Ауторски текст Западна Србија

Ваљево остало без Дирекције за урбанизам

Град Ваљево је годинама уназад велико упориште Социјалистичке партије Србије, а то му је омогућавала потпуна контрола над јавним предузећем „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева”, све до локалних избора 2016. године. Ово предузеће је обухватало највећи део буџетског колача града, готово трећину.

valjevo

Дирекција је са радом почела 1.1.1996. године, а према најавама оснивача требало је да буде стуб планског развоја града Ваљева. Делатност овог предузећа обухватала је, између осталог, просторно и урбанистичко планирање, пројектовање грађевинских и других објеката, изградњу комуналних објеката, уређење, припремање и комунално опремање грађевинског земљишта, свеукупно уређење и одржавање улица и саобраћајница, инжењеринг, организацију, посредовање, надзор и технички преглед комплетних објеката, извршење усвојених програма у области комуналне потрошње…

Свака политичка партија се борила да доласком на власт, приликом полтичке поделе плена, дође у положај да управља овим јавним предузећем. Нарочито успешна у томе била је СПС, која је годинама уназад обилато користила Дирекцију за своју медијску промоцију, нарочито током предизборне кампање. Уочи априлских избора многи засеоци су преко ноћи добијали електричну расвету, асфалтиране друмове и све то најчешће без икаквих пројеката. Рад Дирекције од самог настанка прати недостатак јасних критеријума, ради се на основу буразерских договора и политичких поена на основу којих се одлучује о трошењу за град Ваљево огромних средстава.

Покрет “Доста је било” је у Скупштини Града указивао на велику штету коју трпе грађани Ваљева због недостатка јасних критеријума, нарочито у вези са инвестиционим одржавањем. Сам термин одржавање, који је поприлично неодређен, не сме представљати позицију у извештајима овог предузећа која обухвата значајан део средстава. Дирекција је јавно предузеће које је у највећој мери одговорно за очајно планирање буџета града Ваљева. Реализација буџета града Ваљева за 2015. годину једва је прешла 50%, што је за сам град катастрофално с обзиром на то колико је важно да разлика између планираних и утрошених средстава у оквиру буџета буде што мања.

На седницама Скупштине града од 30.9.2016. и  7.10.2016. године, скретали смо пажњу јавности на то да је директор јавног предузећа, одговоран за период на који се односе извештаји, био једини известилац, а на дневном реду смо имали усвајање великог броја извештаја јавних и јавно-комуналних предузећа, што је онемогућило квалитетнију расправу о било ком од њих. Захтевали смо да се у циљу домаћинског пословања нађе начин за мерење радног учинка најодговорнијих, што је пратило сваку тачку дневног реда у којој се расправљало о предузећима које троше буџетски новац. С обзиром на недостатак критеријума, дешава нам се да се велики број инвестиција реализује без одговарајућих пројеката, што изазива велике накнадне трошкове и исплаћивање огромне штете оштећеним суграђанима.

Све ово се јасно види и у предложеним изменама и допунама пословања овог јавног предузећа где се дупло увећава позиција везана за судске и вансудске одлуке. Из седнице у седницу указивали смо на позицију која носи назив “трошкови горива дирекције” која је обухватила око 2.000.000,00 динара и која је крајње нетранспарентно приказана у самом извештају и програму, а треба рећи да Дирекција користи само 7 путничких аутомобила. Нарочито је интересантна и позиција “прање улица” која је обухватила огромна средства, близу 40.000.000,00 динара, а грађани Ваљева  не могу да кажу да су задовољни чистоћом градског простора. Чистоћа градских улица је на најнижем нивоу у последње две деценије. О квалитету самих извештаја и програма говори позиција која по кварталима треба да представи трошкове зимског одржавања у којој је приказано да је комплетно зимско одржавање предвиђено за 3. квартал календарске године, а наравно да у том периоду зимско одржавање уопште и не постоји.

На седници Скупштине града Ваљева одржаној 28.11.2016. године владајућа већина донела је одлуку о гашењу овог јавног предузећа као и привременој трансформацији „Дирекције за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“. Своју одлуку правдали су Законом о буџетском систему, што није спорно, али и критикама везаним за начин рада овог јавног предузећа од стране опозиције. У оквиру Градске Управе формирано је једно ново одељење које је преузело део делатности овог предузећа. Преостале делатности ушле су у надлежност већ постојећих одељења.

Нажалост, с обзиром да је у питању привремено решење, још увек није познато на који начин ће се бројни послови Дирекције, који су за развој града Ваљева изузетно важни, убудуће обављати. Грађани корист могу осетити само уколико владајућа структура у потпуности промени своју катастрофалну политику и нађе начин да стане на пут свим негативностима на које је покрет Доста је било упорно указивао на седницама Скупштине града, а чији део можете погледати у приложеном видео материјалу.

[ezcol_1half]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]

Љубомир Радовић
одборник у Скупштини Града Ваљева
члан покрета “Доста је било”, Ваљево

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар