Војводина Саопштењe

Кикинда: СНС је владајућа странка, или биро за запошљавање?

На свима доступном сајту наше локалне власти у Кикинди може се прочитати ко су одборници у градском парламенту и на којим радним местима су запослени. Интересантан податак је да запослени одборници владајуће већине своју месечну зараду остварују у јавним предузећима или локалним установама које контролише СНС, уз одступање у пар случајева када су одборници пензионери, или су радно ангажовани у институцијама које нису градске, али су тамо нашли место такође “преко политике”. Тако нпр. три посланика су запослена у новооснованом ЈП „Кикинда“, по један у ЈП „Аутопревоз“ и ЈП „Топлана“, по један у Народном музеју, Културном центру, СЦ „Језеро“ итд… Када се погледа стручна спрема ових лица нејасно је по ком основу је на рад у Спортском центру “Језеро” примљен у радни однос прехамбени техничар, а менаџер агроекономије запослен у ЈП „Кикинда“, када се та предузећа не баве делатностима ни приближно сродним прехрамбеној, нити пољопривредној. Ово су само неки од примера како владајућа већина удомљава своје страначке кадрове не водећи рачуна о интересу грађана да јавна предузећа успешно послују, а за шта је стручност кадрова темељ. Линк: Прочитајте ко су одборници и где раде

kikinda-trg-sa-gradskom-kucom
Данас, кад питате младе незапослене људе како је најлакше доћи до посла они ће Вам сви одговорити: “..УЂИ У СНС…“ Уједно вам неће као одговор дати ни једну реченицу о потребној стручној спреми, радном искуству, одговорном раду, вредноћи…

Пракса страначког запошљавања није нова и није је установио СНС. Она већ дуго траје. Једна од последица ове праксе у случају одборника је да одборници нису независни људи и да гласање и одлучивање у Скупштини неће заснивати на својим ставовима, сопственом виђењу праведног и доброг за грађане Кикинде, зато што им је посао (елементарна егзистенција) директно повезан са странком у којој су. Њихова слобода је тиме ограничена. Тако се ствара гласачка машинерија која ће изгласати било шта у тренутном интересу странке и зато пракса страначког кадрирања/запошљавања МОРА ДА ПРЕСТАНЕ.

Покрет Доста је било се залаже за укидање партијског запошљавања. Настојимо да створимо друштво у којем ће нас водити најбољи, а не владајућим странкама најподобнији људи. Ефикасност јавног сектора директно зависи од избора кадрова и страначки кључ сигурно није исправан критеријум. Конкурси и транспарентно запошљавање по реалним и ненамештеним систематизацијама радних места су основа за стварање града у којем сва наша деца имају једнаке шансе да напредују и запошљавају се. Систем јавног сектора који фаворизује уске страначке кругове је управо оно што је довело до неефикасне државе, неодговорног односа службеника ка грађанима и исељавања најбољих из земље, док они који се у страначким токовима добро сналазе заузимају њихова места.

Доста је било страначке контроле јавног сектора!
Одбор покрета Доста је било у Кикинди

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Interesuje me kako ce se sa tim boriti DJB kada dodje na vlast? Pretpostavimo da napravite vecinu sa nekoliko stranaka koje nakon toga krenu u partijsko zaposljavanje (imajuci u vidiu da ste jedina nova politicka snaga i da koalicioni partnera mora biti neka od stranka koja je vec “osetila vlast” i ponovo pocne da se ponasa onako kako je to radila nekad) i time ucrscuje svoju poziciju u koaliciji? Jednostavno je kada su u pitanju znacajnije funkcije, tipa direktor poreske uprave, predsednik Komisije za hartije od vrednosti i slicno, jednostavno se raspise konkurs i najbolji bude izabran, ali kako rangirati cistacice u javnim preduzecima ili npr.radnike u nekoj novoj firmi koja se otvori, posto znamo da se i u privatnim kompanijama (Fijat, Jura) dolazi partijskom knjizicom?