Војводина Државна управа Саопштењe

Нови Сад: Републичка изборна комисија дугује новац контролорима

Републичка изборна комисија дугује новац контролорима Покрета “Доста је било” још од дана избора. Проблемима са исплатом накнада члановима проширених бирачких одбора тзв. „контролорима“ из редова покрета Доста је било у Новом Саду, ни након 7 месеци након избора се не назире крај.

nis-izbori

Наиме, исплате не врши покрет Доста је било, већ се оне врше директно контролорима са рачуна Републичке изборне комисије на рачун контролора који су на бирачким местима радили на дан избора. Због ове чињенице, која је сад другачија од праксе ранијих година, имали смо честе конфликтне ситуације када су контролори којима Републичка изборна комисија дугује новац, за неизвршене исплате директно окривили нас, покрет „Доста је било“.

Први проблеми примећени су крајем маја када је из градске управе на питање када ће бити исплате, (подсећамо након прошлих избора су накнаде уплаћене након 2 недеље), добијен је одговор да уплате касне због споре процедуре провере бирачких спискова и њихових чланова. Наиме, речено нам је да се о списковима за територију читавог града и покрајине баве само две особе. Након тога почела је исплата без неког унапред одређеног редоследа, да се у јулу добилиа информација да је део ’котролора’ који је до тада исплаћен прошао кроз процедуру, а да за остатак морамо да се обратимо Републичкој изборној комисији у Београду јер је обустављен трансфер средстава са Републике на ниво Града.

Притом не постоји евиденција који су контролори добили накнаде, а који нису. Тада сазнајемо да је списак чланова бирачких одбора који је требао бити прослеђен из Скупштине града у Управу за трезор након избора прослеђен али је у међувремену волшебно „нестао“ тј. да се не може са сигурношћу утврдити који су чланови исплаћени, а који нису.

Покрет ДЈБ је преузео мере и крајем јула обавестио своје контролоре да се јаве у Управу за трезор са потврдом да су били чланови бирачких одбора и да ће им након тога накнада бити уплаћена. Међутим пре пар дана смо обавештени да одређен број чланова још није добио накнаде за рад на изборима. У новосадској канцеларији Управе за трезор су нас обавестили да су исплате готове и да се за све даље информације обратимо Министарству финансија у Београд.
Покрет Доста је било ће и даље пратити шта се дешава по питању права контролора на накнаду за рад. Залажемо се за одговорност државних службеника и мерење њихових резултата. Увођење реда у јавни сектор је једна од наших главних политика и зато смо 15. новембра послали Захтев за информацију од јавног значаја у Управу за трезор, да нам пошаљу списак свих чланова свих бирачких места у Новом Саду како би се коначно утврдило број чланова који нису добили накнаду, и како би коначно проблем са накнадама контролора покушали да приведемо крају.

Захваљујемо се свим нашим контролорима на стрпљењу и разумевању.

Александар Попадић,
Члан покрета Доста је било,
Одборник у скупштини Града Новог Сад

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар