Интервју Политика

Саша Радуловић за Блиц: Вучић тражи начин да се не кандидује за председника

Интервју је рађен на дан када је Радуловић обзнанио да покрет ДЈБ прераста у странку. Хоће ли им људи, кад су постали још једна партија, и даље веровати. Он мисли да то није хендикеп.

sasa-radulovic

– Наш циљ је сада победа на изборима, а да би се тај циљ остварио мора постојати страначка организација. Ми немамо проблем са странкама, али имамо проблем са партократијом, паразитским партијским системом који убија друштво у свим областима. Што се тиче поверења, према најновијим истраживањима досад смо у Републици и у Београду дуплирали подршку. Покрет очигледно расте и мислим да ће се тај тренд наставити и као странка. Остали смо верни принципима, нисмо променили политику и нигде се нисмо продали.

Будућа странка ће имати нови орган – Сенат.

– Задатак Сената ће управо бити да надзире то што радимо и процењује да ли смо остали доследни принципима које смо прокламовали и опомиње нас. Имаће права и надлежност код именовања људи и у руководство странке и на државне функције. У његов састав ући ће људи који имају неспоран кредибилитет, а водиће га академик Душан Теодоровић.

Кад сте рекли да ДЈБ дочекује спремно предстојеће изборе, да ли то у изборима за председника значи подршку заједничком кандидату или истицање сопственог?

– Имамо у виду и председничке, парламентарне и изборе у Београду, као један пакет промене и мислимо да само уједињени можемо променити власт. Парцијална решења су осуђена на неуспех и, ако неко мисли да на било ком нивоу сам може нешто да уради, вара се.

Ваша заменица у странци Мирослава Миленовић најављивала је кандидатуру на председничким изборима. Остаје ли та опција или…?

– Нама одговара да премијер и владајућа већина не знају ко ће бити кандидован и какву ће опцију имати против себе. Као у “Квискотеци” кад три кандидата тврде да се зову исто, тако и овде њих неколико каже да ће бити кандидат за председника, а на Вучићу је да нагађа ко ће се заиста кандидовати. Уколико знају рано који су потези опозиције, онда креће бесомучно блаћење, што се већ догађа. То нам не треба.

Уколико се опозиција сложи око заједничког кандидата, ко има веће шансе: Вук Јеремић или Саша Јанковић?

– Мораћу вас разочарати. Док се неко званично не кандидује, нећемо се изјашњавати из разлога о којима сам већ говорио. Не желим да оставим ни најмању могућност премијеру да нешто закључи на основу овога што говорим. Чињеница је да има више кандидата који су окренути ка различитим деловима бирачког тела и да је на овим председничким изборима потребно победити а не учествовати. Вредносно, најближи су ми Мирослава Миленовић и Душан Теодоровић, али овде није питање личних симпатија, него ко може победити на изборима.

И какве су шансе да се победи кандидат владајуће странке?

– Ако се окупимо око конкретног ороченог плана, мислим да су шансе јако велике. Ако се то не деси, шансе су јако мале.

Да ли имате представу ко ће, на крају, бити кандидат СНС-а? Изгледа да и они нису начисто.

– Нису. Вучић са тим калкулише и тражи начин да се не кандидује, али се чини да је то немогуће. Он јаког кандидата који може да победи на председничким изборима, осим себе, нема и то га изгони на чистац. Оно његово “ја се сигурно нећу кандидовати” полако се ублажава и демантује. Ако се пак сам кандидује поново се отвара прича парламентарних избора, иду београдски избори и заједнички опозициони наступ је начин да га натерамо на грешку.

Остајете ли при одлуци да се кандидујете за градоначелника Београда?

– И то је иста прича као што је Мирослава Миленовић намеравала да се кандидује за место председника. Не желимо да на било који начин премијеру олакшамо посао, пошто он кандидате нема па ће и кандидат за првог човека престонице остати непознаница, док не буде време да се његово име саопшти.

