje, ali bez šale. Od svega mi se urezala rečenica “ne umem brzo da pričam, da trtljam, da mislim da je količina reči koja se izgovori u stvari suština.”.

  • Dragi Boško, hvala Vam veliko na podršci. Živci su nam utrenirani 🙂
   Verujemo da sreća prati hrabre i iskrene. U ovome smo svim srcem.
   Prijatno veče!

  • Dragi Lazare, hvala Vam na podršci i raduje me što ste prepoznali napu iskrenost. Borimo se svim silama i nemamo nameru da odustajemo jer pre svega volimo ovu zemlju i želimo da od nje napravimo zemlju u kojoj se lepo živi i radi. Budite nam podrška kao i do sada.
   Svako dobro!

 • Ana mi koji vas pratimo ne nasedamo na ovakva navođenja i podmetanja ali problem je u ostatku javnosti koji ne prati pomno dešavanja u i oko skupštine a njihovi glasovi su nam neophodni za kritičnu većinu koja bi izgurala promene. Medijiska mašinerija A.V. je toliko moćna da čak i N1 televizija koja predstavlja kakvo takvo utočište objektivnog izveštavanja je u emisiji “7 na N1” je nepostojeću psovku prema poslaniku Marjanu Rističeviću koristi kao činjenicu u daljem toku emisije i kaže “može li skupština u kojoj su psovke i provokacije postale pravilo ..” pa ih povezuje sa ekcesom prilikom provokacija izazvanih tokom pokušaja predstavljanja izveštaja evropske komisije od strane SRS “moći da ugosti Majkla Devenporta…” . pa povezuje tj.stavlja u isti koš M.Rističevića i DJB rečenicom “ovako se završio sukob u skupštini, ponovo glavni akteri M.Rističević i njegove kolege iz pokreta DJB”. Kako Pink i Studio B izveštavaju o ovom incidentu ne smem ni da zamislim. Ne znam kako se boriti protiv ove pošasti draga Ana?????!!!!!!

  • Dragi Aleksa,
   svesni ste i sami medijske blokade i manipulacije, zato bih Vas zamolila da ono što sami uviđate o nama podelite s ljudima s kojima ste bliski. Mi ostajemo dosledni svojim vrednostima i principima, a upravo zahvaljujući njima smo dobili glasove na prethodnim izborima. Istinski verujem da previše ničega jednostavno mora da pukne. Pošast ne može trajati večno jer ne počiva na zdravim temeljima, nego na interesu. Mi se borimo kulturom, pristojnošću i istinom. To je jedini i potpuno častan način. I znam da ćemo uspeti.
   Svako dobro!

 • Mislim da se pokret dosta je bilo bas ne snalazi u ovoj situaciji i svi lice jedni na druge.Covek koji nezna ko je ko ne vidi veliku razliku .Uspeli su da vas uvuku u njihovu igru Meni je jako zao ali nailazim na ljude koji su glasali za nas ali posle svega vidjenog ne odobravaju ovo sto se dogadja Neznam kako ali mora da se nadje drugi nacin da im se parira Mora da se metodi pokazivanja vrednosti promene jel ce ljudi prestati da vam veruju

  • Dragi Dragiša,
   razlika između nas je ogromna. Mi reagujemo kulturno na prostakluke i primitivizam. To ne može biti isto. Pozvala bih Vas da pogledate još jednom snimke koje smo objavili iz Skupštine i da uporedite. Mi nikad nećemo biti kao oni preko puta. Verujemo u pristojnost i kulturu.
   Pozdravljam Vas.

 • Svaki normalan gradjanin koji gleda skupstinu, je na vasoj strani Ana Stevanovic.
  Mogu oni da lazu i da izmisljaju, mogu tako vodjene skupstine da nazivaju i radom, mogu da uzivaju u svom primitivizmu, ali nece moci vecno.
  Nikom nije gorelo do zore……

  Zasto vam ne daju rec? Pa veoma im je nezgodno kada Sasa prica o berzi, jer je on strucnjak. Oni koji donose zakone o berzi ne zele cuti strucnjaka. Jer se onda nebi moglo ubaciti u sam vrh institucije, nestrucnjaka. Sta ce im strucnjak sa moralom? On ce im reci kako se vise lopovluk na berzi nebi mogao sprovesti. Jeli to njima u interesu? Odgovor znamo veoma dobro, zar ne?

