Ауторски текст Правосуђе

Судска батина

Никола Петровић, кум Александра Вучића и директор Електромрежа Србије, тужио је за клевету невладину организацију Центар за евроатлантске студије и директорку Јелену Милић због саопштења у коме се брани право новинара да критички пишу о власти, а посебно право истраживања корупције које је спровео БИРН. Добио је пресуду у веома брзом поступку који се водио пред Вишим и Апелационом суду у Београду. ЦЕАС и Јелена Милић ће морати да куму Петровићу плате 150.000 динара за претрпљену бол.

palata-pravde

Правни је преседан да се доноси пресуда за клевету изнету у саопштењу једне невладине организације. Ово је први пут да власт на прилично очигледан начин користи суд да би казнио неистомишљенике и критичаре. До сада је суд злоупотребљаван да би се спречавала истрага и кажњавали представници власти. Сада се прешло на нови ниво и то у једном веома занимљивом случају – репресивног понашања и претњи невладиној организацији и, посредно, новинарима.

Пресуда за клевету донета је за саопштење у коме се оштро критикује гушење слободе медија, вређање и претње новинарима БИРН-а који се баве истраживањем пљачки у јавним набакама, намештеним тендерима и државним погодбама. У саопштењу се премијер упозорава да не сме неконтролисано да искаљује свој бес према новинарима и виче “Тим лажовима реците да су опет лагали” због тога што су истраживали послове његовог кума.

Суд је клеветом прогласио следећу реченицу: “Немојмо се заваравати, овако безочну Вучићеву реакцију према целој ЕУ није изазвало ништа друго до спомињање сукоба интереса и других мутних радњи у којима је БИРН ухватио Вучићевог блиског сарадника Николу Петровића.”

До сада није процесуирана ниједна тужба или покренут поступак против премијера, његових кумова и блиских сарадника. Саша Радуловић је пре скоро две године поднео тужбу против Александра Вучића за клевету и суд још није смогао снаге да му тужбу уручи, а по тужби Николе Петровића су два суда пресудила у року од годину ипо дана. Такође, премијерови медији који служе као ударна песница режима и на којима почива власт Александра Вучића, редовно се пред судовима ослобађају од тужби за клевету.

Суд има очигледне дупле стандарде и то је недозвољиво. Још је опасније што ова пресуда неодољиво подсећа на деведесете када су драконским казнама у хитним поступцима медији гушени због критичког писања. Да ли је овом пресудом и новчаним кажњавањем ЦЕАС-а послата порука да се враћамо у време када су судови служили за кажњавање критичара, а није се ни постављало питање процесуирања представника власти?

У целом случају са кажњавањем ЦЕАС-а узнемирава и податак да је на један чудан начин у све уплетено и Више јавно тужилаштво које је експресно истраживало саопштење ЦЕАС-а. Није јасно шта је ту имало да се истражује, али поводом саопштења које је емитовано 11. јануара 2015. године, Тужилаштво је саслушање обавило 28. јануара 2015. године. Тужилаштво седам месеци од случаја Савамала ништа није предузело, али је у случају критике премијера било више него ефикасно у поступању према невладиној организацији.

Независност суда и тужилаштва озбиљно је дискредитована још једном јер су њихови поступци очигледни инструменти у застрашивању и кажњавању које власт сад већ отворено примењује.

Драгиња Лукин
чланица покрета Доста је било, Београд

Прилог
Саопштење ЦЕАС-а: Ко се у ствари служи лицемерјем, лажима и прогоном оних који слободно мисле?

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Nikola Petrović sin Energoprojektovog inžinjera koji je nekada otišao da radi na EP gradilišta van Srbije. Čovek je ulagao u minihidroelektrane, finansirajući projekte od para sa Devičanskih ostrva. Na sajtu za bornu protiv korupcije se mogla i videti imovinska karta na kojoj je pisalo da je vlasnik jednog dela akcija takvog privatnog preduzeća. Urednik lista Pravda kad je Vučić preko njega iznosio razne optužbe na račun svojih političkih protivnika.
    Ostalo možete pročitati i sami, kako je čovek brzo napredovao do direktora jedne državne agencije…

  • Vi konstatujete:”Nezavisnost suda i tužilaštva ozbiljno je diskreditovana još jednom”. Ipak ne može biti diskreditovan sud koji nema akreditaciju kod građana! Postoji li iko ko veruje u nezavisnost sudstva u Srbiji?
    Strategija DJB se pokazala neuspešnom jer nema oslonca ni u jednoj instituciji jer su sve do jedne urušene. Jedini način da se stvari izmene je:
    1. Probuditi gladan narod – pokazati mu da je gladan i žedan preveden preko vode.
    2. Probuđen i osvešćen narod prevaren i gladan je poluga i batina mnogo jača od jeftino kupljenog sudstva kome niko ne veruje. Ta batina kad opali na izborima Vučić će da leti kao loptica za golf.
    Apelujem na sve članove i simpatizere DJB da svojim malim trudom – par kratkih i jezgovitih komentara preplave svaku ili što više tema /članaka na SVIM medijima. Emigraciji predlažem da ostavljaju komentare na jeziku zemlje u kojoj borave. To će skrenuti pažnju novinara i staviti im do znanja da je naša mladost u emigraciji itekako jaka sila patriotski nastrojena koja mari za svoju zemlju i svoje roditellje koji su ostali.
    Kad osvane 100 komentara na svakoj temi od čega 20-30 na engleskom, nemačkom, francuskom (sa srpskim prevodom) TO NE MOŽE DA NE UPADNE U OČI. Komentari treba da budu bukvalno konstatacije u rečenicu-2ili 3.
    DJB simpatizeri! Trenutak je, proleće je blizu. Probudimo ove otromboljene uspavane ljude!
    Kad Vučić kaže rast 3% Vi kažite kod mene u Nemačkoj je plata 10 x veća! Kad kaže MMF pohvalio Vi kažite Nas u nemačkoj ne hvali MMF – mi smo MMF…Kratko i jasno razobličujte laži! Pokažite to upadljivije još na engleskom, nemačkom, holandskom… Dižimo buku. Budimo ljude, ne dajmo mira ovim prevarantima prostačkim iz SNSa.

    • bravo za komentar. vrlo interesantno. nadam se da ljudi iz djb citaju i analiziraju ovo. evo ja se javljam za prevode na spanski i portugalski. ima da gori latinska amerika! idemoooooo

  • Било би упутно да проверите пре објављивања битне чињенице о предмету. Немогуће је да се суди ЦЕАС-у и Јелени Милић за кривично дело клевете, из једноставног разлога што наведено кривично дело не постоји у правном систему Србије још од 2014. године. Може бити да је ипак кривично дело увреде у питању.

  • Vucic je gotov. Ako je istina da je podrska DJBu otisla na 20-25% kako podpredsednik tvrdi onda je pitanje samo vremena kada ce ga pustiti niz vodu. Velika su ocekivanja naroda i mnooogooo nade se polaze u DJB kao jedino svetlo na kraju tunela. Nadam se samo da necemo Dramosera zameniti novim Dinkicem