Један сте од главних јунака у Скупштини, у шта се то Скупштина претворила?

– Новинари морају мало дубље да погледају шта се дешава у Скупштини… Оно што видим само су наслови типа “Циркус у Скупштини”, али нема никаквих детаља шта се, заправо, дешава…

Гледамо и кад помислимо да је дно додирнуто, посланици нас изненаде.

– Морате да погледате снимке, да прочитате стенограме да бисте могли да стекнете праву слику ствари. Ја ћу вам рећи шта се дешава, али и то треба проверити јер могу говорити нешто што мени одговара. Имамо брутално кршење правила где опозиција не може ни да говори. А како то изгледа, не може ни на телевизији да се види до краја. Устане Ристичевић, Мартиновић или нека друга лутка главног луткара који почну брутално да вређају, називају ме криминалцем, лоповом, причају приче које са истином немају везе. Ја се, након тога јавим за реч, али мени је микрофон искључен. Уљудно тражим реплику по одређеном члану Пословника, а председавајући ми каже: “Зашто добацујете?” Ја кажем: “Тражим реч.” Они: “Немојте да вичете.” Ја опет тражим реч. Они: “Немојте да вређате” или “Немојте да псујете”. С тим, што они то кажу са укљученим микрофоном, а ја сам без микрофона и не чује се шта говорим. А нити вређам, нити галамим, нити псујем.

Да ли вам је заиста једино остало да аплаудирате и напуштате седницу? Не плашите ли се да ће бирачи то протумачити као недостатак политике?

– Ми смо отворени за сугестије, а ви нам кажите шта треба да радимо када вам неко не да да говорите, а имате право да говорите? Оно што нам је остало од пристојних метода јесте аплауз. Он није забрањен у Скупштини, није супротан пословнику и највише аплаудирају посланици СНС-а, а ми смо због аплауза опомињани и кажњавани, мада то не смеју да напишу у образложењу.

Дуел са Вучићем

– Нисам ни тражио телевизијски дуел, понудио сам да будемо заједно у емисији где ће ме он питати о свему овоме што његове лутке говоре о мени: о лоповлуку, стечајевима, о томе како играм барбут, како смо пљували по скупштини… Дакле, нудио сам разговор по скупштинским правилима где ће ми он постављати питања, а ја ћу одговарати и њега нећу питати ништа. А он ни то не сме да прихвати.

Већина у скупштини је погубљена

– И још нешто што не можете да видите у преносима, а ми изнутра видимо. Скупштинска већина је потпуно погубљена, не знају шта раде и зато на сваки начин покушавају да нас спрече да говоримо јер знају да на оно што ћемо рећи немају одговор. Нити у својим редовима имају икога ко је у стању да каже било шта сувисло о политици владе, осим да је експозе премијера најбоља ствар од проте Матеје наовамо. А и наши аплаузи и изласци из скупштинске сале их потпуно избацују из равнотеже.

Извор: Блиц

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • SNS i njen vođa Aleksandar Vučić zaista imaju problem. Sve analize pokazuju da ubrzano gube uticaj.
  Za predsedničke izbore pod uslovom da opozicija podrži jednog kandidata ishod je sledeći:
  1. Tomislav Nikolić kao kandidat SNS ili samostalni gubi od Vuka Jeremića i Saše Jankovića, čak i od Šešelja.
  2. Drgi kandidati SNS, Zorana Mihajlović ili Selakovića gube još ubedljivije
  Zato je Aleksandar Vučić primoran da ukljči sebe i svoj rejting u ove izbore. I tu ima dve opcije u kojima opet dosta gubi:
  1. Ako se sam kandiduje mora da napusti premijersku funkciju koja ima najviše moći. Nije u mogućnosti da kao Slobodan Milošević ili Boris Tadić političku moće “ponese” sa sobom. DJB i sadašnja opozicija to ne dozvoljavaju.
  2. Zato će najverovatnije da raspiše i parlamentarne izbore kako bi svojim imenom “pogurao” kandidata SNS (najverovatnije Nikolića. Međutim na ovim izborima dobiće mnogo manju podrušku nego na prethodnim. Dakle opet gubi.
  U beogradskim izborima DJB, opozicija i Savamala- Beograd na vodi afera dovešće ga do gubitka vlasti.