  Licne karte preduzeca koje je SR uveo. Od kojih se odustalo. Zasto? Da bi dalje kompanije u vlasnistvu drzave mogle praviti silne gubitke, da bi se i dalje mogao uglavljivati u svaki posao nestrucan i skup privatnik, a prijatelj direktora drzavnog preduzeca. A kojeg je Vucic postavio.
  Pa zapitajte te Risticevice i Martinovice i Maje po poslovniku kada ne prestaju da vade rec Stecajni Upravnik iz usta, ko je ta preduzeca doveo do stecaja? Da li Stecajni Upravnik, ili direktor koga je Vucic postavio. I kome je Vucic zagarantovao, da nepostojanjem licnih karata, nece biti kontrolisan.
  Cak i da nema kradje (a ima je vise nego ikada u sto smo se i sami uvereli), nesposoban partijski managment radi uzurbano na tome, da sva ta preduzeca jednom stignu do stecajnog upravnika. Kada gradjani vise ne budu placali za javasluk, nesposobnost i neznanje Vucicevih managera.

  Nema predaje Ana, – gradjani sve vise u vama prepoznaju jedinu stvarnu opoziciju u skupstini.

  • Hvala Vam na podršci i komentaru. I jedna molba – sve što ste ovde podelili sa nama, podelite i sa svojim prijateljima / kolegama / rođacima. Kako su nam mediji potpuno zatvoreni, deljenje naše poruke jeste ključno. Unapred Vam se zahvaljujem u svoje ime i u ime kolega poslanika. Svako dobro!

 • Nasilnik br 1 je danas izjavio sledeće:”Značajno manji porez na plate
  Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom najavljenog sniženja poreza i doprinosa na zarade, da je ideja da se oni spuste za 20, odnosno 25 odsto, kako bi doprineli većem zapošljavanju i ekonomskom rastu. “Gledamo da spustimo poreze i doprinose na plate u značajnoj meri, za 20-25 odsto, da bismo išli eventualno na 50 odsto od ukupnog iznosa poreza i doprinosa. Time bismo doprineli zapošljavanju, izvukli jedan deo radnika iz crne u belu zonu, što je za Vladu vidljivo, kako bismo naplaćivali porez”, rekao je Vučić za televiziju Prva. On je objasnio da bi to bio dodatni podsticaj za ekonomski rast, koji bi bio potpomognut većim platama i penzijama. ”
  Zvuči poznato?

  • Ma nema od toga ništa, to je prevara kao i sve ostalo. Razlika između Radulovića i Vučića je da je onaj prvi pravi a onaj drugi lažni. Radulović bi rasteretio privredu. Vučić neće sigurno. Ko mu je smetao da to učini 2012? a 2016? On jeste ima dugačak vrat kao žirafa ali ne baš tako dugačak. Vučić samo ima dugačak jezik za lažna obećanja. Nema od toga ništa. Sam partokratski sistem je u suprotnosti sa rasterećenjem privrede.
   Sutra će izjaviti da će otpustiti partokratiju i botove. Hoćete li mu poverovati?
   Nemojte verovati Vučiću ni kada kaže da je zemlja okrugla!

