Саопштењe Скупштина

Опозиција заказује седницу за разрешење Александра Мартиновића

Шест чланова Административног одбора из опозиције поднело је данас захтев да се у понедељак закаже седница овог одбора са само једном тачком дневног реда – разрешење Александра Мартиновића са места председника. На захтев трећине посланика, од укупног броја чланова Административног одбора којих је 17, председник одбора је дужан да закаже седницу, а у случају његовог одсуства то може урадити и потпредседник. Захтев су поднели посланици СРС, ДЈБ, ДС, СДС и ЛСВ.

skupstina

Александар Мартиновић је посланицима на јучерашњој седници одузео право на расправу и спречио опозиционе посланике да говоре иако су се пријавили у складу са Пословником, а након тога је износио неистине о тобожњем неправилном пријављивању. На седници одбора је без икакве расправе усвојен буџет Скупштине који ће у наредној години бити већи за 400 милиона. Такође су без икакве расправе одређене казне посланицима за наводне прекршаје за које се не зна шта су.

После оваквог незаконитог, недемократског, антипарламентарног и самовољног понашања Александар Мартиновић није достојан и не може више бити председник Административног одбора. Мартиновић је деградирао Скупштину и увредио све грађане Србије. Очигледно је да оваква злоупотреба позиције председника Административног одбора није идеја самог Мартиновића, већ се ради о подстрекивању председника СНС-а Александра Вучића на ово дело.

ДЈБ је уочи ове спорне седнице већ Административном одбору поднео захтев за разрешење Алексaндра Мартиновића. Због бруталног кршења закона о Народној Скупштини ДЈБ ће поднети кривичну пријаву за злоупотребу службеног положаја против Александра Мартиновића и подстрекача – Александра Вучића и Маје Гојковић.

У складу са добром парламентарном праксом у земљама развијене демократије председник Административног одбора би требало да буде посланик  из опозиционе странке. Неопходно је да се Скупштини врати достојанство и да заузме место које јој по Уставу припада, уместо да буде поприште самовлашћа СНС-а, њиховог кршења правила и недоличног понашања. Оваква Скупштина, сведена на инструмент СНС, само је покриће за диктатуру.

Прилози
Захтев Александру Мартиновићу да закаже седницу Административног одбора

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Aleksandar Martinović degradira Skupštinu već onog momenta kada zakorači u nju jer mu tamo definitivno nije mesto. Dobra je inicijativa za njegovu smenu ali ne znam da li opozicija ima dovoljno glasova da se smena izglasa. Ako mislite da će neki poslanik iz interesne grupe da podrži smenu ljuto se varate pošto se neće usuditi da to uradi čak iako se slaže sa inicijativom. Možda bi i prošlo kada bi glasanje bilo tajno.

 • Ja mislim da bi bilo dobro da nam se obrati Sasa radulovic preko YT tribine bio bi dobro da ga cujemo mislim da nam sada vise treba da nam na tenane objasni kao i sta i da dobije pitanja, sta kzete na to ?

 • DJB-u je najveci problem sto jos uvek veruje da je u Srbiji demokratija tek tako ostvariva…
  Otpor je isuvise duboko ukorenjen u narodu. Ovaj cirkus od naseg drustvenog uredjenja koji traje 25 godina je materijalizacija toga.
  To naravno nije nasa priroda vec vekovi stvaranja i forsiranja takve psihologije obilno forsirana sa istoka u interesu samo tog istoka. Da bi se to izmenilo nije dovoljno uvoditi red vec korenito izmeniti sustinu politike koja se vodi u Srbiji. To je nazalost trenutno prilicno nezavisno od nas. Ovde je uticaj orjenta previse jak pre svega Rusije, Turske, u novije vereme i Kine. od kojih nase drustvo nema da preuzme ama bas nista. A zapad nikada nije imao interesa da ovde bude ozbiljno prisutan, to da hoce da nas pokori medjnarodni kapital, su na nasu zalost, samo propagandne lazi suprotne strane po principu drzte lopova.
  Imamo 4 ruske stranke a nijednu americku ili nemacku…

  • Мени се чини да овде у Србији јесте јак утицај Оријента, али да ту не спада утицај Русије, па ни данашње Турске, већ пре свега менталитета који се вековима развијао под утицајем тешког бремена због Османлијске власти… Најбоље описе тога даје Иво Андрић у својим делима. Ја бих истакао Андрићево дело Травничка хроника. Иво Андрић након Другог светског рата није више хтео да крочи у Босну, мислим, баш из тих разлога. Ескалације тог, под Османлијама насталог, менталитета и отпора томе, кулминирао је почетком ’90-их година XX века. Ми овде у Србији нећемо да ратовати, барем не оружјем и физички. Али зато остаје вербални и “ментални” рат који се најбоље види у понашању појединаца и група владајуће већине у Скупштини Србије. Нажалост, тај “рат” потенцијално вибрира у људима који су пријатељи, комшије, колеге у свакодневном животу (грађана). То је оно што називамо елементарним васпитањем, непристојним или пристојним понашањем, поштеним или непоштеним радом, “сналажењем” у тражењу послова и искоришћавању познаника, пријатеља, рођака, или насупрот томе, уважавањем свакога, макар по цену да зарадимо епитет “будале” која није искористила ситуацију или неку “згодну прилику”, итд.
   И тако, да не дужим. Потребна нам је промена изнутра. И свако од нас то зна – шта треба да ради. Треба само да се сети добрих савета родитеља и старијих, савете које су нам давали кад смо били мали. Или, пак, примери одраслих, као што је патријарх Павле, кога смо могли да видимо и слушамо кад смо били старији.
   Није то немогуће. Промена почиње од нас, у нашој глави.

  • Gorane, i te kako imamo američke stranke. Sve one koje se zalažu za ulazak u NATO su američke. SNS je prikrivena američka stranka, jer sprovodi američku politiku (po pitanju Kosova na primer). Ne znam otkud takav naivan (be želje da vređam) stav po pitanju krupnog kapitala. U njegovoj službi je i američka administracija. Pročitajte Ispovest ekonomskog ubice od Perkinsa. Srdačan pozdrav.

 • To je bio najsramotniji skupšinski događaj u poslednjih 50 godina. Ranije se ne sećam šta se događalo ali ovo je duboka sramota najnižih pobuda SNS-a. Sramotno ignorisanje svih parlamentarnih i demokratskih vrednosti. Čak ni MIlošević nije ovako dozvoljavao da se sprovodi parlamentarizam.

 • Александар Мартиновић је особа која је склона да најприземније вређа све оне који не припадају парламентарној већини, јер на тај начин покушава да се додвори Александру Вучићу. Тиме хоће да “опере своје грехе” из времена док је био у СРС-у док су други већ прешли у нову странку СНС.
  На жалост, ма колико било оправдан захтев за смену, тешко је да ће се у томе и успети јер је мала вероватноћа да ће било ко из владајуће већине подржати. Чак и ако би се неко из скупштинске већине интимно слагао с тим, он то не би смео јавно да покаже. Шта више, на основу снимка са седнице Административног одбора, стиче се утисак да ни сви чланови опозиције нису за смену. Најбољи пример је г. Чанак који се ни једног момента није успротивио начину вођења седнице, што је у најмању руку чудно!
  Али, у сваком случају вреди покушати и инсистирати на смени.