  • To je lep scenario, ali bojim se da nije realan. Zasto? Zato sto vecina ljudi po prirodi nije racionalna. Posebno oni manje obrazovani biraju po povrsnim karakteristikama, ne udubljuju se I ne analiziraju. Ako se jos ukalkulise I blokada medija, slika nije bas ruzicasta za nas. Zato treba ici na kandidata koji je vec osvojio srca Srba u matici I rasejanju.

  • Poštovana Lana,
   Aleksandar Vučić je naterao većinu građanki i građana Srbije da budu vrlo racionalni, da se udube u političku problematiku a i mediji nisu onoliko zatvoreni koliko su to bili oko prethodnih izbora.
   Situacija nije ružičasta ali obećava da se uz naporan, dosledan i uporan rad može mnogo postići. Zato je vođa SNS toliko nervozan. Saša je to dobro uočio i objasnio u naslovu ovog priloga “VUČIĆ TRAŽI NAČIN DA SE NE KANDIDUJE ZA PREDSEDNIKA”.

 • Najvažnije je da ostanete dosledni i da održite nivo školovanog i kulturnog čoveka. Recikliranim radikalima to najviše ne odgovara jer se ne spuštate na njihov nivo.Molio bih Vas da samo jednom javno iznesete u Skupštini da SNS ima samo 19,6% biračkog tela Srbije tj da je svaki peti birač glasao za SNS, a da 84,4% biračkog tela je protiv sadšnje vlasti tj SNSa. Ja sam završio Građevinski fakultet i prihvatam da ću pre da završim prava nego bilo ko sa pravnog Građevinu uključujući i predsednika vlade.Imate moju bezrezervnu podršku.

 • Vas sam obozavalac. Niko me nije motivisao da dodjem na miting sem Vas. Duboko verujem u kulturu, red i inteligenciju- Vi ste simbol svega toga. Sa Vama i sa DJB, bio pokret ili stranka, zelim u bolje sutra! Srecno!

 • Данашња обраћања премијера Вучића опозиционим странкама је испод сваког минимума достојанства Скупштине. Он свој наступ користи за своју промоцију, користећи најпримитивнији уличарски речник, болесно исмејавање неистомишљеника и измишљање неистина. Тај човек је апсолутиста, и невероватно је да нико у Влади или странци нема храбрости да му скрене добронамерну пажњу на његово понашање. Да ли се сви ти људи плаше?
  Не улазећи у то да ли је излагање г. Радуловића тачно или не, једно је сигурно – оно је било врло коректно, веома културно и у оквиру теме дневног реда. Међутим одговор премијера је био крајње примитиван, безобразан и пун неистина (не користим његов термин “лажи”, јер ми је испод достојанства), и ван теме дневног реда. Хтело се на сваки начин да се дискредитује г. Саша Радуловић. Ако је све тачно што је изнето, поставља се логично питање – како то да сада није спроведен никакав поступак против г. Радуловића. И друго логично питање – пошто г. Вучић тврди да страни амбасадори не могу утицати на њега, откуд то, како је и сам данас изјавио, амерички амбасадор “увео” једну другу опозициону странку у Скуштину? Да ли тај човек влада у сваком моменту оним што говори? И, што је посебно трагично и жалосно – владајућа већина на сваки нонсенс који је г. премијер изнео, узвраћа френетичним аплаузом!! Боже, има ли те? Докле ће овај народ гласати за ове који се овако понашају?
  Дефинитивни закључак данашње седнице је – странка напредњака пуна простака!