  • Poštovana gospođo ili gospođice Ana. Možda je zgodno da ovde navedem jedan primer koji ilustruje moć medija i mrak koga potencira. Naime pre izbora zatekao sam se u selu iz koga potičem. Tokom posete se dosta i družim sa ljudima koji tamo žive i njihov interes je veliki da saznaju šta se dešava u Srbiji i kako se živi u drugim sredinama ili državama! Pritisnuti i instrumentalizovani stalnim i jedinim dostupnim TV programima Pinka, Heppy, pa i RTS a i njihovim informativnim programima, posebno rijalitijima, ti vredni i pošteni ljudi deluju vrlo agresivno na dobronamerna upozorenja, da nije sve onako kako im pričaju o blagostanju koje stiže za koji dan, mesec, godinu ili još bolje, za nekoliko godina. Mora se biti vrlo oprezan u komunikaciji sa tim osiromašenim ljudima koje su ubedili, a to je stara stvar koliko i politika, da je opozicija ta koja koči napredak Srbije! Jednom od tih suseda sam za probu na lap topu pustio predizborni nastup g. Radulovića gde je on objašnjavao program DJB za nastupajuće izbore 2016 g. “ZA OVOGA ĆU DA GLASAM”, kao iz topa je graknuo sused, relativno mlad čovek, “KO JE OVAJ?”. Njegova zabezeknutost je potrajala neko vreme kao da ne veruje ni ušima ni očima a na licu si mogao da mu pročitaš i zapitanost, pa zar je moguće da ima i ovakvih političara sa jasnim jezikom i programom kao što ovaj čovek priča? Dali je glasao ili ne za DJB ne znam, nisam bio više tamo a nije moje da ih propitujem. Ovom pričom sam samo hteo da ilustrujem mrkli medijski mrak u Srbiji i zašto danas naprednjaci čine sve kako bi ukaljali DJB i vas poslanike. Istina ne sme da dođe do naroda. Nije narod ni glup ni lud da ne može da vidi šta je dobro a šta loše. Ali ako mu poturate samo mućkove navikne se da je svežiji mućak bolji od onog starijeg. Katastrofa!

 • Da li se skupstina redovno prenosi na televiziji ili se to sledeci dan samo preko neta moze gledati?Ako je ovo drugo,koja je onda svrha sedeti u skupstini kada to stariji ljudi ne mogu videti,a njih ima najvise,skoro 2 miliona penzionera.

 • Samo da se prava opozicija dogovori o zajednickom predsednickom kandidatu. Koji ce morati da razbije medijsku crnu zavesu i izglasa nepoverenje vladi i raspise u normaljim uslovima parlamentarne izbore. Sporo jeste ali bolje cekati 6 msc nego jos 3,5 godina tiranije. Anu za predsednika!

  • Vi ste izgleda nepopravljiv optimista. Opozicije ukupno ima 20 % u Parlamentu. Od toga prave opozicije 16. Oni nikako ne mogu izglasati nepoverenje vladi. 6 meseci je vec proslo i potpuno je neverovatno i iracionalno ocekivati da ce se to dogoditi u narednih 6 meseci. Jedini nacin da se ovaj stetocinski rezim ukloni sa vlasti je da “srecni” narod izadje na ulicu i otera ga. Za to postoji puno objektivnih razloga. Ipak ne postoji kvant naroda koji bi to obavio. Socijalna situacija je preteska. Zivi se mnogo gore nego ranije. Grci su i za mnogo manje zuluma skidali Vladu. Srbima medjutim Pink i Informer namecu misljenje (razni atentati, zavere, drzavni udari…rast kao u Kemackoj, kosmodromi, kandidati za Nobela…). A za to vreme u senci tiho se odliva supstanca 70000 godisnje), institucije se uzurpiraju, sistemi u slobodnom padu. Izgleda da nam sledi ne 3,5 vec 35 godina tiranije. Nazalost DJB sam vrlo malo moze da ucini, oni pokusavaju da javno kritikuju u skupstini ali tamo su predmet nasilnickog i bahatog i nevaspitanog i glupog i…ponasanja i izivljavanja SNS primitivaca i njihovih stelita. U medijima DJB nema ili ima veoma malo prostora. 75% funkcionalno nepismenih kojima stavove uliva Pink i drugi “mediji” nema cak nikakvu sansu da se opismeni da se probudi i shvati da je opljackano.
   Vrhunac cinizma je jucerasnja NAJAVA (nista drugo Vucic i ne radi do najavljuje) smanjenja poreza. To se svakako nece dogoditi. Istorija nas tome uci. Koji je diktator ikada smanjio poreze? Diktator mora necim da plati svoje “partijske vojnike”. Vucic mora da plati i armiju botova. Prezaduzio je zemlju. Jos malo pa mu niko kredite davati nece. Svoju “armiju” on mora da plati. Cime? Porezi su vec previsoki, privrede visokoakumulativne nema. Realno je ocekivati da porezi i doprinosi ne samo da nece biti smanjeni vec ce biti i povecani srazmerno povecanju partokratskog aparata. Slicno je uradio nakon izbora 2012 tvrdivsi da penzije i plate hoce da poveca a potom ih je smanjio. Slico je bilo i sa pretplatom, cenamaporezima…
   Jednoga dana kada budete setali kejom i videli da Sva, Dunav…Vasa reka TECE UZVODNO PRI TOME SE GREJUCI to ce biti siguran znak da je Vucic smanjio poreze i doprinose.
   Jedina nada za Srbiju je da Ivo Andric (neko sa Nobelom u dzepu kao nesporni autoritet) ustane iz groba i bude protivkandidat na predsednickim izborima i srusi ovu manipulacijsku tiraniju Vucica. Koja je verovatnoca da se to dogodi prosudite sami.

