Београд Саопштењe

Вождовац: Неразумне одлуке

Трећа седница СО Вождовац одржана 18.11. обележена је директним нарушавањем демократије, бахатошћу и неразумевањем који је посао општинске власти.

vozdovac

Хуманитарна фондација за заштиту потрошача

Није довољно имати добре намере, потребно је да акције буду добро промишљене и у складу са надлежностима општине. На седници је донета одлука о оснивању фондације “Срце за Вождовац”. Не доводимо у питање да је ова организација основана са добром намером, али су наши одборници изразили сумњу у сврсхисходност њеног постојања јер тежимо изградњи система, а не ад хоц решавању проблема. Такође смо забринути да пословање ове фондације неће бити транспарентно и да ће довести до дуплирања функција.

У одлуци о оснивању ове организације у члану 4, наведено је да ће се бавити унапређењем образовања, промовисањем и популаризацијом културе, уметности и аматерског спорта, унапређењем положаја особа са инвалдитетом, бригом о младима, помоћи самохраним родитељима и старима, заштитом животне средине, заштитом потрошача и другим активностима. Поменуте области су већ у надлежности културних установа, одељења општине или не спадају у надлежност општине. На пример, установа културе “Шумице” за коју владајућа већина тврди да послује одлично (ове године град је покрио акумулирани губитак од 100 милиона динара и касније им доделио још 50 милиона за „срећан“ почетак пословања) бави се, између осталог, културом и аматерским спортом.

За део наведених ствари, општина би могла да распише конкурсе са јасним циљевима и критеријумима за сваки програм и да буде контролор, а не директан извршилац преко фондације. Предлог наших одборника да се, уколико већ постоје средства или се могу обезбедити, она упуте установама општине која се већ баве овим пословима, није наишао на одобравање. Није јасно зашто би општина оснивала фондацију која би се бавила заштитом потрошача. Сумњамо да је грешка настала као резултат немара преписивањењем члана из неког другог документа.

Један од главних аргумената владајуће коалиције је био да се никаква финансијска средства из општине не дају, иако у статуту јасно стоји да оснивачки улог износи 50 хиљада динара који обезбеђује ГО Вождовац (члан 5). Како су остали аргумени били неозбиљни, попут “дај боже да вама не затреба ова фондација” и “ви сте директно против деце”, били смо приморани да не подржимо ову идеју.

Уведена слава Јавног предузећа

На дневном реду је било и доношење статута ЈП „Пословни простор“ на који смо имали неколико примедби, али и похвалу уз одређену дозу резервисаности. Примедба се односи на члан 7 статута који регулише славу ЈП. С обзиром да је Србија секуларна држава статут ЈП не би требало да се бави овим питањем. У уставу Републике Србије стоји да су „црква и верске заједнице одвојене од државе“ и то треба поштовати. Ниједан јавни орган не траба да фаворизују одређену веру или верску заједницу, а овај члан управо то ради. Увођење славе у јавно предузеће сигурно нема никакве везе са успешним функционисањем предузећа. Након излагања наших аргумената били смо изложени бесмисленим оптужбама владајуће већине да смо против Србије и обичаја (није нам познат обичај да јавно предузеће има славу) поново без озбиљних аргумента, али се контра питање члана владајуће већине „Ко каже да је Србија секуларна држава“ посебно издваја и забрињава. Колега је упућен на устав Републике Србије.

Похвала се односила на декларативну јавност рада предузећа које је регулисано чланом 40, где се предузеће обавезује да објави на интернет страни радне биографије чланова надзорног одбора, директора и извршних директора, организациону структуру, годишњи, трогодишњи програм пословања, тромосечни извештај о реализацији програма пословања, годишњи финансијски извештај итд. Иако је овај члан обавезан због закона, наша примедба је била недостатак прописане санкције уколико јавно предузеће не испуни ову обавезу из статута. Најавили смо да ћемо пратити развој ситуације и тражити објављивање свих докумената и извештаја.

Ароганција председника Скупштине општине

Почињемо да верујемо да председник скупштине не разуме шта значи демократија и демократска размена мишљења. Ова седница, као и предходна обележена је непристојним и недемократским понашањем председника Скупштине општине.

Нажалост, наша излагања, предлоге, сугестије председник Скупстине схвата као лични напад и због тога користи нелегитимне методе како би оспорио наш рад и залагање за бољи живот грађана на Вождовцу. Понашање и говори који су засновани на личним својствима не приличе његово функцији. Сваки предлог или критика се схватају као лични напад и тако покушавају да се одбране заменом теза. Понашање које арогнацијом покушава да прикрије незнање и које неприличи озбиљним и зрелим људима у на једном тако важном месту.

Председник је кршио пословник, делио лекције, слао на обуке, причао ван теме, преко дозвољеног времена (један говор чак 9 минута), правио се да не види наше одборнике који седе у делу првог и другог реда како им не би доделио реч иако је то грубо кршење пословника. Врхунац недемократке праксе је ускраћивање нашим одборници да поставе одборничка питања. Пракса које је уобичајна у свим општинама.

Разрешења и постављења на различите функције су настављене и на овој седници па смо добили новог већника, заменика првобраниоца, нове чланове управног, затим и надзорног одбора „Вождовачког центра Шумице“, све без озбиљног објашњења. Усвојен је и пети ребаланс буџета, а формирана су и радна тела скупштине (савети и комисије) и 13 од 24 Савета месних заједница.

Почасни грађани Вождовца

Ииницијатива Марије Тишма да општина Вождовац додели звање почаних грађанина амбасадору и конзулу Белорусије који су за време бомбардовања остали у Србији и помагали наш народ, а чија је амбасада била на територији Вождовца, подржана је од стране наших одборника и усвојена је једногласно.

Ознаке

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Šta ste očekivali od predsednika opštine koji je do juče bio električar, a sada već fipomiran menadzer privatnog fakulteta.Inače predsednik opštine je i prijatelj Nebojše Stefanovića koji je doktorirao na sličan način.Ti ljudi se plaše da i slučaju da dodje do smene vlasti neko utvrdi validnost njihovih diploma i svim silama će pokušati da se zadrže na istim mestima.Videćete…