Vojvodina Saopštenje

Kikinda: SNS je vladajuća stranka, ili biro za zapošljavanje?

Na svima dostupnom sajtu naše lokalne vlasti u Kikindi može se pročitati ko su odbornici u gradskom parlamentu i na kojim radnim mestima su zaposleni. Interesantan podatak je da zaposleni odbornici vladajuće većine svoju mesečnu zaradu ostvaruju u javnim preduzećima ili lokalnim ustanovama koje kontroliše SNS, uz odstupanje u par slučajeva kada su odbornici penzioneri, ili su radno angažovani u institucijama koje nisu gradske, ali su tamo našli mesto takođe “preko politike”. Tako npr. tri poslanika su zaposlena u novoosnovanom JP „Kikinda“, po jedan u JP „Autoprevoz“ i JP „Toplana“, po jedan u Narodnom muzeju, Kulturnom centru, SC „Jezero“ itd… Kada se pogleda stručna sprema ovih lica nejasno je po kom osnovu je na rad u Sportskom centru “Jezero” primljen u radni odnos prehambeni tehničar, a menadžer agroekonomije zaposlen u JP „Kikinda“, kada se ta preduzeća ne bave delatnostima ni približno srodnim prehrambenoj, niti poljoprivrednoj. Ovo su samo neki od primera kako vladajuća većina udomljava svoje stranačke kadrove ne vodeći računa o interesu građana da javna preduzeća uspešno posluju, a za šta je stručnost kadrova temelj. Link: Pročitajte ko su odbornici i gde rade

kikinda-trg-sa-gradskom-kucom
Danas, kad pitate mlade nezaposlene ljude kako je najlakše doći do posla oni će Vam svi odgovoriti: “..UĐI U SNS…“ Ujedno vam neće kao odgovor dati ni jednu rečenicu o potrebnoj stručnoj spremi, radnom iskustvu, odgovornom radu, vrednoći…

Praksa stranačkog zapošljavanja nije nova i nije je ustanovio SNS. Ona već dugo traje. Jedna od posledica ove prakse u slučaju odbornika je da odbornici nisu nezavisni ljudi i da glasanje i odlučivanje u Skupštini neće zasnivati na svojim stavovima, sopstvenom viđenju pravednog i dobrog za građane Kikinde, zato što im je posao (elementarna egzistencija) direktno povezan sa strankom u kojoj su. Njihova sloboda je time ograničena. Tako se stvara glasačka mašinerija koja će izglasati bilo šta u trenutnom interesu stranke i zato praksa stranačkog kadriranja/zapošljavanja MORA DA PRESTANE.

Pokret Dosta je bilo se zalaže za ukidanje partijskog zapošljavanja. Nastojimo da stvorimo društvo u kojem će nas voditi najbolji, a ne vladajućim strankama najpodobniji ljudi. Efikasnost javnog sektora direktno zavisi od izbora kadrova i stranački ključ sigurno nije ispravan kriterijum. Konkursi i transparentno zapošljavanje po realnim i nenameštenim sistematizacijama radnih mesta su osnova za stvaranje grada u kojem sva naša deca imaju jednake šanse da napreduju i zapošljavaju se. Sistem javnog sektora koji favorizuje uske stranačke krugove je upravo ono što je dovelo do neefikasne države, neodgovornog odnosa službenika ka građanima i iseljavanja najboljih iz zemlje, dok oni koji se u stranačkim tokovima dobro snalaze zauzimaju njihova mesta.

Dosta je bilo stranačke kontrole javnog sektora!
Odbor pokreta Dosta je bilo u Kikindi

DJB Vojvodina

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Interesuje me kako ce se sa tim boriti DJB kada dodje na vlast? Pretpostavimo da napravite vecinu sa nekoliko stranaka koje nakon toga krenu u partijsko zaposljavanje (imajuci u vidiu da ste jedina nova politicka snaga i da koalicioni partnera mora biti neka od stranka koja je vec “osetila vlast” i ponovo pocne da se ponasa onako kako je to radila nekad) i time ucrscuje svoju poziciju u koaliciji? Jednostavno je kada su u pitanju znacajnije funkcije, tipa direktor poreske uprave, predsednik Komisije za hartije od vrednosti i slicno, jednostavno se raspise konkurs i najbolji bude izabran, ali kako rangirati cistacice u javnim preduzecima ili npr.radnike u nekoj novoj firmi koja se otvori, posto znamo da se i u privatnim kompanijama (Fijat, Jura) dolazi partijskom knjizicom?