 • ДЈБ је парламентарна странка са највише образованих људи, и јако је тешко обрзованој особи да поднесе (како они кажу) “шибицарске” методе понижавања, провоцирања, вређања и чега не све још. Само ова реч говори о каквој је необразованој и некултурној странци, а да не говоримо о њиховом комплетном вокабулару. Људи, па они су пресвучени радикали! Треба се сетити шта су радили 90-их година прошлог века када је власт чинила СПС, ЈУЛ и СРС. И шта је г. премијер тада говорио и какви су били закони о информисању. Непослушни медији су кажањавани немилосрдно. Иницијатор таквог закона био је управо г. Вучић. Вук (тј. Вучић) длаку мења, али ћуд никако.
  Морате издржати достојанствено, и не дозволити да вас истерају из такта. Проћи ће потпуно исто као демократска власт или као г-ђа Клинтон на председничким изборима коју је широм подржавао г. Вучић током изборне кампање. Зашто? “Зато што сам најпаметнији” (његове речи приликом гостовања на РТС-у у вези подршке г-ђи Клинтон)! Колико је паметан, показали су амерички избори. И још нешто, њега нико не мрзи. Само му се указује на његово и његових следбеника понашање.

 • Kako se boriti protiv siledžija a ne potezati silu?
  Sa tim problemom sam se susreo pre 10-15 godina, doduše u drugoj formi od ove koju sada imamo pred sobom. Ipak zakoni prirode su univerzalni. Mnogi od Vas su primetili da u svojim komentarima često potežem najfundamentalnije zakone prirode (zakone termodinamike i druge). To nije slučajno. Ajnštajn je jednom rekao:”Kada vidite jednačinu u Physical rview od pola metra, zaboravite je, nije ispravna – priroda nije tako komplikovana. I zaista Pol Atkins je napisao knjigu “4 zakona koja vladaju Kosmosom”. Priroda je jednosavna i zakoni su unoverzalni.
  Elem susreo sam se tokom školovanja sina sa jednim bahatim, lošim, izvitoperenim obrazovnim sistemom. Nastavnici NEPLAĆENI, PONIŽENI, nezadovoljni dolaze od kuće nezainteresovano predaju, forsiraju bubanje, nastoje da i deci zgade ono što je njima gadno – život. Tako predaju zelene zadatke a na kontrolnim daju crvene ne bi li podelili što više jedinica. Oni misle da je to važno ali kao kolateralna šteta oni ubijaju deci volju da uče.
  Kako se suprotstaviti tome i ne dozvoliti da ti upropaste dete. Očigledno roditelj mora da preuzme inicijativu. Tako sam uradio upravo to. Nisam prepustio obrazovanje svog deteta njima već sam radio sam. U OŠ pored propisanih koristio sam srednjoškolske knjige postepeno dižući nivo znanja i zainteresovanost. U Gimnaziji sam prešao na fakultetske. Na faksu je prešao na strane knjige i članke.
  Rezultat pogađate u OŠ 1. na državnom, u prve 2 godine Gimnazije 1. na državnom. 2. godina gimnazije 1. na međunarodnoj olimpijadi. Onda je u 3. gimnazije prešao na naučne konferencije za odrasle. u 4. dobio je već poziv na ime. Naravno na fakultetu na konferencijama najjačeg ranga gde redovni profesori imaju postere on je imao 2 oralne prezentacije. Sada ima ime u nauci. DAKLE MOŽE SE POPETI I U ORBITU “IZ NIČEGA” svojim trudom i radom.
  Ja sam radio na razvoju svog deteta. DJB ima 7 miliona “dece” željne znanja i saznanja (boljeg života). MORA SE RADITI SVAKOGA DANA NA TOJ DECI I OTKRIVATI REALAN SVET – drugačiji od onog iracionalnog. Komentator Makarije, koga ne vidim ovde više nakon mog odsustva sa ovih strana neprekidno je ponavljao: “Moramo imati volju da radimo (kako reče) u bazi.”.
  Ja sam sada ponovio njegove reči na malo drugačiji i konkretniji način. Koristeći kratke logičke iskaze i izvodeći kratke i jasne, nedvosmislene zaključke treba “ogaditi” stvarnost što znači otvoriti oči kojima će građani videti prazan novčanik. Onda će podrška MMF i EU malo značii. Primer:

