Војводина Саопштењe

Новосађани, изгубили смо један дечји вртић

Десето по реду заседање Скупштине Града Новог Сада је као једну од битних тема имало разматрање извештаја планираних и извршених расхода и издатака буџета града Новог Сада у периоду од јануара до септембра 2016. године.

Увидом у материјал могло би се анализирати много тога, али оно што привлачи пажњу читаоцу су увек велики износи трошења. За новчане казне и пенале по решењу судова у Буџету града Новог Сада су за 2016. годину планирано да се утроши 259 милиона динара, или 2,1 милиона евра! Готово сви буџетски корисници Градских управа Новог Сада имају планирана средства за новчане казне и пенале. Неки их имају у симболичном износу, а неки у врло великим износима.

Пажњу привлаче они највећи износи, а такав смо нашли код Предшколске установе „Радосно детињство“. На годишњем нивоу, за новчане казне и пенале по решењима судова за Радосно детињство планирана су средства у укупном износу од око 189 милиона динара, или око 1,5 милиона евра! За првих девет месеци ове године Радосно детињство је исплатило 90 милиона динара, или 0,7 милиона евра по казненим решењима судова.

Пошто су велике цифре тешке за разумевање, направимо следеће поређење. Наиме, у Панчеву је планирана изградња вртића за боравак стотину шездесеторо деце. Изградња овог објекта по процени кошта 140 милиона динара. Сада то упоредите са 259 милиона динара колико Град губи на казнама. Ово значи да смо у Новом Саду за тај новац могли да изградимо вртић за више од 160 малишана. Прочитајте више на  линку –  Текст о изградњи вртића у Панчеву

vrtic-playground-855703_1920

Према речима госпође Александре Радак, чланице Градског већа за буџет и финансије, у Предшколској установи „Радосно детињство“ средства за плаћање казни и пенала по решењима судова су за ову годину планирана, односно реализована у наведеним износима због изгубљених спорова по тужбама запослених за неисплаћене зараде са припадајућим каматама. Намећу се следећа питања:

1. Када су и да ли су онда обавезе пореза и доприноса плаћене?
2. Ако су средства из буџета града наменски пребачена на рачун Предшколске установе „Радосно детињство“ у сврху исплате зарада запослених, за шта очигледно нису утрошена, у које намене су она потрошена?!?
3. На бази свега претходно наведеног поставља се круцијално питање – питање одговорности. Дакле, ко је одговоран за ово ненаменско трошење буџетских средстава градјана и пореских обвезника града Новог Сада, а затим и за оволике казне које плаћамо?

Транспарентно, господо, прикажите резултате свога рада. Објавите имена особа које су одговорне за ово бахато расипање буџетских средстава на казне које Град није морао да плати и која су могла мудрије да се употребе. Да ли је плаћање казни резултат именовања страначки подобних и (не)стручних кадровских решења на челна места у свим градским структурама, или имате неко друго образложење?!? Штета је начињена, а кривца нема…….

Одборничка група покрета Доста је било је поставила питање о одговорности службеника ове установе.

Одборничка група покрета „Доста је било“
У Скупштини Града Новог Садa

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Bravo ljudi, samo napred! Odstampati i polepiti po autobuskim stanicama, ili jos bolje, mali plasticni stand na trgu sa natpisom “ko je prokockao vrtic i zbog cega?”, neka obican narod pridje i pita. Samo ovako, direktno, ljudima se mogu otvoriti oci. Kolike su to zloubotrebe bez ikakve kazne, dodje mi da razbijem telefon…