  • Imenjače apsolutno si u pravu. Dobro si napisao, upotrebio dobar, kulturni jezik da opišeš onaj prostakluk, primitivizam i nemoć jednog nepismenog uličara! Zloupotreba cititiranja Konfucija, Herodota, Webera, …… samo potvrđuje siromaštvo rečnika i duha da sastavi valjanu rečenicu koja bi izrekla bilo kakav vrednostni sud onoga koji je na drugom polu politike koju on tera. Ali i to neimanje sopstvene politike nego kraduckanje od DOS a, Đinđića, Čede,….. ga dovodi u inferioran položaj jer tu ideju približavanja civilizovanom svetu i normama koje taj svet postavlja on niti hoće, niti razume a njegova naracija o tome ga otkriva da se on tome žestoko protivi. Njegov svet je ulica, pijaca, piljarnica, krčma, stadion(uslovno, u Srbiji), koga on besomučno huška na one koji su bogatiji duhom, rečnikom, znanjem i imanjem i kao neki postmoderan Lenjin želi da tu masu jaše beskonačno. Jednostavno kao što je prevideo pad berlinskog zida tako je nesposoban da ukapira da je prošlo već 100 godina od oktjabarske revolucije i da je svet evoluirao i da je danas internet osnovno informatiko sredstvo koje smanjuje prostor za primitivne manipulacije. Ko god ga je juče slušao video je original a ne kopije koja deluje kao da je pod sedativima na bezbrojnim konferencijama za tisak. Pukao je kao zvečka!

 • Nadam se da Sasa dobro analizira postojecu politicku situaciju, nacin komentarisanja o drzanju AV u neznanju je ispravna.
  Sustina je da od kvaliteta kandidata opozicije, ce zavisiti da li ce se AV kandidovati.
  Trenuta strategija pozicije i kvaziopozicije, tu mislim na sve osim na DJB i Dveri, je da se isture dva kandidata oba po volji AV, jedan ce biti Toma a drugi “kao opozicioni”, i vec se namecu podobni kandidati. U slucaju da se opozicija mobilise oko jednog iskrenog kanidata, koji ce se voditi jasnim politickim ciljevima i principima, onda se AV nalazi u problemu i mora na vanredne parlamentarne izbore i da se sam kandiduje za predsednika.( u tom slucaju vec je pripremio svog premijera). Pokret Djb i Dveri, moraju izaci sa predlogom kriterija za izbor kanidata. Moraju se sva sustinska pitanja resavati dogovorom i referendumom vecine gradjana Srbije. Ovo je trenutak koji se ne sme propustiti. I Djb i Dveri shvatili da preko ovakvog parlamenta nazalost ne mogu nista da ucine. Moraju krenuti u ostar protest za slobodu medija, u potpunosti bojkotovati parlament( ili samo unutar parlamenta protestvovati na temu slobode medija) i okrenuti se van parlamentarnom mobilisanju javnosti oko kljucnih tema. Sa ovakvim medijima, i Putin i Tramp bi izgubili izbore u Srbiji. Pokrenite komunikaciju sa svima o sustinskim principima koje ce zastupati kandidat opozicije na predstojecim izborima. Ako ta osoba bude imala jasan politicki mandat, i ako bude ispunjavala moralna kriterija, stvara se ozbiljna sansa za.vecinu i u u slucaju parlamentarnih izbora. I mozda kao ideja, formirajte prvo predsednicki tim od slobodoumnih ljudi, kao garanciju za ispunjavaje politickog mandata buduceg predsednika. Nije vazno toliko ime predsednika, koliko da li ce organozovati referendum po npr pitanju ulaska u Nato, Eu ili slicno. Vodite odmah kampanju oko principa, i polako navodite vlast i kvaziopoziciju na greske…