  Rast je 3% ==> trebalo bi da mi je novčanik puniji. Moj novčanik je prazan ==> nema rasta 3%.
  Otvaraju se fabrike ==> trebalo bi da imam posao. Ja nemam posao==> fabrike su šarena laža.
  Vučić: Penzije i plate su nikad veće. Moja penzija je manja.
  Jeo sam šunku a sad jedem pasulj.Živim li bolje?
  Ovakvim kratkim nastupima lupa se šamar hipnotisanima. Tu botovi više ne pomažu jer građanin ne gleda minuse i dislajkove već čita JAKO KRATAK BOLAN TEKST.
  Internet je Vaše oružje kojem Vučić neće moći da parira. Sada to radi botovima zatrpavajući komentare. Nas 200 000 koji smo glasali za DJB ako svakoga dana uloži malo napora da sa 2-3 kratke rečenice razobliči laži može postići više nego 100 poslanika u parlamentu.
  Koliko nezadovoljstvo znači najbolje su osetili Milošević, Koštunica i Tadić.
  Isto će proći i Vučić.
  Dakle ja sam se suprotstavio očajnom obrazovnom sistemu i njegovoj bahatosti učeći svoje dete (decu zapravo jer isto radim i sa ćerkom) DJB (svi mi) treba da “nauči” hipnotisane građane i oslika im stvarnost kakva jeste time se suprotstavivši Vučićevi press konferencijama i Pinkovima.
  Treba gledati da se ostavljaju kratki, logički komentari NA SVIM DOSTUPNIM MEDIJIMA. uključujući i Informer. Znate šta radite, bez nerviranja i bez zanimanja za rezultat ukucajte par rečenica tako da budu kratke i jasne.
  Ova borba neće biti ROVOVSKA (Maraton) već BLITZKRIEG.

  • Za slučaj da neko nije shvatio – postoje dva načina:
   1. Suprotstaviti se siledžiji silom
   2. Suprotstaviti se siledžiji otrežnjujući narod koji će onda sam po sebi probuđen i osvešćen sam srušiti siledžiju.

   Po meni ovaj drugi način je brži i delotvorniji. Narodu koji je na apsolutnoj nuli -273 u zero poin energy state kratkim logičkim konstrukcijama uliti kinetičku energiju (podići temperaturu) pa kad krene ekspanzija – oduvaće Vučića i naprednjake.

   Arhimed kaže:”Dajte mi oslonac i dovoljno dugačku polugu i pomeriću svet.”

   Eto vam poluge! Narod kome otvorite oči će biti poluga ( I BATINA) koja će da pomeri svet.

  • Hvale vredan komentar g. Immobil, sadrzajan i kosntruktivan. Jedina stvar koju treba istaci jeste i da otreznjenje naroda pored rada na terenu i interneta mora ici i preko mass medija koji su i dalje glavni kanal informisanja vecine populacije a nama su tu sva vrata zatvorena. Treba biti svestan ovoga i truditi se jos jache. LP

 • Ana, velika pohvala za vas i vase ucestvovanje nakon svih obaveza ovde sa nama na forumu. Direktna demokratija na delu. Bicemo sve jaci sto smo istrajniji. Dosta je bilo totalitarne, korumpirane i nemoralne srednjovekovne Srbije, vreme je za organizovanu, slobodnu, gradjansku Srbiju 21-og veka. LP

 • Odlična analiza sa filigrantskom preciznošću.
  Jedno pitanje za DJB: trudim se, ali ne razumem zašto je G-đa Macura burno reagovala na izlaganje G-đe Obradović kada je retorički pozvala žrtve nasilja u Skupštini da ustanu. Zar nije mogla nakon toga da reklamira povredu poslovnika i da se izbegne konfliktna situacija?