Војводина Медији Саопштењe

Историјски (не)успеси Владе

О успесима Владе Србије се нашироко и надалеко испредају приче. Нажалост, углавном у прорежимским медијима.

У стварности већина „спектакуларних успеха” објективном анализом не би добила ни прелазну оцену.

superman-1825720_1920

Као врхунско достигнуће истиче се преполовљење планираног дефицита у буџету за ову годину. Дакле људи који су планирали и писали буџет су исти они који су успели да га својим врсним вештинама преполове. Мој им је предлог да за следећу годину планирају дефицит који ће десет пута бити већи од реално остваривог па ће онда моћи да укњиже „историјски успех” у виду од 90% смањења планираног дефицита.

Новоотворени километри и километри аутопутева су већином само финализација десетогодишњих планирања, осмишљавања и израда пројеката, ескпропријације земљишта, припремних радова… Без имало малициозности и жеље за оспоравањем резултата у овој области сматрам да би уз минималну количину коректности то требало бити барем споменуто од „отварача” путева.

Довођење иностраног произвођача и продавца јефтиног намештаја је још један у низу “мајсторских” потеза власти. Измештање наплатне рампе је само један од учињених уступака. Планираних 300 новоотворених радних места и чињеница да ће се оклагија и даска за сечење меса домаћег произвођача продавати у продавницама ове компаније су престављени као фантастичан резултат генијалне власти. Стварни резултат ће бити вероватно гашење десетина и десетина домаћих произвођача намештаја и неколико милиона евра годишњег дефицита који ће се по овом основу одливати иностраним добављачима и оснивачима.

Дакле од пореза који су, између осталих, платили наведени домаћи столари је финансирано измештање наплатне рампе ради што боље позиције њихове конкуренције.

По истом кључу се дају субвенције страним инвеститорима. Наводни бенефити се огледају у доласку напредних технологија, масовном запошљавању, доласку инвестиција. Технологије ће наравно и стићи са инвеститорима, али сем њих самих нико други, а посебно не Република Србија неће имати много користи. Већина новозапослених ће обављати тежак рад за минималну плату (већина инвеститора због тога углавном и долази овде и вероватно ће у случају стварног повећања животног стандарда и ако и они сами буду морали да дижу плате домаћим радницима исто тако и отићи одавде). Што се тиче инвестиција оне су углавном занемарљиве у односу на оно што добијају од Владе Србије и од планиране добити која ће бити преливена у матичне земље инвеститора.

Као и у већини других случајева сами домаћи привредници кроз пореска издвајања финансирају сопствену конкуренцију.

Заправо једино што би се стварно могло сматрати историјским је историјски пораз ове државе и друштва због чињенице да поред целокупног државног апарата децу из сметова мора спашавати лично премијер…

Сава Живанић, предузетник

Члан одборa покрета Доста је било

у Новом Саду

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Odličan tekst.Dovodjenje stranih “investitora” uz razne benificije koje daju poreski obveznici ubija domaće firme.To je presipanje iz Šupljeg u prazno uz odgovarajuću naknadu koju dobijaju političari u ovim kapitalnim projektima.Najavljeni autoput-Ljig-Preljina kako je najavljeno košta oko 350 miliona eura.Dakle 42 kilometara iznozi 350 miliona.Nije teško izračunati da je to 8 miliona po kilometru puta.Dakle 8 hiljada eura po dužnom metru.Uzmimo da je autoput sa dve trake širine 30-40 metara maksimalno, to znači da je po 1m2 taj put 26-20 eura.Naš premijer izjavljuje i kod Marića na Hapy televiziji u zavisnosti od uslova eksproprijacije 100km puta iznosi od 1-1.5 milijardi eura.Da je to ogromna investicija.Investicija i jeste jer se niko ne pita koliki novac je ušao u dzepove onih koji su ugradili u tu cenu.Ne smemo zaboraviti da kod nas nikad nije usvojen zakon o poreklu imovine i da mi nikad nismo bili transparento društvo koje jasno stavlja sliku kako pojedini funkcioneri žive na visokoj nozi.Sa talasima smene političara na funkcijama su menjale i firme koje izvode radove preko nameśtenih tendera.Ako izvodi strana firma u Srbiji,utoliko je političarima lakše u medijima da prosipaju priču narodu da je to elita Srpskog Gradjevinarstva. PINK televizija, telegraf, informer a bogami i Politika, Novosti, RTS služe samo jednoj svrsi a to je zamajavanje naroda dok političari na vlasti trpaju sebi novac od procenta u dzepove.U Srbiji se godinama unazad “neguje” samo jedan soj ljudi, a to su oni dupelisci koji zbog straha ili bolesnih ambicija kradu ili pomažu u kradji i otimanju države.Ako se pobunite, smatraju vas drskim i ludim, umesto da je stvar potpuno suprotna.Došli smo do toga da sve one časne i poštene ljude, moralne ljude sa karakterom i svojin “JA” smatraju budalama.

  • Slažem se sa većinom stvari iznesenih u ovom tekstu osim za ustupak Ikei oko pomeranja naplatne rampe kod Bubanj potoka. To pomeranje rampe je planirano mnogo pre nego što je Ikea planirala da dođe u Srbiju. Nova rampa je planirana u okviru projekta obilaznice oko Beograda. Tako da nije urađen ustupak Ikei, Ikea je pogurala realizaciju već postojećeg projekta. Zato Vas molim da konkretno ovaj argument ne koristite kada ukazujete na greške ove vlade (kojih ima zaista mnogo). Vaši potencijalni birači su inteligentniji od birača vladajuće garniture i korišćenje ovog argumenta mogu protumačiti kao spinovanje. Ukoliko spinujete, niste bolji od ostalih političkih stranaka/pokreta.