 • To je onaj osjecaj kad puls raste i zmarci krecu kroz tijelo kad slusam kako je Sasa argumentovano i civilizovano pred hipnotisnom gomilom izuva iz cipela “poglavicu” kome samo sto nije pozlilo. Ova energija koja se radja i lavinskim efektom siri, ne smije da se protraci. To znaci da sve opozicione stranke moraju da priguse ego sto je moguce vise u narednom periodu, i da se nadju sto racionalnija rijesenja za predstojece izbore,i konacno skinu Vucica sa vlasti. Malo mi je zasmetalo sto je Jerkov na N1 prkomentarisala da ne podrzava ono sto radi DJB u skupstini. Opozicija mora da podrzi svaki nenasilan gest kolega koji se suprodstavljaju ovom sistemu , narocito u ovakvim skupstinskim okolnostima kada je sloboda oponiranja debelo ugrozena . Mora biti gotov!

 • Ovo pišem kao član i glasač pokreta, budućoj stranci.
  Odlična je strategija da se ne ide parcijalnim rešenjima nego paketom, na sledećim, da se tako izrazim opštim izborima (naravno neće biti lokalnih). Jedinu brigu imam, oko BG izbora, u stvari, dao bih savet jedan, da se ide samostalno i da se ne pravi neka koalicija sa DS-ovcima (slušao sam danas Živkovića i muka mi je od njega, realno da kažem), za predsedničke izbore u redu je zajednički kandidat, jedino što ne razumem ovo protežiranje Saše Jankovića, mada se pokret nije izjasnio i ne treba, jer imam utisak da nam nameću kandidata na silu. Po principu ako nećete njega, onda radite na razbijanju opozicije, i drago mi je da nismo “pali u vatru” i požurili sa tim. Znači da skratim, predsednički izbori zajednički kandidat, u redu, ali mora da postoji više opcija, BG i parlamentarni izbori da se ide samostalno kao i do sada, jer smo se sami izborili i tako smo prepoznatljivi (“crvene linije” politike su tu) tako ćemo dobiti i veću podršku i bolji izborni rezultat, jer ma koliko narod ima averziju prema SNS-u, budite uvereni da je ista averzija prema DS-ovcima i da će nam samo načiniti štetu (pričam za BG izbore).
  Da zaključim, pokret raste, vidljivo je, podrška je veća, psihološka barijera je probijena, može se jedino više dobiti, jer većina nije glasala zato što su mislili da nećemo preći cenzus, a najviše nas podržavaju zbog principijelnog stava na učlanjovanju u pokret i delovanju u skladu sa propisanim načelima.

 • Postovana Lana pravite gresku u koracima kada pisete o manje obrazovanima i udubljivanju u politiku. Prvo nisu samo manje obrazovani oni koji glasaju za SNS, drugo SNS je izgradio mnogo jake strukture oko sebe usisavajuci sve lokalne mocnike koji su vec drzali konce u rukama na lokalu i trece SNS ima najgoru opoziciju od uvodjenja visestranacja u Srbiji. DJB i Dveri jesu bile osvezenje na prethodnim izborima, ali sa DS i njenim derivatima, BCB koji su surovali sa SNS i ostatkom pogubljene rascepkane opozicije prosto se nametnulo da SNS nastavi na vlasti. Problem je sto SNS radi aktivno na terenu od izbora do izbora, prakticno nikada ne prestaju sa kampanjom. Jasno je da se SNS izdigao jer je neko ulozio debele pare i finansirao sve to. Da li je to ovaj ili onaj strani fond nije od znacaja jer je presvlacenje radikalske odore bilo najbrze na svetu, a kao sto vidimo SNS mnogo lakse lupa potpis na sve sto im se gurne pod nos i cak na ona dokumenta koja Boris Tadic nije hteo da stavi isti. Sto znaci da SNS i Vucic odgovaraju ljudima koji bi se rado mesali i mesaju se u nasu unutrasnju politiku. To sto se Vucic okruzio uglavnom nesposobnim kadrovima govori samo u prilog koliko je uplasen da ne bude u necijoj senci i da se on uvek istice kao glavni.