Vojvodina Mediji Saopštenje

Istorijski (ne)uspesi Vlade

O uspesima Vlade Srbije se naširoko i nadaleko ispredaju priče. Nažalost, uglavnom u prorežimskim medijima.

U stvarnosti većina „spektakularnih uspeha” objektivnom analizom ne bi dobila ni prelaznu ocenu.

superman-1825720_1920

Kao vrhunsko dostignuće ističe se prepolovljenje planiranog deficita u budžetu za ovu godinu. Dakle ljudi koji su planirali i pisali budžet su isti oni koji su uspeli da ga svojim vrsnim veštinama prepolove. Moj im je predlog da za sledeću godinu planiraju deficit koji će deset puta biti veći od realno ostvarivog pa će onda moći da uknjiže „istorijski uspeh” u vidu od 90% smanjenja planiranog deficita.

Novootvoreni kilometri i kilometri autoputeva su većinom samo finalizacija desetogodišnjih planiranja, osmišljavanja i izrada projekata, eskproprijacije zemljišta, pripremnih radova… Bez imalo malicioznosti i želje za osporavanjem rezultata u ovoj oblasti smatram da bi uz minimalnu količinu korektnosti to trebalo biti barem spomenuto od „otvarača” puteva.

Dovođenje inostranog proizvođača i prodavca jeftinog nameštaja je još jedan u nizu “majstorskih” poteza vlasti. Izmeštanje naplatne rampe je samo jedan od učinjenih ustupaka. Planiranih 300 novootvorenih radnih mesta i činjenica da će se oklagija i daska za sečenje mesa domaćeg proizvođača prodavati u prodavnicama ove kompanije su prestavljeni kao fantastičan rezultat genijalne vlasti. Stvarni rezultat će biti verovatno gašenje desetina i desetina domaćih proizvođača nameštaja i nekoliko miliona evra godišnjeg deficita koji će se po ovom osnovu odlivati inostranim dobavljačima i osnivačima.

Dakle od poreza koji su, između ostalih, platili navedeni domaći stolari je finansirano izmeštanje naplatne rampe radi što bolje pozicije njihove konkurencije.

Po istom ključu se daju subvencije stranim investitorima. Navodni benefiti se ogledaju u dolasku naprednih tehnologija, masovnom zapošljavanju, dolasku investicija. Tehnologije će naravno i stići sa investitorima, ali sem njih samih niko drugi, a posebno ne Republika Srbija neće imati mnogo koristi. Većina novozaposlenih će obavljati težak rad za minimalnu platu (većina investitora zbog toga uglavnom i dolazi ovde i verovatno će u slučaju stvarnog povećanja životnog standarda i ako i oni sami budu morali da dižu plate domaćim radnicima isto tako i otići odavde). Što se tiče investicija one su uglavnom zanemarljive u odnosu na ono što dobijaju od Vlade Srbije i od planirane dobiti koja će biti prelivena u matične zemlje investitora.

Kao i u većini drugih slučajeva sami domaći privrednici kroz poreska izdvajanja finansiraju sopstvenu konkurenciju.

Zapravo jedino što bi se stvarno moglo smatrati istorijskim je istorijski poraz ove države i društva zbog činjenice da pored celokupnog državnog aparata decu iz smetova mora spašavati lično premijer…

Sava Živanić, preduzetnik

Član odbora pokreta Dosta je bilo

u Novom Sadu

Oznake

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Odličan tekst.Dovodjenje stranih “investitora” uz razne benificije koje daju poreski obveznici ubija domaće firme.To je presipanje iz Šupljeg u prazno uz odgovarajuću naknadu koju dobijaju političari u ovim kapitalnim projektima.Najavljeni autoput-Ljig-Preljina kako je najavljeno košta oko 350 miliona eura.Dakle 42 kilometara iznozi 350 miliona.Nije teško izračunati da je to 8 miliona po kilometru puta.Dakle 8 hiljada eura po dužnom metru.Uzmimo da je autoput sa dve trake širine 30-40 metara maksimalno, to znači da je po 1m2 taj put 26-20 eura.Naš premijer izjavljuje i kod Marića na Hapy televiziji u zavisnosti od uslova eksproprijacije 100km puta iznosi od 1-1.5 milijardi eura.Da je to ogromna investicija.Investicija i jeste jer se niko ne pita koliki novac je ušao u dzepove onih koji su ugradili u tu cenu.Ne smemo zaboraviti da kod nas nikad nije usvojen zakon o poreklu imovine i da mi nikad nismo bili transparento društvo koje jasno stavlja sliku kako pojedini funkcioneri žive na visokoj nozi.Sa talasima smene političara na funkcijama su menjale i firme koje izvode radove preko nameśtenih tendera.Ako izvodi strana firma u Srbiji,utoliko je političarima lakše u medijima da prosipaju priču narodu da je to elita Srpskog Gradjevinarstva. PINK televizija, telegraf, informer a bogami i Politika, Novosti, RTS služe samo jednoj svrsi a to je zamajavanje naroda dok političari na vlasti trpaju sebi novac od procenta u dzepove.U Srbiji se godinama unazad “neguje” samo jedan soj ljudi, a to su oni dupelisci koji zbog straha ili bolesnih ambicija kradu ili pomažu u kradji i otimanju države.Ako se pobunite, smatraju vas drskim i ludim, umesto da je stvar potpuno suprotna.Došli smo do toga da sve one časne i poštene ljude, moralne ljude sa karakterom i svojin “JA” smatraju budalama.

  • Slažem se sa većinom stvari iznesenih u ovom tekstu osim za ustupak Ikei oko pomeranja naplatne rampe kod Bubanj potoka. To pomeranje rampe je planirano mnogo pre nego što je Ikea planirala da dođe u Srbiju. Nova rampa je planirana u okviru projekta obilaznice oko Beograda. Tako da nije urađen ustupak Ikei, Ikea je pogurala realizaciju već postojećeg projekta. Zato Vas molim da konkretno ovaj argument ne koristite kada ukazujete na greške ove vlade (kojih ima zaista mnogo). Vaši potencijalni birači su inteligentniji od birača vladajuće garniture i korišćenje ovog argumenta mogu protumačiti kao spinovanje. Ukoliko spinujete, niste bolji od ostalih političkih stranaka/pokreta.